Michał Napisano 31 sierpnia 2009 Udostępnij #1 Napisano 31 sierpnia 2009 Występując do urzędu gminy o wydanie warunków technicznych na podłączenie do sieci wodociągowej i odprowadzenie ścieków otrzymałem warunki techniczne, które mnie zaszokowały. U.G każe mi wykonać przyłącze jako PVC fi 90 w dwóch działkach, zakończony hydrantem i zaślepiony do dalszej rozbudowy. Do mojej działkiwykonać jako PE32 wraz z projektem technicznym. Podobnie dla kanalizacji.Czy U.G. może żądać wybudowania sieci zewnętrznej wodociągowej i kanalizacyjnej. Czy to jest zgodne z obaowiazującym prawem? Link do komentarza
cyma2704 Napisano 31 sierpnia 2009 Udostępnij #2 Napisano 31 sierpnia 2009 Cytat Występując do urzędu gminy o wydanie warunków technicznych na podłączenie do sieci wodociągowej i odprowadzenie ścieków otrzymałem warunki techniczne, które mnie zaszokowały. U.G każe mi wykonać przyłącze jako PVC fi 90 w dwóch działkach, zakończony hydrantem i zaślepiony do dalszej rozbudowy. Do mojej działkiwykonać jako PE32 wraz z projektem technicznym. Podobnie dla kanalizacji.Czy U.G. może żądać wybudowania sieci zewnętrznej wodociągowej i kanalizacyjnej. Czy to jest zgodne z obaowiazującym prawem? Też dostałam podobne warunki i rozbudowałam sieć o długości 180m, ale walczyłam z wodociągami i w końcu zgodzili się na odpłatne przekazanie na ich rzecz. Zwrócą mi około 60% kosztów. Zdecydowałam się na taki wariant, ponieważ chcę szybko zbudować dom i się do niego przeprowadzić, a nie czekać aż gmina łaskawie wybuduję do mojej działki wodociąg i kanalizację. Link do komentarza
Redakcja Napisano 1 września 2009 Udostępnij #3 Napisano 1 września 2009 Z opisu wynika, że sieć nie biegnie w bezpośrednim sąsiedztwie działki zatem długość przyłącza musi odpowiadać takiej jak w warunkach przyłączenia. Natomiast jest kwestią negocjacji w jakim stopniu gmina zechce partycypować w kosztach odcinka stanowiącego część rozbudowywanej sieci. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się