Skocz do zawartości

MPZP - możliwość budowy przy granicy

Danthe

Recommended Posts

Witam serdecznie,

mam dosyć nietypowy problem:
zakupiliśmy działkę budowlaną o szerokości ok. 28m z obowiązującym MPZP w którym jest napisane, że nieprzekraczalna linia zabudowy wynosi 15m licząc od krawędzi drogi (droga gminna). Chcieliśmy postawić dom bez garażu, a garaż usytuować jako osobny budynek przy wjeździe na działkę i zbliżyć go maksymalnie do granicy z sąsiadem. Niestety jest to ok. 7-8 m licząc od krawędzi drogi. Dom sąsiada stoi ok. 6 m od krawędzi drogi i ok. 1,2m (w najbliższym punkcie) od granicy naszej działki. Czytałem, że zgodnie z nowymi przepisami w takim przypadku mogę po swojej stronie postawić budynek bliżej niż 3 m od granicy działki, z zastrzeżeniem, że nie bliżej niż 1,5m i nie wyżej i szerzej niż pole wyznaczone przez budynek sąsiada (czyli mogę zbliżyć się do granicy tylko w tym jednym miejscu, w którym teoretycznie zabrania mi budowy MPZP). Moje pytania:
- czy istnieje możliwość postawienia garażu bliżej krawędzi drogi niż mówi MPZP powołując się na powyższe przepisy,
- czy, w przypadku niemożności powyższego, mogę postawić wiatę garażową (bez ścian) bez zachowania tych 15m,
- czy, jeśli powyższe zawiedzie, jest jakakolwiek możliwość odstępstwa od MPZP (uchwała gminy, zgoda wójta, etc.)

Bedę wdzięczny za rzeczową odpoweidź.
Cytat

Zapisy w MPZP są "święte" i jedynie zmiana tego planu może umożliwić inny sposób zabudowy.

Hmmm... tak właśnie przypuszczałem. Rozumiem też, że jakakolwiek rozmowa z Wójtem jest bezcelowa, bo nie jest możliwe uzyskanie odstępstwa od tych zapisów. Ale czy w takim wypadku mogę postawić wiatę (bez ścian, jedynie zadaszenie i konstrukcja słupowa, pow. ok. 50m2)? W końcu to przecież nie budynek...

Bo w planie mam następujące zapisy:
1. tereny 11.MR – są przeznaczone pod zabudowę zagrodową, z dopuszczeniem znacznego udziału mieszkalnictwa jednorodzinnego i budownictwa letniskowego,
2. odległość planowanych budynków od najbliższej
krawędzi jezdni na terenie zwartej zabudowy - 15,0 m.

W całym planie jest tylko mowa o budynkach, a z tego co udało mi się wyczytać, obiekt bez ścian nie wypełnia definicji budynku.
Dziękuję za informacje. Niestety tego najbardziej się obawiałem, że i tak zadecyduje uznaniowość urzędnika. Czy istnieje jakaś możliwość uzyskania potwierdzenia, że moje zamierzenie jest możliwe do realizacji? Mam obawy, że kupię projekty, zaadaptuję je i wykonam plan zagospodarowania, a potem po wydaniu 10k PLN urzędnik stwierdzi że "sienieda". A po sądach i SKO nie chciałbym się włóczyć...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Przeważnie dawni pracownicy energetyki. Zlecanie im wykonawstwa ma ten plus, ze wszelkie papiery załatwiają między sobą i nagle się okazuje, że wszystko jest zrobione na tip - top.     Ale na koszt wnioskodawcy. Więc lepiej już zlecić to bezpośrednio, bo jeden pośrednik mniej. Oczywiście, byle komu zlecić nie da rady  i żadne uprawnienia nie pomogą.     Nie tylko w dziale technicznym. Inni pracownicy też odpowiednio skierują.     To zależy na kogo prawnie jest istniejące. Nie możesz mieć dwóch, a jeśli zostawisz stare, a złożysz wniosek o nowe, to zapłacisz za każdy kilowat mocy przydzielonej. Tu trzeba mieć wszystkie informacje aby to odpowiednio rozegrać. Za przydział mocy się płaci.     Nie. Najlepiej podać powód, że to wyniesienie układu pomiarowego na zewnątrz. Wtedy, jeśli nie będzie zmiany wielkości zabezpieczeń przedlicznikowych, to nic nie zapłacisz za przydzial mocy. Ten wykonawca, który wykona nowe przyłącze powinien wszystko Ci załatwić, aby było jak najkorzystniej.   To jest naprawdę taki układ, że ja załatwiłem u siebie wymianę przyłącza w ciągu 24 godzin i żadnych papierów nie tworzyłem. Wykonałem tylko jeden telefon. Gość przyjechał o 17-tej wieczorem, pooglądał sytuację, oznajmił, że o 7 rano następnego dnia się stawia z ekipą i do południa następnego dnia wszystko było zrobione, licznik przeniesiony.  Tylko ja nie miałem sąsiada.   PS. Do kogo zadzwonić, dowiedziałem się "na wsi". Ludzie wiedzą, kto takie sprawy załatwia.
    • Obiekt istniejący, przecież jedno przyłącze już jest, umowa i pobór prądu też są. Proszę jednak spróbować popytać kto w okolicy wykonuje zlecenia dla energetyki. Bo w ogóle tej instalacji najpierw powinien przyjrzeć się elektryk. Podstawowa sprawa to choćby to jakimi przewodami zrobiono to przyłącze,  przewidując jakie obciążenie pobieraną mocą. Może się okazać, że jest ono po prostu przeciążone, gdy musi zasilić dwa gospodarstwa domowe. Wtedy zrobienie nowego przyłącza i tak będzie techniczną koniecznością.  Ponadto nawet jak się je zrobi to przecież trzeba uzgodnić przeniesienie zabezpieczenia starego przyłącza w inne miejsce (do sąsiada). Pod względem papierkowej roboty też trzeba będzie zmienić starą umowę i z tym może być niezłe zamieszanie.
    • Każdy ma licznik w swojej części domu. Teraz jest tak, że na strychu jest jedno zabezpieczenie bezpiecznikiem 25A. Nie ma zabezpieczeń po obu stronach, bo jakby było to by to działało tak jak piszesz.  Byłem w dziale przyłączeń w Malborku, niestety Pan który tam siedział dam nam tylko wniosek o nowe przyłącze.    Jeszcze takie pytanie - to wnioskować o nowe przyłącze musimy tak, jakbyśmy w ogólne nie mieli żadnego? (Bo wnioski się różnią w zależności od tego, czy to nowy obiekt czy istniejący) i czy nie będziemy musieli podawać informacji na temat instalacji sąsiadów? 
    • Komentarz dodany przez Mojka: Zależało mi żeby mieć funkcjonalną łazienkę i taka jest. Na toalecie zamontowaliśmy deskę myjącą, jest też spora wanna z deszczownicą no i dużo miejsca do przechowywania
    • Od kilku lat moda łazienkowa nieustannie cyrkuluje wokół kilku standardowych trendów i tak naprawdę co sezon poznajemy jedynie ich wdzięczne modyfikacje. Przyczyną dla której niezmiennie oscylujemy pomiędzy ewoluującymi stylami glamour, boho, skandynawskim czy też industrialnym, są ich wspólne wartości. Ekologia i personifikacja – to słowa klucze, które otwierają drzwi do każdej nowoczesnej łazienki, bez względu na stylistyczną bazę według której została zaprojektowana. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wystroj-wnetrz/lazienka/a/113806-jak-urzadzic-nowoczesna-lazienke-trendy-lazienkowe-na-rok-2025
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...