merlin Napisano 8 grudnia 2009 Udostępnij #1 Napisano 8 grudnia 2009 Witam,wynajeliśmy "ekipę fachowców" do zalania stropu betonem za pomocą tzw. "mikso-kreta". Nie spisaliśmy z nimi żadnej umowy-to był nasz błąd! Po zdjęciu szalunku widać z dołu zbrojenie, dziury, szpary w niektórych miejscach. Według nas cement był za rzadki, bo jak się dotknie to sie w niektórych miejscach aż się sypie... "Fachowcy" nie czują się winni... aczkowliek zalepili cementem te większe dziury i dla nich sprawa jest załatwiona-mówią, że strop wytrzyma!Czy ktoś mi może powiedzieć co w takiej sytuacji zrobić? Czy zaklejać to czymś (podobno lepiej zalepić klejem), jak wzmocnić strop? Dodam, że strop ten ma też służyć jako podłoga na piętrze do użytku codziennego.Czy za parę lat nie spadnie mi sufit na głowę? Link do komentarza
piotr29 Napisano 8 grudnia 2009 Udostępnij #2 Napisano 8 grudnia 2009 spasc nie powinien moze byl beton za gesty i zbrojenie nie podnoszone przy zalewaniu Link do komentarza
animus Napisano 8 grudnia 2009 Udostępnij #3 Napisano 8 grudnia 2009 Cytat Witam,wynajeliśmy "ekipę fachowców" do zalania stropu betonem za pomocą tzw. "mikso-kreta". Nie spisaliśmy z nimi żadnej umowy-to był nasz błąd! Po zdjęciu szalunku widać z dołu zbrojenie, dziury, szpary w niektórych miejscach. Według nas cement był za rzadki, bo jak się dotknie to sie w niektórych miejscach aż się sypie... "Fachowcy" nie czują się winni... aczkowliek zalepili cementem te większe dziury i dla nich sprawa jest załatwiona-mówią, że strop wytrzyma!Czy ktoś mi może powiedzieć co w takiej sytuacji zrobić? Czy zaklejać to czymś (podobno lepiej zalepić klejem), jak wzmocnić strop? Dodam, że strop ten ma też służyć jako podłoga na piętrze do użytku codziennego.Czy za parę lat nie spadnie mi sufit na głowę? Rozwiń To czy mocno uszkodzony trudno powiedzieć proszę o zdjęcia stropu !Przyczyny to:-beton zbyt gęsty-zbrojenie opierało się o szalunek-nie zmoczono szalunku przed betonowaniem -zbyt ciepły beton lub temperatura otoczenia w trakcie pracy-nie użyto wibratora w trudno dostępnych miejscach-nieodpowiednie kruszywo Link do komentarza
merlin Napisano 9 grudnia 2009 Autor Udostępnij #4 Napisano 9 grudnia 2009 co teraz z tym stropem zrobić? ma ktoś jakieś pomysły? Link do komentarza
animus Napisano 9 grudnia 2009 Udostępnij #5 Napisano 9 grudnia 2009 Cytat co teraz z tym stropem zrobić? ma ktoś jakieś pomysły? Rozwiń Bez zdjęć nie jestem w stanie określić jak poważna jest usterka Link do komentarza
majster2008 Napisano 18 marca 2010 Udostępnij #6 Napisano 18 marca 2010 witam podłącze sie 1. piotr29 twoja odpowiedz jest nieprofesjonalna 2. napisz przede wszystkim co to za strop3.posadzkarze używają betonu wilgotnego dlatego nie wszedł w każde miejsce 4.a kto zalewał wieniec 5.podaj więcej danych o stropie Link do komentarza
norbiwolow Napisano 18 marca 2010 Udostępnij #7 Napisano 18 marca 2010 z miksokreta to chyba nie leje sie stropów - jedynie posadzki - czyli beton nie konstrukcyjny - przy stropie obowiązkowo - beton b15 b20 wibrowany i zbrojenie na dystansach ja bym sie troche bał mieszkać w takim domu - ciekawe jaki beton im wyszedł - ale do konkretnej diagnozy foto niezbędne Link do komentarza
designer001 Napisano 2 kwietnia 2010 Udostępnij #8 Napisano 2 kwietnia 2010 Cytat z miksokreta to chyba nie leje sie stropów - jedynie posadzki - czyli beton niekonstrukcyjny Rozwiń Nie CHYBA a na pewno . Mixokret jest to maszyna do mieszania betonu posadzkowego - a beton uzyskiwany w ten sposób ma rzadko wytrzymałość na ściskanie powyżej 10MPa - praktycznie jest to nawet niemożliwe - gdyż dozowanie składników odbywa się ręcznie wg "widzimisie" mieszacza - czyli tego, który wrzuca kruszywo, cement do maszyny. Chciałbym zaznaczyć iż beton konstrukcyjny projektuje poprzez odpowiednie dobranie kruszywa o różnych frakcjach ( od 0 do 16/32 ) w zależności od rozstawu zbrojenia i założeń oraz cementu, wody i dodatków uszlachetniających typu ( plastyfikatory, opóźniacze wiązania, etc).Strop "zalany" z mixokreta moim skromnym zdaniem nadaje się do "zrzucenia" - przynajmniej ja, jako inż budownictwa bym tak zrobił. Można oczywiście wykonać badania wytrzymałości betonu ( nieniszczące ) lecz ich wynik będzie raczej poniżej klasy B10 - czyli tzw. "chudziaka", a gdzie tu pisać o B20, B25 etc..Pzdr, Link do komentarza
norbiwolow Napisano 2 kwietnia 2010 Udostępnij #9 Napisano 2 kwietnia 2010 Cytat Nie CHYBA a na pewno . Rozwiń czyli jednak wiem cos o budowaniu inż. informatyk Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się