Krzys Napisano 17 maja 2005 #1 Napisano 17 maja 2005 Czy orientuje się ktoś, czy pojawienie się białego dymu z kratek wywiewnych (z tych z których ma się wydobywać tylko ciepłe powietrze do ogrzewania pomieszczenia) kominka to normalna sprawa? Posiadam nowy kominek (Spartherm), w którym tak naprawdę palę na razie sporadycznie i to wilgotnym drewnem, gdyż nie mam innego. Pewnego wieczoru wrzuciłem do niego spory kawałek papieru w postaci kartonu, wywołało to duży płomień i temperaturę, a z w/w kratek zaczął wydobywać się biały dym. W domu, a szczególnie na poddaszu zgromadziła się go duża ilość wraz z brzydkim zapachem. Zakomunikowałem to wykonawcy, który stwierdził, że jeżeli to biały dym, to wypalają się jakieś farby etc. , i że sytuacje takie mają miejsce podczas osiągania wysokiej temperatury przez kominek, szczególnie w początkowym okresie użytkowania. Czy ktoś z użytkowników spotkał się z podobnym problemem?
Gość Napisano 17 maja 2005 #2 Napisano 17 maja 2005 Wkrącają Cię. Po zamontowaniu kominka fachura go przepalił, jak inaczej sprawdzi?
pbienkos Napisano 18 maja 2005 #3 Napisano 18 maja 2005 Przetłumaczę na polski: kominek powinien być po zdudowaniu porządnie przepalony, żeby sprawdzić jakość wykonania, wtedy powinno się to wypalić i przy kolejnych paleniach już nie dymić (a w zasadzie to wogole nie powinno się dymić). Pośmierdzi jeszcze trochę. Najlepsza metoda to wypalić w kominku np. kartony od mebli..... Ja tak paliłem ze dwie godziny i przyniosło rezultat. Smród był duży, ale grzałem i wietrzyłem jednocześnie i jakoś wywiało.....
Redakcja Napisano 19 maja 2005 #4 Napisano 19 maja 2005 Cytat Czy orientuje się ktoś, czy pojawienie się białego dymu z kratek wywiewnych (z tych z których ma się wydobywać tylko ciepłe powietrze do ogrzewania pomieszczenia) kominka to normalna sprawa? Posiadam nowy kominek (Spartherm),.... Przekazaliśmy problem do firmy Spartherm. Redakcja BD
Krzys Napisano 19 lipca 2005 Autor #5 Napisano 19 lipca 2005 Pomimo upływu czasu pragnę zameldować, że natychmiast skontaktował się ze mną, dzięki uprzejmości redakcji BD przedstawiciel producenta i wyjaśnił przyczynę. Zasugerował, aby porządnie przepalić kominek brykietem (ok. 2 opakowań). Będę testował jesienią. :idea: :idea: :idea:
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się