Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja cały czas robię przetwory: dżemy, konfitury, jabłka z cynamonem na szarlotkę, grzybki marynuję, ogórki kiszone i pikle, a i sałatki z buraczków i czerwonej kapusty, wiśnie i gruszki w spirytusie icon_razz.gif ,soki zagęszczone, kompotów już nie robię, ale za to winko swojskie robimy z mężusiem. Niestety mało bo mam na razie ograniczenia z przechowywaniem, ale jak się przeniesiemy do domu to tam mam całe pomieszczenie w piwnicy na spiżarkę. Ja w ogóle wolę swojskie jedzonko: żurek na prawdziwym zakwasie, chleb pieczony własnoręcznie (robię rzadko), swojskie ciasto, pierogi. Przyzwyczaiłam tak do tego moją rodzinkę, że jak jedzą gdzieś poza domem to odbija im się to na samopoczuciu.
Link do komentarza
Cytat

Ja cały czas robię przetwory: dżemy, konfitury, jabłka z cynamonem na szarlotkę, grzybki marynuję, ogórki kiszone i pikle, a i sałatki z buraczków i czerwonej kapusty, wiśnie i gruszki w spirytusie icon_razz.gif ,soki zagęszczone, kompotów już nie robię, ale za to winko swojskie robimy z mężusiem. Niestety mało bo mam na razie ograniczenia z przechowywaniem, ale jak się przeniesiemy do domu to tam mam całe pomieszczenie w piwnicy na spiżarkę. Ja w ogóle wolę swojskie jedzonko: żurek na prawdziwym zakwasie, chleb pieczony własnoręcznie (robię rzadko), swojskie ciasto, pierogi. Przyzwyczaiłam tak do tego moją rodzinkę, że jak jedzą gdzieś poza domem to odbija im się to na samopoczuciu.


Aciu, jesteś tytanem pracy. Od samego czytania listy wykonywanych przez ciebie prac poczułem się zmęczony icon_smile.gif
Link do komentarza
Cytat

Aciu, jesteś tytanem pracy. Od samego czytania listy wykonywanych przez ciebie prac poczułem się zmęczony icon_smile.gif


Ja nie robię wszystkiego naraz tylko powolutku i w rozsądnych ilościach, a poza tym ja naprawdę lubię gotować i jestem zorgananizowana. W sobotę zrobiłam chleb i w żaden sposób nie mogłam moim wytłumaczyć, że ciepły jest nie zdrowy, zniknął w 15 min, ale najbardziej to mnie fascynuje jedna sprawa. Jak kupię pirogi gotowe to moi panowie zjadają po 10 szt, a jak sama zrobię to 150 szt znika w jeden dzień. To samo z naleśnikami jak jedzą u babci to góra 2 szt na jednego, a w domu wymiatają po 10szt każdy. icon_smile.gif Teraz to nadziewam je dopiero tuż przed podaniem bo jak kiedyś nadziewałam każdego zaraz po usmażeniu to ja smażyłam, smażyłam, smażyłam, a naleśników nie było i w sumie tak wysmażyłam całe ciasto i nie mam pojęcia ile ich było bo znikały od ręki. Jak nawet się napracuję to jak moi wszystko wymiatają to nie jestem zmęczona tylko się cieszę. A tak na marginesie to sezon grzybowy się zaczyna, trzeba będzie troszkę grzybków zaprawić, zasuszyć i zamrozić, bo nie ma nic lepszego niż wigilijna kapusta z własnymi grzybkami i barszczyk i uszka... icon_biggrin.gif
Pozdrawiam
Link do komentarza
Wiśnie, maliny, śliwki i papryka już stoją przerobione w piwnicy.
Właśnie nastawiłam do gotowania buraki czerwone na sałatki. Przyjemnie w zimowe popołudnie przynieść słoik czegoś dobrego i przygotować szybko smaczne jedzenie. Nie mam własnego ogródka, przerabiam to co dostanę od innych lub kupuję u znajomych na bazarze.

Zdarzało mi się robić strajki i nie robiłam przetworów, ale jak musiałam całą zimę jeść przemysłowe produkty, to szybko się leczyłam z buntu. Jeśli owoce to sam cukier, a jarzynki to sól i ocet. Nie wspomnę o złej atmosferze w domu. Robienie przetworów to sposób życia.
Link do komentarza
Cytat

To samo z naleśnikami jak jedzą u babci to góra 2 szt na jednego, a w domu wymiatają po 10szt każdy. icon_smile.gif Teraz to nadziewam je dopiero tuż przed podaniem bo jak kiedyś nadziewałam każdego zaraz po usmażeniu to ja smażyłam, smażyłam, smażyłam, a naleśników nie było i w sumie tak wysmażyłam całe ciasto i nie mam pojęcia ile ich było bo znikały od ręki.


Ja też tak mam! Bo w naszym domu od naleśników jestem ja. Już mi się zdarzało, że nie wiedziałem jak smakowały, bo wszystkie zostały pożarte zanim skończyłem pracę w kuchni icon_smile.gif
Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...
ja niestety nie robie przetworów, może kiedyś zacznę, ale bardzo rzadko mam dzień wolny a urlopu troszke mi szkoda... Moja Mama pomimo że pracuje jeszcze robi pyszne przetwory, ogórki kiszone obowiązkowo (i w sumie przy nich nie ma dużo roboty) , ogórki w occie też, kompoty z wiśni, i domowe soki z sokownika- z malin i wiśni. Tych soków wypijamy straszne ilości icon_redface.gif podkradając je regularnie z babcinej spiżarki....W sumie taki sok to żadna filozofia tylko jesli z własnych malin to trzeba je co kilka dni zebrać i ileś razy się z tym babrać (to mnie trochę zniechęca...) Ale mam już zaplanowany na działce taki kącik gdzie chcę wsadzić maliny, nawet jesli nie na sok to dzieci je uwielbiają prosto z krzaczków.
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Nie wiem czy to jest T-cap ale pełna nazwa mojej pompy to : PANASONIC AQUAREA WH-MDC05J3E5 5KW MONOBLOK. Ogrzewa dom o powierzchni 100 m. kw. plus garaż plus CWU. Dom jest dobrze ocieplony więc pompa nie zużywa wiele energii zimą ale niskie rachunki za prąd, to raczej wynik fotowoltaiki na dachu. W pokojach zimą mam temperaturę 21 st. C., dla mnie wystarczy a w garażu 15 st. C. Jak na razie pompa daje radę. Co do innych pytań, to nie pomogę bo się na tym nie znam.
    • Przepraszam za brak konkretow. Dzialka rolna 0.7h jest polozona 130km a 0.3h 20km od miejsca gdzie planowana jest budowa domu. Jeszcze dodam że niedawno takie odległości nie stanowiły zadnego problemu poniewaz znajoma właśnie na takiej zasadzie się wybudowała.
    • Tak z ciekawości jaka moc tego Panasonica? To jest T-cap? Pytam, bo zanim zamontowałem kocioł gazowy też brałem pod uwagę T-capa 9kw. Tylko teraz jak policzyłem ile mocy zwykle używamy na gazie to wychodzi nie do wiary, ale kocioł zwykle chodzi na 6% mocy z 19kw, max było 12% przy mrozach nie wiem czy -10 czy więcej, przy czym % jest liczony od minimalnej mocy, czyli w moim przypadku od 3kw. Na CWU ustawione jest 50% i zasobnik 140L grzeje kilka minut, nie mierzyłem, ale raczej nie więcej niż 5-10 minut. I teraz mam wątpliwości, czy taki T-cap 9kw nie byłby po prostu za duży? Nie wiem czy te wskazania mocy na Termecie są rzeczywiste, ale jak już złapie temperaturę, a zwykle to jest 35°C na zasilaniu, to możliwe żeby chodził na 4-5Kw? Najwyższą jaką ustawiliśmy to było 42°C. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Komentarz dodany przez Darek: Farba do płytek to sprytny trik na odnowienie kafelek w łazience czy kuchni. Zacznij od solidnego przygotowania – umyj płytki środkiem odtłuszczającym, usuń brud i lekko je zmatuj papierem ściernym. Wybierz farbę ceramiczną, np. epoksydową, która wytrzyma wilgoć i codzienne zużycie. Nałóż podkład, jeśli jest wymagany, a potem dwie cienkie warstwy farby – wałkiem na dużych obszarach, pędzlem w trudno dostępnych miejscach. Między warstwami zrób przerwę 12-24 godzin. Fugi pomaluj osobno lub zostaw w oryginalnym kolorze dla efektu. To szybka alternatywa dla remontu, dająca nowy wygląd tanim kosztem. Po skończeniu daj farbie kilka dni na utwardzenie, unikając wody. Proste, a efektowne! https://www.nowin.pl/2023/12/21/farba-do-plytek-jak-pomalowac-kafelki-w-lazience-lub-kuchni/
    • Komentarz dodany przez zecia: Pomalowanie kafelek farbą do płytek to ekonomiczny sposób na nową łazienkę lub kuchnię. Najpierw przygotuj powierzchnię – oczyść ją z brudu i tłuszczu (np. benzyną ekstrakcyjną), a potem delikatnie zeszlifuj, by farba dobrze chwyciła. Wybierz farbę przeznaczoną do ceramiki, np. akrylową z utwardzaczem, odporną na wodę i zarysowania. Nałóż grunt, jeśli zaleca producent, a następnie dwie warstwy farby – wałkiem na płasko, pędzlem w kątach. Odczekaj 12-24 godziny między warstwami. Fugi możesz zamalować lub zostawić dla kontrastu, używając cienkiego pędzla. To sposób na szybką zmianę bez bałaganu. Po malowaniu chroń kafelki przed wilgocią przez kilka dni, aż farba stwardnieje. Styl i świeżość gwarantowane!
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...