Skocz do zawartości

Przepis na dobrego drinka


Recommended Posts

Cytat

Szukam dobrego przepisu na egzotycznego drinka. Może macie coś ciekawego i sprawdzonego? Jakieś mleczko kokosowe + no właśnie.... co?


Zbawco! Świetny temat! Czekam razem z tobą!
Bo biały rum Malibu (kokosowy) + mleko + sok z ananasa, to chyba znasz? Proporcje najlepiej dopasować samemu. Zamiast Malibu może być zwykły biały rum i mleczko kokosowe icon_smile.gif
Link do komentarza
Dodam jeszcze coś bardziej "egzotycznego"
40 ml wódki
20 ml białego rumu
30 ml nektaru bananowego
30 ml soku ananasowego
10 ml soku z czarnej porzeczki
10 ml grenadiny (sok z granatów)
2-3 kostki lodu w shakerze wymieszać lód, wódkę, biały rum, nektar bananowy i sok ananasowy, Przelać przez sitko do niskiej szklanki, następnie bardzo ostrożnie, małym strumieniem dolać sok z porzeczki i grenadinę. podawać udekorowany szpadkami z nabitymi świeżymi owocami.

I jeszcze jeden.
40 ml wódki
20 ml białego rumu
40 ml nektaru bananowego
10 ml soku z czarnej porzeczki
2 - 3 kostki lodu.
Całość energicznie wymieszać w shakerze i przelać do szklanki udekorować tak jak poprzedni drink
Link do komentarza
  • 3 lata temu...
icon_eek.gif To jak nazwać ten:

Biezemy sklanecke wina… no dwie… góra cy i wlewomy do garnecka. Poźniej biezemy sklanecke piwa… no dwie… góra cy i wlewomy do tego samego garnecka. Potem jesce sklanecke gorzołki… dwie… no góra cy i tyz wlewomy do garnecka. Na samiuśki koniec biezemy sklanecke koniacku… no dwie… góra cy i wlewomy do garnecka. Garnecek stowiomy na palenisku i miesając gzejemy trosecke. Potem nalewomy i pijemy sklanecke… dwie… no góra cy. Po wypiciu wstojemy… robimy krocek… dwa… no góra cy!

icon_mrgreen.gif
Link do komentarza
  • 3 lata temu...
  • 7 miesiące temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Takie spalanie ma plusy i minusy, na plus to bezpieczniejsze spalanie drewna, na minus niestety z dużą stratą kominową, powietrze niebiorące udziału w procesie spalania wychładza kominek.     Szyber na kominie trzeba usunąć dla własnego bezpieczeństwa.   Procesy spalania paliwa reguluje się doprowadzaniem powietrza do komory spalania, a nie zmniejszaniem przekroju kanału odprowadzającym spaliny.    Powietrze pierwotne w palenisku powinno być podawane  u dołu z „pleców”  kominka.(Powietrze doprowadzone z zewnątrz budynku).    Powietrze wtórne powinno być podawane od wnętrza paleniska  na szybę wkładu.(Powietrze doprowadzone z zewnątrz budynku, czasami z pomieszczenia, w którym znajduje się kominek, zależne od budowy kominka).   Powietrze do paleniska nie powinno być podawane z wnętrza pomieszczenia to spora strata na ogrzewaniu.   Dno kominka powinno być pełne wyłożone szamotem, ściany boczne również, u góry  nad paleniskiem powinien wisieć  deflektor. Proszę sobie kupić i postawić.   Czujnik tlenku węgla (czadu) Kidde K10LLDCO LCD (10 lat bateria)    https://allegro.pl/oferta/czujnik-czadu-kidde-k10lldco-z-wyswietlaczem-lcd-12171431511?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=YzQxNjE1ZmItNGYxNS00Njk4LWE0MzUtYjYwNzA0YzNkMTExAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bf605530-0a24-4b81-946b-75cf2d5cd1b8    
    • Napotkałem artykuł https://freelancehunt.com/pl/blog/jak-wystawic-fakture-vat-bez-wlasnej-firmy/. To pierwszy raz, kiedy dowiedziałem się, że nie jest obowiązkowe posiadanie JDG, aby wystawiać fakturę. Czy ktoś już korzysta z takiego rozwiązania? Mój budowlaniec zaproponował i nie wiem jak na to reagować
    • To dokładanie powinno wyglądać inaczej, żar przesuwasz na bok i układasz drewno, następnie masz dwa wyjścia, albo szufelką wsypujesz żar na górę wsadu bardziej od tylnej ścianki, drugi sposób to przysuwasz żar z boku drewna i spalasz go sposobem kroczącym.  Jak położysz polano na żar, to gaz drzewny się nie spali, tylko ucieknie kominem, a to spora strata w opale.  Ruszt jest zbędny, powoduje stratę w trakcie spalania drewna.
    • Ja mam piec kaflowy, ale zasady palenia są takie same. Tylko szybra nie ruszam, a reguluję jedynie dopływ powietrza. I zauważyłem, ze wyznacznikiem dobrego palenia są dwie rzeczy. Brak sadzy, o czym wspominaliśmy, oraz obecność popiołu na drugi dzień. Przy czym tu jest dokładnie odwrotnie niż z sadzą. Im więcej popiołu (czystego popiołu) w popielniku, tym lepsze było spalanie. Ekonomiczniejsze. Bo ciąg powietrza ani nie wywiewał ciepła, ani popiołu. Bo nie czarujmy się, duży ciąg oznacza wywiewanie popiołu przez komin. A wraz z nim ucieka i ciepło.    A szybra nie ruszam, bo go zwyczajnie nie mam.  Kanał z pieca do komina jest wykonany na stałe. Z tego też powodu nie kupuję czujnika czadu, bo nie ma racji bytu. Jeśli rozpalam i nie ma ciągu (bardzo rzadko, ale to się zdarza), to po prostu nie palę, bo się nie da. A jak już rozpalę i ciąg kominowy jest, to nie ma siły, wszystkie produkty spalania pójdą w komin, bo nie ma jak tej drogi zamknąć. Chyba, że ktoś zatkałby wylot komina na dachu.   Kiedyś tak bywało, w wieczór wigilijny złym sąsiadom kładziono na kominie szybę. Żeby światło prześwitywało, gdy będą szukać przyczyny.
    • I takowe falujące powietrze właśnie u mnie występuje👍. Tylko przy rozpalaniu pojawia się troszkę dymu a później już tylko czyste fale😁
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...