Skocz do zawartości
AktywForum
Zbieraj punkty i wymieniaj na nagrody!

sprawdź punkty

Recommended Posts

Zamieszczamy wymyślone przez siebie przepisy - oczywiście sprawdzone i jadalne icon_wink.gif

Na początek dla zachęty coś co ja nazywam "ŚMIETNIK" - przepis dla ciężko pracujących nie baczących na dietę

1 kg mąki, 5 jaj, 1kg kiełbasy zwyczajnej, duża papryka w każdym kolorze po jednej, duza cebula 1 szt, 0.5 kg kiszonych ogórków, 1 słoik ogórków korniszonów, 3-4 kawałki papryki ze słoika, 0,5 kg ser żółty, ketchup, majonez

Z mąki i jaj oraz wody robimy ciasto naleśnikowe (takie ciut gęstrze)
Wszystkie ogórki jak i paprykę wraz z serem kroimy w kostkę
Kiełbasę kroimy w kostkę i wraz z pokrojoną cebulą smażymy do zeszklenia się (cebuli oczywiście) i odtawiamy do stygnięcia.
Wszystko wrzucamy do ciasta naleśnikowego dodajemy trochę soli i ziół prowansalskich i mieszamy.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy - podgrzewamy i na całą powierzchnię wykładamy chochelką placek o grubości około 1,5 - 2 cm
Smażymy po obu stronach na lekki brąz
Podajemy na gorąco posmarowane majonezem i polane ketchupem
Smacznego życzę
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja z tych opornych na wiedzę kulinarną.... chętnie poczytam jak ludziska coś z czegokolwiek wykonują .... bo czasem też mi się zdarza że zapominam zakupów zrobić i mam echo i żeberka żydowskie w lodówce .... icon_lol.gif icon_redface.gif
czyli - wpisywać ludziska , cobym mogła zgapić coś na szybko i z beleczego najchętniej ... icon_mrgreen.gif
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No fakt icon_smile.gif dietetyczne to to nie jest icon_smile.gif
A z takiej ilości jakpodałeś to ile takich placków wychodzi?
A tak w ogóle to mój drogi - czy takie żarcie dla Twojego serducha to jest w porządku? I jak się czujesz??
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

No fakt icon_smile.gif dietetyczne to to nie jest icon_smile.gif
A z takiej ilości jakpodałeś to ile takich placków wychodzi?
A tak w ogóle to mój drogi - czy takie żarcie dla Twojego serducha to jest w porządku? I jak się czujesz??



Na patelni o srednicy 25 cm wychodzi 10-12 placków
Na serce nie szkodzi co jedynie jak wszystko smażone mozna poczuć na wątrobie
Po za tym zajefajne i smaczne
Duża dawka kalorii

Mam w zanadrzu jeszcze parę fajnych przepisów ale poczekam na innych


Cytat

Proponował bym te swoiste "pancakes" smażyć na rozgrzanym oleju - zamiast oliwy icon_smile.gif
Kalorii tu liczyć bym nie proponował icon_wink.gif


Kto chce to może i na smalcu icon_wink.gif
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

...

Cytat


Proponował bym te swoiste "pancakes" smażyć na rozgrzanym oleju - zamiast oliwy icon_smile.gif
Kalorii tu liczyć bym nie proponował icon_wink.gif


Kto chce to może i na smalcu icon_wink.gif


... hmmmm ... mnie raczej chodzi o nazewnictwo (olej - oliwa ... to jednak nie to samo)
a na smalcu można i owszem ... a jeszcze lepiej na tłuszczyku wytopionym z wędzonego boczku (Twój "Śmietnik" - jak go nazywasz - nabierze charakteru) icon_smile.gif
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Kto chce to może i na smalcu icon_wink.gif

... hmmmm ... mnie raczej chodzi o nazewnictwo (olej - oliwa ... to jednak nie to samo)
a na smalcu można i owszem ... a jeszcze lepiej na tłuszczyku wytopionym z wędzonego boczku (Twój "Śmietnik" - jak go nazywasz - nabierze charakteru) icon_smile.gif


Ja smażę na oliwie a smażyć można na czym kto chce i całkiem dobry pomysł - na tłuszczyku z boczku
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam też taki przepis jak twój ino skład nadzienia inny. Nazywany przez nas jest pizza naleśnikowa:

Ciasto jak na naleśniki(od siostry się nauczyłem: na osobę po 1 jajku szklance mąki i mleka, mieszać do uzyskania właściwej konsystencji)
Do ciasta:
Troczę soli, zioła prowansalskie(takie z napisem do pizzy icon_mrgreen.gif )
+ser żółty krajany w kostkę bądz grubo tarty
+pokrajane w kostkę parówki
inne jak się lubi byle by było w miarę stałe i nadające się do smażenia.

Miesza się ciasto z kostkami sera i parówki. Nalewa na gorącą patelnie tak od serca, ale nie za grubo, ok 1-1,5 cm.
Smaży się z jednej strony, przewraca. Odstawia z ognia lub zmniejsza płomień to zależy od wprawy układania wierzchu.

Na wierzch też tarty ser, pomidory, oliwki, podsmażone pieczarki, brokułu, kurczak z wczoraj itp+zioła
Potem przykrywa przykrywką i stawia na małym palniku i na małym ogniu.
Smaży się do zarumienienia spodu i stopienia sera z wierzchu.
Delikatnie zsuwa na talerz, polewa sosem czosnkowym lub/i keczupem i JE!
Można z piwkiem icon_biggrin.gif
Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Właśnie tych mostków trochę się boje. Teoretycznie mniejszy kątownik to mniejsze mostki punktowe, ale tez trochę słabsze mocowanie.    Z drugiej strony systemowe rozwiązania są zarówno wielkości tych mniejszych jak i większych kątowników. 
    • To w takim razie chyba lepszy będzie ten szeroki 172x105x90 niby grubość 3mm ale myśle ze wystarczy  Jakieś systemowe kątowniki kosztują szt. Ok 16 zł a wcale nie są lepiej zrobione nawet wydają się bardziej chwiejne. Te wychodzą 6zł więc ponad 1000 w kieszeni na jednej ścianie.   
    • Gość pablo
      Nie bunkier tylko drogę. Każdy kto raz choćby zetknął się z przyzwoitą technologią podjazdów czy dróg betonowych wie, że beton towarowy min. C30 i tyle...
    • Była inspekcja kominiarska. i komniarzy tylko stwierdził że sąsiad z dołu ma wentylator ale wyłączony. I koniec tematu, wentylacja przy otwartym oknie działa dobre (co jest prawdą, ale tylko wówczas) więc wszystko jest ok. i koniec tematu.
    • Zaskoczyłeś mnie trochę. Takie parametry chyba trzeba wziąś pod uwagę: 1. Grubość izolacji (+szczelina wentylacyjna 3 cm) - i grubość łat(drewniane, alu, blaszane?) (z rezerwą na pionowanie i dystansowanie od ściany (wełny) +- 1.5 cm (chyba że masz bardziej nierówną ścianę (ale zawsze możesz użyć dodatkowy dłuższy, lub dociąć, kątownik. 2. Mocowanie co 0.5 - 0.6 mb chyba (bo drzewo sie odkształca) -  chyba ze łaty będą stalowe. lub aluminiowe, to wtedy rzadziej. Musisz popatrzyć na systemy ociepleń w necie. Zawsze, im szerszy i grubszy ocynkowany kątownik (w rozsądnych granicach) - tym lepszy, bo lepiej będzie niosł obciążenie i nie odksztalci się. Z tych podanych przykładów jednak wydaje mi się , że są za słaby i za mocny. Coś po środku - jeśli mocowanie co 0.5 m 3. Ciężar desek (grubość rodzaj drewna) Do tego też dobieramy łaty i ich rozstaw i silę kątowników. 4. Rozstaw łat - też popatrz w systemach - chyba w granicach co 50 - 60 cm.     Rozumiem, że wejdziesz na kilka stron producentow takich systemów - i tam sie doszkolisz  Możesz wpisać "ocieplenie wełną mineralną budynku ze szczeliną wentylacyjną", albo "fasady wentylowane z wełny mineralnej" , albo "system ocieplenia murow(ścian) welna mineralną" - co tam jeszcze wymyślisz....   Ale weź pod uwagę ważną rzecz -im więcej kątowników, im grubszych i szerszych - tym więcej mostkow zimna.   Dlatego też wolę styro + tynk lub okładzina .
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...