kreczmar Napisano 20 listopada 2009 Udostępnij #1 Napisano 20 listopada 2009 Witam serdecznie.Jako że rozpocząłem wraz z żoną budowę domu chciałbym Was drodzy forumowicze poprosić o dobór systemu ogrzewania.Opis budynku:Powierzchnia użytkowa: 84,6m2Powierzchnia całkowita: 132,8m2Kubatura budynku: 350m3Dom niepodpiwniczonyStrop drewnianyCzerwonym kolorem został oznaczony kominekPomieszczenie nr 6 Kotłownia 3,2m2Układ pomieszczeń:Parter:Poddasze: Link do komentarza
Marcin123 Napisano 20 listopada 2009 Udostępnij #2 Napisano 20 listopada 2009 Według mnie, jak się ma taką małą kotłownię to nie pozostaje nic innego jak ogrzewanie gazowe (kocioł gazowy). Dodatkowo zastosowałbym podłogówkę w części kuchennej i w łazience na górze. Link do komentarza
kreczmar Napisano 20 listopada 2009 Autor Udostępnij #3 Napisano 20 listopada 2009 Zapomniałem dodać. W grę nie wchodzi ogrzewanie gazowe. Link do komentarza
HenoK Napisano 20 listopada 2009 Udostępnij #4 Napisano 20 listopada 2009 Cytat Zapomniałem dodać. W grę nie wchodzi ogrzewanie gazowe. Zastanów się nad pompą ciepła. Jeżeli nie masz możliwości wykonania wymiennika gruntowego, może być pompa typu powietrze-woda. Załatwia temat ogrzewania i przygotowania ciepłej wody, Jest całkowicie bezobsługowa. Link do komentarza
kreczmar Napisano 21 listopada 2009 Autor Udostępnij #5 Napisano 21 listopada 2009 Cytat Zastanów się nad pompą ciepła. Jeżeli nie masz możliwości wykonania wymiennika gruntowego, może być pompa typu powietrze-woda. Załatwia temat ogrzewania i przygotowania ciepłej wody, Jest całkowicie bezobsługowa. A jaką pompę polecacie jakiej firmy na co zwrócić uwagę przy wyborze PC? Ile KW? I czy to ze mam wąską działkę ma jakiś wpływ. Nasza działka ma wymiary 17x60 m. Link do komentarza
kreczmar Napisano 21 listopada 2009 Autor Udostępnij #6 Napisano 21 listopada 2009 Cytat Zastanów się nad pompą ciepła. Jeżeli nie masz możliwości wykonania wymiennika gruntowego, może być pompa typu powietrze-woda. Załatwia temat ogrzewania i przygotowania ciepłej wody, Jest całkowicie bezobsługowa. A jaką pompę polecacie jakiej firmy na co zwrócić uwagę przy wyborze PC? Ile KW? I czy to ze mam wąską działkę ma jakiś wpływ. Nasza działka ma wymiary 17x60 m. Link do komentarza
animus Napisano 21 listopada 2009 Udostępnij #7 Napisano 21 listopada 2009 Cytat A jaką pompę polecacie jakiej firmy na co zwrócić uwagę przy wyborze PC? Ile KW? I czy to ze mam wąską działkę ma jakiś wpływ. Nasza działka ma wymiary 17x60 m. Najlepiej ja by Pan określił jaką kwotę może pan przeznaczyć na urządzenie wytwarzające ciepło do Pana domu, oraz jaką kwotę jest Pan w stanie płacić miesięcznie za ogrzewanie .Jakie ocieplenie ściana ,posadzka będzie zastosowane oraz grubości.Z czego ściany parteru.. Pompa ciepła to nie perpetuum-mobile zużywa energię elektryczną + koszty obsługi.A ma się to tak czym niższa temperatura na zewnątrz tym większe koszty za energię elektryczną a sprawność pompy możne nawet spaść do zera (zwłaszcza na powietrze-woda) W lecie za to będzie najwydajniejsza .Proszę zadać sobie pytanie ile lata jest w ciągu roku. Niestety za komfort trzeba płacić . Link do komentarza
HenoK Napisano 21 listopada 2009 Udostępnij #8 Napisano 21 listopada 2009 Cytat Najlepiej ja by Pan określił jaką kwotę może pan przeznaczyć na urządzenie wytwarzające ciepło do Pana domu, oraz jaką kwotę jest Pan w stanie płacić miesięcznie za ogrzewanie .Jakie ocieplenie ściana ,posadzka będzie zastosowane oraz grubości.Z czego ściany parteru. Te dane są istotne przy każdym systemie grzewczym. Przy pompie ciepła są one szczególnie ważne. Bez ich znajomości trudno nawet oszacować optymalną wielkość pompy ciepła. Link do komentarza
xpert Napisano 21 listopada 2009 Udostępnij #9 Napisano 21 listopada 2009 Pompa ciepła to bardzo dobry pomysł. Dodatkowo jest ekologiczna i nie bedziesz musial sie martwic o rosnace ceny surowców. Jesli pytasz o firme to poleciłbym Ci pompy Nateo. Sam korzystam i jak na razie z ogrzewaniem nie ma kłopotow. Link do komentarza
kreczmar Napisano 21 listopada 2009 Autor Udostępnij #10 Napisano 21 listopada 2009 Co do ceny ciężko powiedzieć. Najlepszym rozwiązaniem było by zrównoważenie ceny do jakości systemu. Ściany z ytonga 24cm + 12 cm styropianu izolacja na gruncie z kermazytu grubość warstwy 20 cm. Koszty utrzymania oczywiście jak najmniej całe życie mieszkałem w bloku więc ciężko mi określić takowe koszty. Nie jest to powiedziane że musi być to pc. Nie znam się na systemach grzewczych więc czekam na propozycję. Link do komentarza
animus Napisano 21 listopada 2009 Udostępnij #11 Napisano 21 listopada 2009 Cytat Co do ceny ciężko powiedzieć. Najlepszym rozwiązaniem było by zrównoważenie ceny do jakości systemu. Ściany z ytonga 24cm + 12 cm styropianu izolacja na gruncie z kermazytu grubość warstwy 20 cm. Koszty utrzymania oczywiście jak najmniej całe życie mieszkałem w bloku więc ciężko mi określić takowe koszty. Nie jest to powiedziane że musi być to pc. Nie znam się na systemach grzewczych więc czekam na propozycję. Musi Pan podać przedział cenowy proszę określić czy chodzi o wykonanie całego c.o czy kwota dotyczy wyłącznie serca systemu -kocioł ,pompa itd.Mieszkając w bloku musiał Pan płacić za c.o całym rokiem i była to kwota 200-300-400 może więcej zł/mc ? Link do komentarza
kreczmar Napisano 21 listopada 2009 Autor Udostępnij #12 Napisano 21 listopada 2009 Chodzi o wykonanie całego c.o. a przedział cenowy ok 20 tys Link do komentarza
animus Napisano 27 listopada 2009 Udostępnij #13 Napisano 27 listopada 2009 Cytat Chodzi o wykonanie całego c.o. a przedział cenowy ok 20 tys B. mała kwota Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się