Skocz do zawartości

Wydane Warunki a Miejscowy Plan

Michał69

Recommended Posts

Witajcie
Co się stanie z działką rolną z aktualnymi WZ na dom po uchwaleniu przez gminę MPZP - mówiącego że działka jest rolna ?

Mam taką sytuację że chcę kupic działkę rolną z wydanymi WZ na domek. Ale gmina opracowuje plan (aktualnie jest studium) i wiem że ziemia pozostanie w Planie rolną. Obecny właściciel chce na mnie przepisac wydane WZ ( ale co mi po nich skoro MP to skasuje )

Czy znaczy to że teraz będe mógł się budowac a po uchwaleniu MPZP - NIE ????
dziękuję za odpowiedzi
W zasadzie wystarczy już samo złożenie dokumentów o pozwolenie na budowę...

Decyzja nie wykonana nie wygaśnie, bo jej zmiana, bądź unieważnienie może nastąpić tylko decyzją... Jeżeli decyzja unieważniającą nie wyszła to taka decyzja istnieje w obrocie prawnym jako niewywołująca skutków prawnych.
Cytat

Decyzja nie wykonana nie wygaśnie, bo jej zmiana, bądź unieważnienie może nastąpić tylko decyzją... Jeżeli decyzja unieważniającą nie wyszła to taka decyzja istnieje w obrocie prawnym jako niewywołująca skutków prawnych.

Nie ukrywam, że oryginalny pomysł jest taki, że kupię działkę teraz (póki jeszcze mnie stać) a zbuduję domek za 5-7 lat.
Pozwolenie na budowę jest ważne przez 3 lata - a co po tym okresie? jeśli nie zacznę budowy ?
Cytat

Nie ukrywam, że oryginalny pomysł jest taki, że kupię działkę teraz (póki jeszcze mnie stać) a zbuduję domek za 5-7 lat.
Pozwolenie na budowę jest ważne przez 3 lata - a co po tym okresie? jeśli nie zacznę budowy ?

po tym okresie PnB wygasa i trzeba się starać od nowa
możesz zrobić tak, że teraz występujesz o PnB
jak dostaniesz zbierasz np humus i przerywasz budowę
co jakiś czas robisz coś na budowie
tylko musisz sobie nagrać dobrego kier bud
aby robił Ci wpisy w dzienniku
tak możesz się budować i 50 lat
ważne aby nie przerwać budowy 2 czy 3 lata
Cytat

wydaje mi się, że tylko posiadanie decyzji PnB obroni się przed wejściem w życie planu, samo złożenie wniosku może być za mało
swoja drogą dziwne jest to, że WZ wydane (czyli spełnione są warunki pozwalające na wydanie WZ) a gmina planuje z uporem grunty rolne, chyba temat do oprotestowania po wyłożeniu planu,
Barbossa ogólnie obowiązuje zasada lex retro non agit, czyt.: prawo nie działa wstecz. Jeżeli złożysz wniosek o wydanie pozwolenia na budowę, to musi on być rozpatrzony na podstawie przepisów obowiązujących w dniu jego złożenia, bez względu na przepisy oczekujące na wejście w życie, bądż też przepisy, które weszły w życie po złożeniu wniosku do odpowiedniego organu.

Co do sposobu tworzenia MPZP, mogłabym mówić długo, długo, długo i sama tego nie zrozumiem (znaczy się sposobu myślenia tfurcuf) icon_rolleyes.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Spokojnie, nowy czy stary, wszystko jest w porządku. Forum jest od pytań właśnie.       I już wiemy, że można.      Dobrze kombinujesz. Chociaż jeśli w przewodach nie ma gruzu to ja bym to lekkie wydmuchał.        
    • Jest to dom jednorodzinny. (Jestem nowy na na tym forum i za błędy w odpowiedziach przepraszam)
    • 1. Kodeks cywilny (KC) stanowi: Art. 154 KC: Określa, że ogrodzenia między sąsiednimi nieruchomościami powinny być stawiane na granicy, a koszty budowy i utrzymania ponoszą właściciele sąsiednich działek po połowie, chyba że strony ustalą inaczej. A jeśli sąsiadowi coś nie pasuje, to wystarcza cofnąć się na swoją stronę 10 cm żeby stawiać to co się chce. Do wysokości 2,2 metra. Art. 144 KC: Zakazuje działań, które nadmiernie ingerują w korzystanie z sąsiedniej nieruchomości (np. zbyt wysokie ogrodzenie zasłaniające światło). Właśnie te 2,2 metra   2. Prawo budowlane (Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r.) stanowi: Zgłoszenie lub pozwolenie: Ogrodzenia o wysokości powyżej 2,2 m wymagają zgłoszenia do odpowiedniego organu administracji architektoniczno-budowlanej (starostwo powiatowe lub urząd miasta). W niektórych przypadkach, np. przy ogrodzeniach od strony dróg publicznych, może być wymagane pozwolenie na budowę. Art. 29 ust. 1 pkt 23: Ogrodzenia o wysokości do 2,2 m nie wymagają zgłoszenia, chyba że znajdują się w szczególnych lokalizacjach (np. przy zabytkach lub drogach publicznych). Art. 30: Zgłoszenie musi zawierać informacje o rodzaju, zakresie i sposobie wykonania prac oraz terminie rozpoczęcia budowy.   3. Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego (MPZP): MPZP może określać szczegółowe wymagania dotyczące ogrodzeń, np. ich wysokości, materiału, kolorystyki czy prześwitu (np. zakaz pełnych ogrodzeń w określonych strefach). Jeśli działka nie jest objęta MPZP, stosuje się ogólne przepisy prawa budowlanego.   4. Warunki techniczne (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie):  § 41: Ogrodzenia nie mogą stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzi i zwierząt (np. ostre elementy na górze ogrodzenia są dopuszczalne tylko powyżej 1,8 m wysokości). § 43: Bramy i furtki muszą otwierać się do wewnątrz działki, jeśli znajdują się przy drodze publicznej.   Okna sąsiada nie mają żadnego znaczenia. Oczywiście, jesli ogrodzenie bedzie miało poniżej 220 cm.
    • Komentarz dodany przez Jacek80: Eko House - OSZUŚCI !!! Publikują fałszywe "rankingi", sprzedają kiepsko działające oczyszczalnie, kupują pozytywne komentarze i straszą prawnikami za pisanie niewygodnej prawdy na temat ich produktów oraz metod działania. Uważajcie na tych oszustów i manipulatorów!
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...