Skocz do zawartości

Zepsuta pralka objawy

Recommended Posts

Może ktoś pomoże mi naprawić pralkę . Ma już z 8 lat , wada nie jest duża , ale przeszkadzająca .
Polega na tym , ze z pojemniczka na płyn do płukania nie odpływa woda . Musze ręcznie wyciągać szufladkę i wylewać , żeby zalać płyn do kolejnego prania . Mam nadzieje , ze mogę to jakoś we własnym zakresie naprawić z Wasza pomocą .
ja dość często muszę czyścić pojemnik ( mam pralkę polar - ładowaną od góry ) po prostu sie zapycha,wyjmuję wówczas cały pojemniek rozkładam go na części pierwsze i dokładnie czyszczę.

Wiem,jest ot dość uciążliwe,bo płyn do płukania miesza sie z wodą i jest bardzo rozcieńczony przy końcowym płukaniu,a jak sie go da więcej to miesza sie z proszkiem do prania.

W innych typach pralek podejrzewam,że też jest możliwość demontażu tegoż pojemniczka i dokładnego wyczyszczenia
  • 2 tygodnie temu...
Przypuszczam, że wężyk, którym płyn spływał do bębna gdzieś się zawęził i dlatego płyn spływał, po otwarciu elekrtozaworu, zbyt wolno.
Drugi elektrozawór, który otwiera dopływ wody do pojemnika z płynem otwiera się na określony czas, zgrany z otwarciem elektrozaworu uwalniającego płyn.
Kiedy płyn spływa wolniej niż dopływa wypłukująca go woda efekt będzie taki, że płyn owszem, zdąży spłynąć, bo jest pierwszy w kolejce, ale woda już nie.
Płyn, jako gęstszy często powoli zwęża średnicę kanału spływowego. Gorąca woda rozpuszcza ten skrzep.
  • 3 miesiące temu...
  • 5 lata temu...

Jeżeli woda zostaje w dozowniku to na pewno coś się przytkało. Wszystko zależy od tego czy jest to pralka ładowana od góry czy od przodu. W tych ładowanych od przodu zdarza się, że zatyka się wąż dozownik-zbiornik (najczęściej z nadmiaru proszku albo jest zatkany mydłem.... ). Jeśli chodzi o pojemnik na płyn do płukania to tam ma być woda! Płyn do płukania musi się wymieszać z wodą zanim trafi do zbiornika i do tego służy właśnie taki dziwny pojemnik w którym stoi woda.
Co do pralek ładowanych od góry to już zależy od budowy dozownika ale generalnie tam też może się coś zatkać :icon_smile:

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witajcie Postanowiłem sam wyremontować pokój w bloku z lat 90 z betonowej płyty. Proszę o  porady (zdjęcie ściany jak i sufitu w załączniku). Dodam, że jestem budowlanym laikiem i wszelkie roboty będę wykonywał po raz pierwszy, więc zależy mi na najłatwiejszych rozwiązaniach.   W jaki sposób przygotować ściany do malowania? Czy gładź Knauf fill and finish to dobre rozwiązanie? Myślałem o sposobie nakładania wałkiem. W jaki sposób przygotować jedną ze ścian (chropowaty beton) na naklejenie tapety (Rodzaj : Tapeta Flizelinowa)? Wystarczy zagruntować czy też warto wyszpachlowac?   Dodam, że wcześniej na ścianach była właśnie tapeta przez dekady    Jeśli chodzi o sufit (delikatne załamania) czym polecacie wyrównać?    Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.  
    • Mam podobny dom z kaloryferami i jestem bardzo zadowolony z Termeta 19kw. Najważniejszy dla mnie jest dostęp do menu serwisowego żeby ustawić sobie wszystko pod konkretną instalację. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Witam chcę zamontować kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem wody ACV SMART 210 litrów wymiennik stal nierdzewna. Dom jest wiekowy ocieplony 150 m2. Ogrzewanie kaloryferki:)  Proszę o sugestie na jaki piec powinienem zwrócić uwagę i jakiej mocy. 
    • Dzień dobry Drodzy Forumowicze!   W tym sezonie planuje rozpoczęcie budowy swojego domu i mam pewien dylemat, którym chciałbym się podzielić oraz poprosić o rady. Otóż działka, na której stanie dom ma spory spadek w kierunku cieku wodnego znajdującego się w sąsiadującym ze mną lasie, w związku z czym poziom terenu jest niższy niż pozostałe domostwa po drugiej stronie ulicy.  Projekt drogi dojazdowej zakłada rzędną 54.1. Na tej podstawie mój Projektant wyznaczył rzędną "0" na rzędnej 54.3, załadając 0.5m schodów. W związku z czym poziom terenu po niwelacji, będzie na rzędnej 53.8 (30cm poniżej planowanej drogi) Rzędna najbardziej wysuniętego punktu do lasu (najniższy punkt) to obecnie 53.2 Założenie przewiduje ławy fundamentowe. Jak widzicie, teren będzie musiał zostać mocno podniesiony, ława fundamentowa w najniższym punkcie terenu będzie posadowiona płytko, na głębokości 40cm (grunt nośny) a potem teren będzie obsypany ziemią (z pobliskiej budowy drogi szybkiego ruchu także materiału gliniastego jest sporo).  Obawiam się jednak, iż podniesienie terenu do rzędnej 53.8 i tak będzie powodował zalewanie terenu. Czy powiedzmy zniwelowanie terenu dookoła posesji z 2% spadkiem w strone lasu wystarczy, żeby uniknąc problemu? Dodam, że projektant przewidział drenaż fundamentów. Czy widzicie tutaj ryzyka, którym powinenem się bardziej przyjrzeć? Działki sąsiadujące są na razie puste.  Będę bardzo wdzięczny za rady.   Pozdrawiam
    • Może podaj linka o którą dokładnie Ci chodzi.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...