Rozważałem punktowe (10x10cm) podpory pod legary, co ok. 60cm, ale może rzeczywiście ułożę je bezpośrednio na podłożu. Tylko będę musiał znaleźć takie grubsze lub skręcić dwa ze sobą jeden na drugim, bo wełna ma 15cm grubości.
Komentarz dodany przez Mariusz: Łączenie auta elektrycznego z fotowoltaiką to jak łączenie pompy ciepła z fotowoltaiką Mając nawet swój magazyn energii za dużo nam to nie da. Jak napisał autor produkcja słońca jest tylko kilka godzin w dzień, wtedy kiedy zazwyczaj auto jest w terenie. To co kumuluje magazyn to i tak jest potrzebne na dom. Więc nawet nie ma co myśleć, że foto wykorzystamy do ładowania auta (chyba, że w weekend). Poza tym przy aucie elektrycznym i tak jesteśmy na plus boo koszt przejechania 100km elektrykiem kosztuje nas 15-25zł a nie jak w przypadku aut spalinowych średnio 50-70zł. A wywalać teraz kilkadziesiąt tysięcy na powiększenie PV i magazynu to bezsens. Auto elektryczne przeważnie dla tych co mieszkają w domach i mogą się ładować u siebie i dla tych, którzy robią dużo kilometrów w miesiącu. Więc ten co decyduje się na elektryka to absolutnie nie ma co się sugerować instalacja PV.
Pewnie, że wytrzymają i jeśli wiesz, ze tak będzie, to nie ma sprawy. Nic się nie stanie.
Trudno wyrokować nie znając dokładnie tego styrobetonu, ale jeśli da się po nim chodzić, to niby dlaczego ma się odkształcić pod legarami? Przecież porównaj ilość centymetrów kwadratowych podeszw dwóch butów z ilością centymetrów kwadratowych ścianki legara na długości przecież kilku metrów. To są inne naciski! Ten od stóp i butów jest znacznie większy.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Zdaję sobie sprawę, że to duży rozstaw, ale będą tam składowane lekkie rzeczy, mało chodzone i myślę, że calowe deski wytrzymają takie obciążenie
Właśnie myślę, żeby położyć te legary na styrobetonie (na podkładkach gumowych i dystansach dostosowanych do wełny), tylko trochę martwi mnie ten styrobeton - czy się nie odkształci punktowo i trochę to wszystko przez to nie osiądzie w niektórych miejscach.
Przy rozstawie 120 cm deski podłogi będą się sporo uginały np. przy chodzeniu. Tak może być tylko wtedy, jeśli nie będzie ci to przeszkadzało.
Tak w ogóle, to ja bym tych legarów w ogóle nie mocował mechanicznie do stropu. Niech sobie leżą swobodnie, tylko odizolowane.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się