Skocz do zawartości

ciepły dom na lata

Recommended Posts

Witam. Zastanawiam się nad zakupem projektu Z64 pracowni Z500. 85 m2 do ogrzania. Czy jest sens inwestować w legalett + rekuperacja na tak małej powierzchni, czy może odpuścić i podłączyć gaz+ dwufunkcyjny piec CO i wentylacja grawitacyjna. Chcemy przeznaczyć na budowę 200 tyś zł łącznie z białym montażem. Nie chcę spłacać stanu surowego zamkniętego i dalej mieszkać u teściowej. Będę wdzięczna za porady.
Cytat

Witam. Zastanawiam się nad zakupem projektu Z64 pracowni Z500. 85 m2 do ogrzania. Czy jest sens inwestować w legalett + rekuperacja na tak małej powierzchni, czy może odpuścić i podłączyć gaz+ dwufunkcyjny piec CO i wentylacja grawitacyjna. Chcemy przeznaczyć na budowę 200 tyś zł łącznie z białym montażem. Nie chcę spłacać stanu surowego zamkniętego i dalej mieszkać u teściowej. Będę wdzięczna za porady.

byliśmy ostatnio w abakonie
zastanawiamy się nad domkiem o pow 84 m2
ta firma preferuje legalett, na wstępie konstruktor nam powiedział
że w przypadku tej pow legalett wychodzi bardzo drogo i nam go odradził
z tego względu, że jeden agregat wystarcza na 70 m2 z małym hakiem
przy pow 84 m2 potrzebne są dwa agregaty, co znacząco podnosi koszt
a drugi agregat nie wykorzystuje swojej realnej mocy
co do reku również nam odradził
po rozmowach z ludźmi, którzy zainwestowali w reku aby oszczędzać na ogrzewaniu
nie zauważyli aby rachunki były mniejsze

Cytat

byliśmy ostatnio w abakonie
zastanawiamy się nad domkiem o pow 84 m2
ta firma preferuje legalett, na wstępie konstruktor nam powiedział
że w przypadku tej pow legalett wychodzi bardzo drogo i nam go odradził
z tego względu, że jeden agregat wystarcza na 70 m2 z małym hakiem
przy pow 84 m2 potrzebne są dwa agregaty, co znacząco podnosi koszt
a drugi agregat nie wykorzystuje swojej realnej mocy
co do reku również nam odradził
po rozmowach z ludźmi, którzy zainwestowali w reku aby oszczędzać na ogrzewaniu
nie zauważyli aby rachunki były mniejsze

OK. Jeśli chodzi o rekuperator mam nadzieję, że całkowity koszt nie przekroczy 7 tyś zł a z pleśnią, wilgocią i bezduchem pożegnam się na wieki wieków. Mieszkamy w okolicach Bielska-Białej a tu powietrze latem jest nie do zniesienia. Przy chłodnej letniej nocy "gotujemy się" na poddaszu a firanka ani drgnie...Często w zimie wyjeżdżamy (cały tydzień w pracy, w domu koło 19-tej a weekendy I love mountain) i legalet wydawał mi się ciekawą alternatywą...powrotu do ciepłego domu

Czy może ktoś użyć mocnych argumentów aby odwieść mnie od płyty Legalett? Cena, owszem prawie zaporowa, ale w późniejszym czasie i tak trzeba wydać na kanalizacje, wylewki itp. Czyli wychodzi niewiele drożej...A gazu wolałabym nie doprowadzać, koszt ok. 20 000 zł. A co do dwóch agregatów w L. to może nawet i dobrze, nie będą pracowały w I taryfie. Zdrowe, bezawaryjne ogrzewanie bez skoków temperatury i przegrzewania powietrza to może dobra inwestycja w dom, w którym chcę się zestarzeć?
Cytat

Czy może ktoś użyć mocnych argumentów aby odwieść mnie od płyty Legalett? Cena, owszem prawie zaporowa, ale w późniejszym czasie i tak trzeba wydać na kanalizacje, wylewki itp. Czyli wychodzi niewiele drożej...A gazu wolałabym nie doprowadzać, koszt ok. 20 000 zł. A co do dwóch agregatów w L. to może nawet i dobrze, nie będą pracowały w I taryfie. Zdrowe, bezawaryjne ogrzewanie bez skoków temperatury i przegrzewania powietrza to może dobra inwestycja w dom, w którym chcę się zestarzeć?

oprócz ceny to chyba nie ma żadnych innych argumentów przeciwko temu systemowi
chyba, że ktoś nie lubi podłogówki
  • 2 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...