fiorek Napisano 13 czerwca 2005 Udostępnij #1 Napisano 13 czerwca 2005 Jestem na etapie projektowania swojego domu. Poważnie rozważam ogrzewanie domu pompą ciepła. Wiele już przeczytałem i wszedzie jest pełno ostrzeżeń o nierzetelnych wykonawcach. Proszę poradźcie firmę, która potrafi zająć się sprawą kompleksowo i nie nawali (najchętniej w województwie opolskim). dzieki Link do komentarza
Sławomir Napisano 16 czerwca 2005 Udostępnij #2 Napisano 16 czerwca 2005 Witaj, jeżeli to Ci pomoże to podam kilka adresów internetowych do firm instalujących pompy ciepła: www.hibernatus.com.pl - podstawa www.thermogolv.gal.pl www.stiebel-eltron.com.pl www.biawar.com.pl Link do komentarza
Gość Napisano 18 czerwca 2005 Udostępnij #3 Napisano 18 czerwca 2005 zobacz jeszcze: www.pompyciepla.com Piotr Link do komentarza
PH FELIX Napisano 23 stycznia 2006 Udostępnij #4 Napisano 23 stycznia 2006 Proponuję też sprawdzić tu www.fonko.com.pl Link do komentarza
Gość Napisano 20 lutego 2006 Udostępnij #5 Napisano 20 lutego 2006 a ja proponuję firmę: www.hennlich.pl - pompy ciepła waterkotte, działaja na południu polski a ich przedstawicielem na północy jest www.a6studio.3miasta.pl Link do komentarza
Gość Napisano 20 lutego 2006 Udostępnij #6 Napisano 20 lutego 2006 Lub zaizoluj dom i nie daj się wpuścić w ciepłą pompę... Link do komentarza
Gość Napisano 20 lutego 2006 Udostępnij #7 Napisano 20 lutego 2006 Proszę o namiary na rekomendowanego wykonawcę "Lub zaizoluj dom i nie daj się wpuścić w ciepłą pompę..." Może jeszcze obiekty referencyjne, w których pracują zainstalowane przez nich pompy ciepła. Link do komentarza
Gość Napisano 30 kwietnia 2006 Udostępnij #9 Napisano 30 kwietnia 2006 Sławomir, podaję super wykonawcę www.cieplodom.pl Link do komentarza
Gość Gość Napisano 13 czerwca 2006 Udostępnij #10 Napisano 13 czerwca 2006 www.ekosc.pl <- 6 lat doświadczeń w montażu pomp ciepła, ponad 80 instalacji z pompą ciepła IVT <- wiem, bo znam.mozna dostać namiary do użytkowników, którzy posiadają pompę ciepła od kilku lat.Można przekonać się samemu, bo wiadomo, pogadać sobie zawsze można.Polecam!!! Link do komentarza
Geoterm Napisano 29 września 2007 Udostępnij #11 Napisano 29 września 2007 Z mojej strony mogę zarekomendować www.danfoss.com.plwww.pompy-ciepła.comi oczywiście www.viessmann.pl Link do komentarza
Fonko - klimatyzacja i pompy ciepła Napisano 6 października 2007 Udostępnij #12 Napisano 6 października 2007 Cytat Z mojej strony mogę zarekomendować www.danfoss.com.plwww.pompy-ciepła.comi oczywiście www.viessmann.pl FONKO Polska Sp. z o.o.jesteśmy producentem pomp ciepła, posiadamy 6 letnie doświadczenie i kilkaset instalacji ... zależnie od zapotrzebowania oferujemy układy w oparciu o pompy z bezpośrednim odparowaniem ziemia - woda, woda-woda lub powietrze - wodawszystkie układy pracują w opcji grzanie & chłodzenie & ciepła woda użytkowawww.fonko.plzapraszamyfonkolinia 0801 367333 Link do komentarza
krecior Napisano 17 marca 2008 Udostępnij #13 Napisano 17 marca 2008 Cytat Jestem na etapie projektowania swojego domu. Poważnie rozważam ogrzewanie domu pompą ciepła. Wiele już przeczytałem i wszedzie jest pełno ostrzeżeń o nierzetelnych wykonawcach. Proszę poradźcie firmę, która potrafi zająć się sprawą kompleksowo i nie nawali (najchętniej w województwie opolskim).dzieki polecam firmę artsanit z bydgoszczy --ludzie znają się na rzeczy --- ja skorzystałem i nie żałuje www.artsanit.pl Link do komentarza
falco_22 Napisano 29 sierpnia 2008 Udostępnij #14 Napisano 29 sierpnia 2008 Bardzo dobrą i solidna firmą jest firma ARCON z Chrzanowa www.arcontg.pl Link do komentarza
antyk Napisano 12 listopada 2008 Udostępnij #15 Napisano 12 listopada 2008 www.geothermie-confort.com nowe francuskie pompy ciepła, mają w polsce przedstawicieli. Link do komentarza
BEGOM Napisano 12 grudnia 2008 Udostępnij #16 Napisano 12 grudnia 2008 Witam serdecznie,Zaprasza do odwiedzenia naszej strony internetowej www.begom.pl w celu zapoznania się z ofertą naszej firmy.Jesteśmy dystrybutorem szwedzkich pomp ciepła firmy Thermia.Od 11 lat wykonujemy instalacje c.o. głównie na terenie województwa pomorskiego.Zapytanie ofertowe proszę kierować na adres e-mailmikolajski@begom.plPozdrawiam serdecznie Link do komentarza
madziaj1980 Napisano 11 stycznia 2009 Udostępnij #17 Napisano 11 stycznia 2009 Cytat www.ekosc.pl <- 6 lat doświadczeń w montażu pomp ciepła, ponad 80 instalacji z pompą ciepła IVT <- wiem, bo znam.mozna dostać namiary do użytkowników, którzy posiadają pompę ciepła od kilku lat.Można przekonać się samemu, bo wiadomo, pogadać sobie zawsze można.Polecam!!! WitamJa też mogę polecić tę firmę. Montowała u mnie pompe ciepła z 4 pionowymi kolektorami ( 70m głębokości każdy), wszystko przebiegło idealnie.Pozdrawiwm Link do komentarza
DoraK Napisano 19 lutego 2009 Udostępnij #18 Napisano 19 lutego 2009 A ja polecam pompy ciepła Alpha-InnoTec http://www.hydro-tech.pl/Profesjonalni, pomocni, ich pompy mają ładny i nowoczesny wygląd. Sprzedają na terenie całej Polski, mają firmy instalatorskie, które polecają....... warto się do nich zgłosić. Link do komentarza
burnum Napisano 10 kwietnia 2009 Udostępnij #19 Napisano 10 kwietnia 2009 u mnie robiła firma z Gdańska , poszło świetnie ich strona to www.exotherm.pl Link do komentarza
bajbaga Napisano 11 kwietnia 2009 Udostępnij #20 Napisano 11 kwietnia 2009 A ja proponuję dokładnie prześwietlić firmę która mamy zamiar wybrać. Bardzo często o końcowym efekcie decydują szczegóły, świadczące o znajomości tematu i fachowości sprzedawcy. Taki przykład, firmy, która poleca swoje usługi na tym Forum od 2007r. Cytat należy pamiętać, że w przypadku pomp ciepła z bezpośrednim odparowaniem gdzie pionowe kolektory ziemne mają głębokość 30 metrów należy wykonać zgłoszenie w Starostwie, do zgłoszenia potrzebne jest podanie oraz projekt prac ziemnych wykonany przez geologa, urząd ma 30 dni na ewentualne zakwestionowanie zgłoszenia, po tym terminie w przypadku braku zastrzeżeń można rozpocząć prace ziemne !!obowiązek zgłoszenia prac ziemnych spoczywa na inwestorzeFONKO Możecie zaryzykować, ale wpierw zapytajcie:- od kiedy PCi z bezpośrednim odparowaniem maja kolektory pionowe, niech poda przykład zastosowania tego patentu,- od kiedy odwiert 30m należy zgłaszać i uzgadniać z kimkolwiek.I taka ostatnia uwaga. Sprawdzajcie dokładnie dane techniczne, bo tam także kwitnie radosna twórczość w zakresie interpretacji. Sprawdzajcie którą Normę przywołano dla obliczeń. Od 2004 roku obowiązuje EN 14511 wliczająca zużycie energii pomp obiegowych lub wentylatorów. A u nas bardzo często pokazuje się nieobowiązującą Normę EN 255, liczącą bez uwzględnienia energii pomp obiegowych lub wentylatorów.Różnica jest znaczna, bo wpływa na pokazany COP.Jako przykład dla PCi powietrze/woda 10kW, dla parametrów -10/35 COP= 3 wg. EN 255, albo COP = 2,25 liczony z EN 14511 (dodano zużycie energii przez wentylator).Pytanie którą normę i wartość COP podał dystrybutor na polskiej stronie? Link do komentarza
pyskacz12 Napisano 16 czerwca 2009 Udostępnij #21 Napisano 16 czerwca 2009 Cytat Jestem na etapie projektowania swojego domu. Poważnie rozważam ogrzewanie domu pompą ciepła. Wiele już przeczytałem i wszedzie jest pełno ostrzeżeń o nierzetelnych wykonawcach. Proszę poradźcie firmę, która potrafi zająć się sprawą kompleksowo i nie nawali (najchętniej w województwie opolskim).dzieki Ja osobiście mogę polecić firmę Biawar http://www.biawar.com.pl/index.php/pompy-c...menu-id-23.html, moi znajomi u nich zakładali i są bardzo zadowoleni. A maja własnie malutkie dziecko więc chyb można im wierzyć, że jest ciepło w domu:) Link do komentarza
ED36 Napisano 17 czerwca 2009 Udostępnij #22 Napisano 17 czerwca 2009 Tu też BIWAR. Chyba opanowali forum Link do komentarza
KAROI Napisano 2 lipca 2009 Udostępnij #23 Napisano 2 lipca 2009 Cytat Sławomir, podaję super wykonawcę www.cieplodom.pl Chyba naprawdę dobra, bo napisali o niej w gazecie: https://budujemydom.pl/strefa-magazynu/archiwum/9661-pompa-ciepla-w-praktyce Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się