Skocz do zawartości

wodociąg przy działce ale bez właściciela

pietrasagh

Recommended Posts

Mam pewien nietypowy problem z przyłączem do wodociągu. Będę się budował na działce która jest na granicy dwóch gmin w odległości ok 300m od najbliższych zabudowań (mam już WZ!). Po przeciwnej stronie drogi przebiega wodociąg do którego chciałbym się podpiąć. Po długim dochodzeniu sytuacja wygląda następująco. Przedsiębiorstwo kom. w mojej gminie każe mi się podpinać ok 70m od mojej działki bo tam się formalnie zaczyna ich rura (takie mam warunki przyłącza). Wodociągi z gminy sąsiedniej twierdzi że rura przy mojej działce nie należy też do nich i nie wydadzą mi warunków przyłącza. Wynika z tego, że pewien odcinek wodociągu nie ma właściciela.

Ponieważ moje poczucie humoru ma pewne granice nie zamierzam podpinać się zgodnie z warunkami przyłącza i prowadzić rury wzdłuż wodociągu przez kilkadziesiąt metrów (5 działek po drodze). Wiem, że w pewnych miastach istnieje procedura tak zwanej legalizacji nielegalnego przyłącza. Ja muszę się przecisnąć pod drogą więc trochę ciężko by to było zrobić na czarno. Jestem trochę w kropce.

Bardzo proszę forumowiczów o pomoc.
Problem w sam raz dla Jaworowicz lub podobnych.
Wbrew pozorom lokalni decydenci zdają sobie sprawę z rozmiarów absurdów, w których tkwią ale dobrze im, gdy nic nie muszą robić. Wtedy trzeba wstrząsu żeby wyszli z tego błogostanu. Poza tym bardzo obawiają się śmieszności icon_wink.gif
Spróbowałbym choćby postraszyć interwencją z zewnątrz.
jak on nie ma właściciela, to go użyj jako własny. Nanieś na mapkę projektu jako przyłącze, które masz zamiar wybudować..
Druga opcja - napisz pismo do obu gmin, że on ci przeszkadza a jako bezpański musisz go zdemontować i położyć w tym miejscu własny. Przypuszczam, że on "przewodzi" wodę dalej, więc może groźba odcięcia dalszego ciągu od wody coś podziała?
Cytat

Można przypuszczać, że jest w granicach „pasa drogowego”, to skoro gminy nie przyznają się do niego, może „uderzyć” do właściciela (zarządcy) tej drogi.

z pasem drogowym to kolejna długa historia... ale wodociąg przebiega po prywatnych działkach po drugiej stronie drogi. Niestety nie po mojej ;-( bo w tym wypadku z rada ezs "demontować i położyć w tym miejscu własny" czyli mały sabotaż byłby najskuteczniejszy \m/ 0_ó \m/

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...