Skocz do zawartości

Rozbudowa ganku

Recommended Posts

Napisano
Witam. Przprowadzam remont domu, wymiana pokrycia dachowego,budowa lukarny.Mam na takie prace pozwolenie na budowe. W między czasie postanowiłem przebudować ganek przed domem. Stary był z płyt drewnianych i był mocno zniszczony. Postawiłem murowany z betonu komurkowego,powiekszając go z 4,2m2 do okolo 7m2. Mam pytanie czy jest to samowola budowlana?
Jeżeli tak,to co moge zrobić,żebym nie musiał go rozbierać,czy też płacić kary?
pozdrawiam
Napisano
Formalnie należy zgłosić tzw. projekt zastępczy uwzględniający dokonane zmiany, ale można potraktować to jako zmiany nieistotne i nanieść je przed zgłoszeniem budynku do użytkowania. Niestety interpretacja przepisów zależy od urzędników i trudno przewidzieć jakie zajmą stanowisko.
Napisano
Zmiana wymiarów i co za tym idzie kubatury - jest zmianą istotną.
Trudno uznać, że prace związane z gankiem są remontem na które opiewa pozwolenie, a sam zakres prac przy ganku, też bardzo odbiega od tego pojęcia.
Moim zdaniem powinien być projekt zamienny i nowe pozwolenie na budowę (remont).
Napisano
Na sam ganek nie ma pozwolenia,robiłem remont ganku, bo tamten sie rozleciał gdy było ściągane pokrycie dachowe z niego. Pozwolenie miałem na zmiane pokrycia dachowego (eternit) i zmiane konstrukcji dachu. Eternit był również na ganku,dlatego go ściągalem

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...