mario1987 Napisano 11 października 2009 Udostępnij #1 Napisano 11 października 2009 Witam,W zeszłym roku robilem remont pokoju. Było to zrobione kompleksowo:) wraz z nową wylewką i izolacją podłoża.Dodam ze pokoj jest podpiwniczony. Zamontowane jest okno plastikowe. od pewnego czasu gdy obok pojawila się lazienka pojawił się problem z dziwnym zapachem. Na tyłach szaf pojawił się delikatny nalot pleśni. dodam ze pokoj wykonany jest z nidy. wiec postanowilem ze zrobie wywietrznik...tylko pytanie gdzie? czy moze jakies inne rozwiązanie zastosować? Link do komentarza
Redakcja Napisano 12 października 2009 Udostępnij #2 Napisano 12 października 2009 Z opisu wynika, że pomieszczenia wymagają usprawnienia wentylacji (czy w ogóle jest?), a więc zapewnienia dopływu i odpływu powietrza - nawiewniki okienne i kanał wentylacyjny lub mechanicznej wentylacji nawiewno-wywiewnej. Trzeba też sprawdzić, czy wilgoć nie przenika z łazienki np. na skutek braku izolacji przeciwwilgociowej na ścianach przy brodziku, wannie. Link do komentarza
mario1987 Napisano 4 listopada 2009 Autor Udostępnij #3 Napisano 4 listopada 2009 na chwile obecna w pokoju nie ma zadnego wywietrznika. w łazience zastosowalem wentylator z wylacznikiem czasowym i problem zmalał. jednak nadal mysle nad zastosowaniem wywietrznika w pokoju. pytanie jaki bedzie najlepszy? Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 29 grudnia 2009 Udostępnij #4 Napisano 29 grudnia 2009 zrób wywietrznik z siatką i żaluzją Link do komentarza
animus Napisano 29 grudnia 2009 Udostępnij #5 Napisano 29 grudnia 2009 Cytat Witam,W zeszłym roku robilem remont pokoju. Było to zrobione kompleksowo:) wraz z nową wylewką i izolacją podłoża.Dodam ze pokoj jest podpiwniczony. Zamontowane jest okno plastikowe. od pewnego czasu gdy obok pojawila się lazienka pojawił się problem z dziwnym zapachem. Na tyłach szaf pojawił się delikatny nalot pleśni. dodam ze pokoj wykonany jest z nidy. wiec postanowilem ze zrobie wywietrznik...tylko pytanie gdzie? czy moze jakies inne rozwiązanie zastosować? Czyli ściana dzieląca łazienkę z pokojem jest ze stelaża i płyt g/kMoże nie ma folii wewnątrz ściany Link do komentarza
Super B Napisano 12 stycznia 2010 Udostępnij #6 Napisano 12 stycznia 2010 Cytat Czyli ściana dzieląca łazienkę z pokojem jest ze stelaża i płyt g/kMoże nie ma folii wewnątrz ściany A jak to powinno być zamontowane? Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 13 stycznia 2010 Udostępnij #7 Napisano 13 stycznia 2010 Cytat Czyli ściana dzieląca łazienkę z pokojem jest ze stelaża i płyt g/kMoże nie ma folii wewnątrz ściany w ściance działowej? Link do komentarza
Gość stach Napisano 13 stycznia 2010 Udostępnij #8 Napisano 13 stycznia 2010 A gdzie mario napisał, że ściana jest z płyt G/K na stelażu? Czy to, że jak pisze mario:"dodam ze pokoj wykonany jest z nidy" to znaczy że z płyt G/K? Ja pomyślałem, że na ścianach jest gładź...Czy podczas wykonywania wylewki zrobiłeś na stropie piwnicy izolację termiczną (twardy styropian), czy tylko izolację w postaci folii?Jak izolowana jest ściana zewnętrzna i fundament? Może powstał mostek termiczny na styku ściany, fundamentu i stropu, właśnie za szafą? Jak piszesz, remontowałeś "kompleksowo" - wymieniłeś również okna, to te wszystkie elementy razem wzięte powodują zagrzybienie pokoju -brak wentylacji (nawiew i odprowadzenie powietrza),musisz koniecznie zrobić kratkę wentylacyjną i pilnować wietrzenia pokoju(mikroszczeliny w oknie mogą nie wystarczyć jako droga nawiewu świeżego powietrza)-brak cyrkulacji powietrza za szafami (powinieneś pomyśleć o zmianie ustawienia mebli, tak, aby szafy nie stała przy zewnętrznej ścianie)-zimna ściana (sprawdzić - nie teraz, a w sezonie budowlanym - stan izolacji poziomej i izolacji ściany zewnętrznej))-wilgoć z łazienki (brak DOBREJ wentylacji w łazience - otwory nawiewowe w drzwiach, wydłuż czas pracy wentylatora)Wbrew pozorom unikanie wietrzenia i wpuszczania zimnego powietrza do mieszkania nie prowadzi do oszczędności na kosztach ogrzewania pomieszczenia, a nawet przeciwnie. Nagrzanie suchszego powietrza, nawet tego zimniejszego wymaga mniej energii, niż utrzymanie w tej samej temperaturze powietrza nasyconego parą wodną. No i pilnowanie odpowiedniego wietrzenia zapobiega powstawaniu innych dolegliwości - pleśni. Link do komentarza
Super B Napisano 14 stycznia 2010 Udostępnij #9 Napisano 14 stycznia 2010 Szczegółowa analiza. Szacuneczek. Link do komentarza
Gość stach Napisano 15 stycznia 2010 Udostępnij #10 Napisano 15 stycznia 2010 Cytat Szczegółowa analiza. Szacuneczek. Drobiazg... Po prostu - jestem dobry Link do komentarza
Super B Napisano 17 stycznia 2010 Udostępnij #11 Napisano 17 stycznia 2010 Cytat Drobiazg... Po prostu - jestem dobry Nie da się ukryć Link do komentarza
Mathir Napisano 18 stycznia 2010 Udostępnij #12 Napisano 18 stycznia 2010 Cytat Drobiazg... Po prostu - jestem dobry Cenię ludzi z poczuciem własnej wartości! Link do komentarza
KAROI Napisano 19 stycznia 2010 Udostępnij #13 Napisano 19 stycznia 2010 Cytat Cenię ludzi z poczuciem własnej wartości! Oczywiście! Jak coś się wie, to nie ma się co krygować Link do komentarza
animus Napisano 19 stycznia 2010 Udostępnij #14 Napisano 19 stycznia 2010 Cytat A gdzie mario napisał, że ściana jest z płyt G/K na stelażu? Czy to, że jak pisze mario:"dodam ze pokoj wykonany jest z nidy" to znaczy że z płyt G/K? Ja pomyślałem, że na ścianach jest gładź...Czy podczas wykonywania wylewki zrobiłeś na stropie piwnicy izolację termiczną (twardy styropian), czy tylko izolację w postaci folii?Jak izolowana jest ściana zewnętrzna i fundament? Może powstał mostek termiczny na styku ściany, fundamentu i stropu, właśnie za szafą? Jak piszesz, remontowałeś "kompleksowo" - wymieniłeś również okna, to te wszystkie elementy razem wzięte powodują zagrzybienie pokoju -brak wentylacji (nawiew i odprowadzenie powietrza),musisz koniecznie zrobić kratkę wentylacyjną i pilnować wietrzenia pokoju(mikroszczeliny w oknie mogą nie wystarczyć jako droga nawiewu świeżego powietrza)-brak cyrkulacji powietrza za szafami (powinieneś pomyśleć o zmianie ustawienia mebli, tak, aby szafy nie stała przy zewnętrznej ścianie)-zimna ściana (sprawdzić - nie teraz, a w sezonie budowlanym - stan izolacji poziomej i izolacji ściany zewnętrznej))-wilgoć z łazienki (brak DOBREJ wentylacji w łazience - otwory nawiewowe w drzwiach, wydłuż czas pracy wentylatora)Wbrew pozorom unikanie wietrzenia i wpuszczania zimnego powietrza do mieszkania nie prowadzi do oszczędności na kosztach ogrzewania pomieszczenia, a nawet przeciwnie. Nagrzanie suchszego powietrza, nawet tego zimniejszego wymaga mniej energii, niż utrzymanie w tej samej temperaturze powietrza nasyconego parą wodną. No i pilnowanie odpowiedniego wietrzenia zapobiega powstawaniu innych dolegliwości - pleśni. Ja nie wiem kto tam kogo gładzi w tym pokoju ,ale z postu wynika że dokonano przebudowy mieszkania ,oraz wykonano dodatkowo łazienkę lub ją przeniesiono w inne miejsce . Cytat od pewnego czasu gdy obok pojawila się lazienka pojawił się problem z dziwnym zapachem. Czyli kto co lub kogo tak gładził w tym pokoju że z tego gładzenia pojawiła się łazienka obok Cytat dodam ze pokój wykonany jest z nidy. Da się wybudować ściany z samej gładzi ale to pracochłonne . Nida - http://pl.wikipedia.org/wiki/Nida_(rzeka)Może nie ja mam rację ale "wykonać pokój " mi się kojarzy to z suchą zabudową g/k Nida teraz- czy mario1987 się jeszcze odezwie . : Link do komentarza
mirrzo Napisano 21 stycznia 2010 Udostępnij #15 Napisano 21 stycznia 2010 Problemem jest tu przenikanie wilgoci do tej ściany i stąd ten zapach. Wietrzenie owszem, ale musisz poszukać skąd i gdzie. Potem usunąć nieprawidłowości i ciesz się nowym zapachem Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się