mila123 Napisano 31 lipca 2010 #1 Napisano 31 lipca 2010 chcę wybudować garaż o wymiarach szer. 7 m dł. 10 m wys. 2,6 m. i teraz mam dylemat-co będzie tańsze, kupienie gotowca blaszanego (orientacyjnie firmy proponują mi 8tys za to), czy wybudowanie np bocznych ścian z pustaków a zrobienie reszty z blachy (właśnie nie wiem ile by mnie to kosztowało).. liczę na mało skomplikowane odpowiedzi bo kobiecie ciężko zrozumieć niektóre budowlane terminy
brzoza Napisano 31 lipca 2010 #2 Napisano 31 lipca 2010 taniej /te 8 tyś/ z blachy będzie stał na trawie ? bez fundamentu ?taki hangar wiatr Ci porwie przy pierwszej lepszej okazji ale jesli jedynym kryterium ma byc taniość - to z blachy ...
lukaszczek18 Napisano 31 lipca 2010 #3 Napisano 31 lipca 2010 A konstrukcja drewniana nie wchodzi w gre??
mila123 Napisano 31 lipca 2010 Autor #4 Napisano 31 lipca 2010 nie no to wiem że musi być cos na czym to zakotwiczy. z tym też bedzie zabawa, bo trzeba podwyższyć fundamenty, w innym przypadku bedzie mi sie woda do środka wlewać..o drewnianej nie myślałam.. a to jeszcze tańsze by było?
lukaszczek18 Napisano 31 lipca 2010 #5 Napisano 31 lipca 2010 prowizoricznie policze material ile by kosztowal i zarac Ci odpowiemMaterialy robocizna to raczej sie nie uda za te 8 tys zrobic materialy napewno ale robocizna troszke wiecej a jesli chcesz jak najtaniej to tylko blaszak bo murowany wyjdzie najdrozej
mila123 Napisano 31 lipca 2010 Autor #6 Napisano 31 lipca 2010 super, dzięki za pomoc. w takim razie zbieram sie do poszukiwań "fachowców" od fundamentu:)
lukaszczek18 Napisano 31 lipca 2010 #7 Napisano 31 lipca 2010 A garaz ma byc z posadzka w srodku czy tylko fundamenty i w srodku wysypany jakis zwir??
brzoza Napisano 31 lipca 2010 #8 Napisano 31 lipca 2010 Cytat super, dzięki za pomoc. w takim razie zbieram sie do poszukiwań "fachowców" od fundamentu:) i od konstrukcji dachu /fachowców/ bo dachu jest spora połać a gdy wystapi zima stulecia to moze byc jak z halą w Katowicach /nie daj Boże/
kalumet Napisano 31 lipca 2010 #9 Napisano 31 lipca 2010 zależy do czego ma też służyć ten garażjeżeli masz kogoś kto tanio zrobi to lepszy by był szkieletowyod razu przy budowie byłby ocieplony
katee Napisano 1 sierpnia 2010 #10 Napisano 1 sierpnia 2010 A może lepiej trochę drożej ale za to porządniej? Jeśli to ma być garaż na lata i jakoś wyglądać...
mila123 Napisano 2 sierpnia 2010 Autor #11 Napisano 2 sierpnia 2010 garaż ma być na 2 samochody i różne rzeczy, które z braku miejsca lądują w garażu. pewnie, że lepiej było by zainwestować w coś porządnego, jednak finanse mam grubo okrojone. muszę zrobić fundament i jakoś będzie. poza tym myślę, ze w przyszłości mogę takiego blaszaka rozebrać i sprzedać i wtedy dopiero murowane coś zbudować. zamieszanie mam tez z fundamentem, bo teren jest z nierówny i trzeba z jednej str troche podwyższyć..
katee Napisano 2 sierpnia 2010 #12 Napisano 2 sierpnia 2010 Cytat garaż ma być na 2 samochody i różne rzeczy, które z braku miejsca lądują w garażu. pewnie, że lepiej było by zainwestować w coś porządnego, jednak finanse mam grubo okrojone. muszę zrobić fundament i jakoś będzie. poza tym myślę, ze w przyszłości mogę takiego blaszaka rozebrać i sprzedać i wtedy dopiero murowane coś zbudować. zamieszanie mam tez z fundamentem, bo teren jest z nierówny i trzeba z jednej str troche podwyższyć.. Jeśli chcesz bardzo tanio i tymczasowo i masz kogos do pomocy to proponuje wybrac sie na złom. My postawilismy taki zwykły blaszak na budowie /jako składzik na narzedzia i dla robotników/, a kosztowało nas to 250 zł /serio!/, i trochę czasu. troche przyrdzewiały ale pomalowac i nie byłby taki zły... Ale to bardzo tymczasowe rozwiązanie... A szukałaś garaży na allegro?
mila123 Napisano 3 sierpnia 2010 Autor #13 Napisano 3 sierpnia 2010 tak szukałam, niestety nie znalazłam nic używanego co by mi odpowiadało. ale udalo m isię namierzyć firme, która taniej to zrobi:)więc teraz czekam na urlop i biorę sie ostro do pracy!
NOTO Napisano 7 sierpnia 2010 #15 Napisano 7 sierpnia 2010 szer. 7 m dł. 10 m wys. 2,6 m = 70m2 za 8 tys = 115 zł/m2 Nie ma się nad czym zastanawiać.
kiwaczek Napisano 1 kwietnia 2011 #16 Napisano 1 kwietnia 2011 witam,zamiat zakladac nowy temat postanowilem podpiac sie tumam pytaniechce stawiac (murowany) garaz/budynek gospodarczy i zastanawiam sie jaki material do wznoszenia scian systemem gospodarczym jest najtanszy?Nadal pustak szary 24x24x59 czy cos z ceramiki?Dodam ze nie bedzie on ogrzewany i bez mediow z wyjatkiem pradu.
Draagon Napisano 1 kwietnia 2011 #17 Napisano 1 kwietnia 2011 ja postawiłem z płyt betonowych ogrodzeniowych
kiwaczek Napisano 2 kwietnia 2011 #18 Napisano 2 kwietnia 2011 Cytat ja postawiłem z płyt betonowych ogrodzeniowych z tych 25x250?
Buddom Napisano 21 kwietnia 2011 #19 Napisano 21 kwietnia 2011 Jeśli dom posiada zewnętrzne ogrodzenie to lepiej brać blaszaka.W innym przypadku lepiej postawić solidny murowany garaż nawet jeśli miałby być on droższy od blaszanego.
autorushd Napisano 21 kwietnia 2011 #20 Napisano 21 kwietnia 2011 Cytat Jeśli dom posiada zewnętrzne ogrodzenie to lepiej brać blaszaka.W innym przypadku lepiej postawić solidny murowany garaż nawet jeśli miałby być on droższy od blaszanego. Dokładnie, inna sprawa ze taki blaszak wygląda delikatnie mówiąc "ładnie inaczej".
Sebastian11 Napisano 12 sierpnia 2020 #21 Napisano 12 sierpnia 2020 Witam, zastanawialiśmy się nad garażami blaszanymi obok domu, ale większość znajomych, którzy się wybudowali, twierdzi, że na garaże blaszane przyjdzie jeszcze czas i lepiej, abyśmy sobie wybudowali garaż murowany wraz z domem i później w miarę potrzeby rozejrzeć się, który producent garaży blaszanych jest ok i u niego zamówić. Główny powód to to, że potem dobudowanie do domu garażu będzie baardzo kosztowne. My jednak chcemy garaż blaszany i w sumie mamy już upatrzony taki 2-stanowiskowy, aczkolwiek teraz już mamy dylemat. Pytanie, czy wypowie się ktoś, kto budował dom i zrobił blaszane garaże, a potem żałował, że nie zrobił murowanego? Dziękuję za info
itrebecka Napisano 18 sierpnia 2020 #22 Napisano 18 sierpnia 2020 witam, Zmagałam się z tym samym problemem jaki garaż dobrze wybrać... Większość znajomych robi blaszane garaże lub wiaty natomiast ja w końcu zdecydowałam się na garaż murowany i dziś mogę powiedzieć że wybór był dobry i że dobrze zrobiłam. Jest porządek wszystko pochowane a cena mnie nie zabiła a to było bardzo ważne a automat do bramy okazał się nie zawodny mimo zabawy dzieci pilotem :-)
dawid_m Napisano 9 października 2020 #24 Napisano 9 października 2020 Ja jestem wielkim przeciwnikiem blaszaków także w moim przypadku, tylko murowany
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się