Woland Napisano 30 października 2009 Udostępnij #1 Napisano 30 października 2009 Witajcie,Kupuję właśnie działkę budowlaną. Niestety nie dość, że na działce jest studzienka melioracyjna do której dochodzą dwa sączki, to własnie odkryłem, że dochodzi do niej także trzeci, którego nie ma na żadnych planach. Spółka wodna jak to się delikatnie mówi "wypięła się" tłumacząc, że nie mają obowiązku nanosić na mapy wszystkiego.Pytałem ich co mam zrobić, bo w tej chwili układ sączków plus studzienki jest taki, że nigdzie nie mogę postawić domu (nigdzie na linii zabudowy). Poradzili, że można postawić dom w miejscu gdzie biegnie sączek a jego samego puścić półkolem (zastąpić prosty odcinek około 30 metrów półkolistym, omijającym dom).Natomiast waham się, czy jak już zaczynać grzebać, to nie lepiej rozgrzebać to na dobre i przenieść całość - trzy sączki i studzienkę. I stąd pytanie - po pierwsze, czy studzienkę melioracyjną w ogóle można przenosić? Czy ona jest w bardzo konkretnym miejscu i w innym być nie może? I po drugie, jak wyglądają tego koszty?Z góry dzieki za wzystkie informacje. Link do komentarza
KAROI Napisano 2 listopada 2009 Udostępnij #2 Napisano 2 listopada 2009 Kurczę, ja tez chcę wiedzieć! Kto zna odpowiedź? Link do komentarza
Jan_13 Napisano 4 listopada 2009 Udostępnij #3 Napisano 4 listopada 2009 Cytat Kurczę, ja tez chcę wiedzieć! Kto zna odpowiedź? Rozwiń Trudna sprawa... Też chętnie czegoś się dowiem Link do komentarza
Redakcja Napisano 20 listopada 2009 Udostępnij #4 Napisano 20 listopada 2009 Zmiana przebiegu drenażu wymaga uzgodnień ze spółką wodną, aby nie spowodować nieprawidłowej pracy pozostałej części systemu. Link do komentarza
Super B Napisano 22 listopada 2009 Udostępnij #5 Napisano 22 listopada 2009 Cytat Zmiana przebiegu drenażu wymaga uzgodnień ze spółką wodną, aby nie spowodować nieprawidłowej pracy pozostałej części systemu. Rozwiń Redakcja lakoniczna jak zwykle A ja chętnie dowiedziałbym się jak się za to zabrać (za te uzgodnienia ) Link do komentarza
elusial Napisano 9 grudnia 2009 Udostępnij #6 Napisano 9 grudnia 2009 Cytat Redakcja lakoniczna jak zwykle A ja chętnie dowiedziałbym się jak się za to zabrać (za te uzgodnienia ) Rozwiń Witam,Mieliśmy podobny problem. Na naszej działce przez sam środek przebiegał sączek zbierający. Tak jak redakcja napisała trzeba dokładnie dowiedzieć się jak wyobraża sobie dokonywanie zmian melioracja. My mamy działkę w okolicach Nadarzyna a melioracja dla tego regionu jest w Grodzisku Mazowieckim. Wyglądało to następująco. Najpierw trzeba było zrobić projekt zmiany usytuowania rozsączkowania na działce. Wszystko musiało być uzgodnione z melioracją a następnie podczas przerabiania melioracji musiał przyjechać inżynier ze spółki wodnej i zatwierdzić prace. Potem już tylko stempelek z melioracji i gotowe. Jest z tym trochę zachodu i biurokracja jest przerażająca, nie mówiąc o kosztach, które niestety występują (projekt i same roboty), ale innego wyjścia nie znam. Pozdrawiam, życzę powodzenia i cierpliwości Link do komentarza
Mathir Napisano 10 grudnia 2009 Udostępnij #7 Napisano 10 grudnia 2009 Śledziłem ten temat od jakiegoś czasu. A tu wczoraj niespodzianka! Odpowiedź praktyka. Dzięki Link do komentarza
qlaqla1 Napisano 11 grudnia 2009 Udostępnij #8 Napisano 11 grudnia 2009 A jaki jest koszt????? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się