Skocz do zawartości

kosiarka spalinowa

Jan_13

Recommended Posts

Napisano
Moim zdaniem kosiarka spalinowa ma sens tylko wówczas jeśli masz naprawdę dużą powierzchnię trawnika. Na mały, elektryczna jest bardziej rozsądnym rozwiązaniem.
Napisano
Czyli na 200 metrów... raczej nie ma sensu? Cóż, chyba sobię odpuszczę, ale pytanie jest jak najbardziej aktualne. Informacje mogą się przydać tym co mają większe kawałki trawki.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
zamawiałam ostatnio (czyli w lipcu...) kosiarkę spalinową dla moich rodziców. Działka ma ok. 600 m. i do tej pory korzystali z elektrycznej, ale za dużo kabli się plątało podczas koszenia icon_wink.gif Ja się za bardzo nie znam, ale tata wybrał kosiarkę marki nac i był bardzo zadowolony. W prezencie dostał karty do gry więc mu się pewnie teraz przydadzą, zima wyjątkowo wcześnie w tym roku icon_wink.gif
Napisano
Tak przy 600 metrach kosiarka spalinowa jest już rozsądną inwestycją... no i te karty icon_smile.gif Natchnęłaś mnie. Chyba jutro namówię rodzinkę na kirka partyjek remika icon_smile.gif
Napisano
Ja mogę szczerze polecić na przyszłość kosiarki z silnikami Briggs lub Tecumseh. Duży dostęp do części. Osobiście mam starą kosiarkę przywiezioną z Niemiec z silnikiem Quantum 35 (starsza wersja, kwadratowy zbiornik paliwa). Pali mi niewiele, jakiś 1l / 800m2 i cicho chodzi. tylko muszę napęd dorobić bo troche ciężko....
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Są jeszcze punkty naprawy! Grzebanie w silniku jest tylko dla tych co lubią takie zabawy icon_smile.gif

Tak jest! W samochodowym silniku także grzebie się coraz rzadziej! Od tego są warsztaty!
Napisano
Cytat

Tak jest! W samochodowym silniku także grzebie się coraz rzadziej! Od tego są warsztaty!

Bo elektroniki w nich tyle, że szkoda gadać. A silniczek kosiarkowy jest prościutki icon_smile.gif
  • 4 miesiące temu...
Napisano
Jak spalinowa, to trzeba się zastanowić jaki silnik? W moim przypadku wybór padł na Briggs&Stratton. Te silniki są w większości kosiarek husqvarna. Jeśli nie chcesz przepłacać za markę, wybierz coś przystępniejszego, ale z dobrym silnikiem!
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Od kilku lat mam i polecam Briggs&Stratton.
Jedyne co ze swojej strony mogę dodać, to to nie polecam napędu (do niego na prawdę działka musi być ogromna i strasznie długa icon_smile.gif ) w większości wypadków trzeba ją hamować a nie pchać, no albo kosić z wyłączonym napędem.
Poza tym kosiarka spalinowa to świetna sprawa, nawet na średniej wielkości działce. Nie trzeba przerzucać tych długachnych i ciężkich kabli, które plątają się ze wszystkich stron i pilnować, żeby któregoś nie przykosić.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Bardzo chciałem mieć taką kosiarkę, ale... najbardziej przeraża mnie to grzebanie w silniku. Nie grzebię w samochodzie... na kosiarkę też nie mam ochoty.

A tak na marginesie... czy są jakieś pomoce kosiarkowe z dojazdem do domu?
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Kupiliśmy Hondę 4-suwową, BlueBird. Sprawuje się na razie dobrze. Ładnie tnie, nie jest zbyt ciężka.
Szczegółów nazwy nie pamiętam.

Prawie autko icon_smile.gif
Napisano
ja jeszcze nie mam kosiarki i mam małą serię pytań
- działka 1300 m2 w tym skarpa
-trawy pewnie z 800 m2 albo lepiej (bedzie)
-czy macie kosiarki z funkcją mielenia trawy? czy warto? (polecał mi kolega, że korzysta, że zbiera trwae tylko raz na 3-4 koszenia a reszte mieli jako "zielony nawóz") może ktoś ma?
- czy ktoś ma kosiarkę firmy NAC? http://allegro.onet.pl/item1078482060_kosi..._z_napedem.html np taką? Mają one relatywnie niższe ceny a szwagier kosi kosiarką tej firmy działkę już trzeci rok i póki co odpukac mu dobrze służy...może ktoś ma?
- jaka moc na taką działkę?
a taka w porównywalnej cenie stiga z polecanym tu silnikiem Briggs?
http://allegro.onet.pl/item1079639405_kosi..._b_s_dos_o.html
czy może jeszcze inne modele?
Napisano
Cytat

ja jeszcze nie mam kosiarki i mam małą serię pytań
- działka 1300 m2 w tym skarpa
-trawy pewnie z 800 m2 albo lepiej (bedzie)
-czy macie kosiarki z funkcją mielenia trawy? czy warto? (polecał mi kolega, że korzysta, że zbiera trwae tylko raz na 3-4 koszenia a reszte mieli jako "zielony nawóz") może ktoś ma?
- czy ktoś ma kosiarkę firmy NAC? http://allegro.onet.pl/item1078482060_kosi..._z_napedem.html np taką? Mają one relatywnie niższe ceny a szwagier kosi kosiarką tej firmy działkę już trzeci rok i póki co odpukac mu dobrze służy...może ktoś ma?
- jaka moc na taką działkę?
a taka w porównywalnej cenie stiga z polecanym tu silnikiem Briggs?
http://allegro.onet.pl/item1079639405_kosi..._b_s_dos_o.html
czy może jeszcze inne modele?

Ciężko coś doradzić żeby nie wyjść na samochwałę i zarozumialca. Ale u mnie jest tak:
- 1000m2 trawnika na nim liczne drzewka kwietniki i inne zachaby icon_confused.gif ,
- kosiarka 1300w elektryczna mesko wytrzymała 7 lat jak na razie

- kosiarka jest zwrotna, lekka dobrze ładuje kosz, kosiarki spalinowe nawet z napędem nie dadzą rady szybciej obkosić zakamarków,
- masz spadek powierzchni więc myślę że elektryczna byłaby bardziej manewrowa,
- miałem spali-nówkę i po zaliczeniu paru kamieni co nie jest niestety nieuniknione na nowych trawnikach silnik który podparty jest na tych samych łożyskach co nóż dostaje w kość pojawiają się drgania i inne niedomagania silnika uruchomianie jest coraz trudniejsze a naprawa droga mniej więcej w cenie nowej kosiarki elektrycznej
- funkcja mulczowania czyli podrzucenie trawy do góry i ponowne zmielenie jest fajne ale coś za coś icon_confused.gif Żeby funkcja zadziałała trawamusi być często koszona nie wolno dopuścić do jej przerośnięcia. Poza tym nie oszukujmy się trawa się tak szybko nie zamieni w nawóz o ile w ogóle. W skrajnym przypadku taki zafilcowany trawnik jest gorzej dotleniony i przy odrobinie upału trawa po prostu "wyleci".

Piszę tu o moich doświadczeniach ,wiem że wielu korzysta ze spalinówek i mnie tu zakrzyczy ale po prostu zanim się wyda ok 800 zł na kosiarkę spalinową może na świeżym i zakamienionym trawniku lepiej wypróbować kosiarkę za niecałe 300 zł. Ja już tak 7 lat próbuję i jest OK icon_wink.gif
Napisano
Cytat

tak są

na taką ilość trawy polecam rotacyjną /prypinana za traktorem/

icon_eek.gif No co Ty??? na 8 arów trawnika taka kosiarka na hektar to jużbymzrozumiał
Napisano
Cytat

Koszenie kosiarka rotacyjna dzialki 3600 m zajmuje prawie godzine.

Ja moje 1000m kosze od 2 do 3 godzin z koszem,bez o połowę krócej
Napisano
Cytat

icon_eek.gif No co Ty??? na 8 arów trawnika taka kosiarka na hektar to jużbymzrozumiał

nie każdy lubi "ten sport" czyli koszenie osobiście ...

zakup kosiarki to nie tylko koszt ale i całoroczny problem z przechowywaniem i konserwacja takiego sprzętu /kolejny rupieć w domu który trzeba gdzies "upchnąć"/
a rotacyjna ... 5 min i po robocie
i no problem icon_smile.gif

wtedy pozostaje na deser zabawa z podkaszarką wokół krzaczków

p.s.
mozna też kosą ręczną / odpada paliwo czy kable/
wystarczy raz do roku poklepać
i jazda !

icon_wink.gif
Napisano
Cytat

...

p.s.
i jazda !

icon_wink.gif

Raz probowalem;-) To nie takie proste. Slizgala mi sie po trawie zamiast scinac.
Napisano
Cytat

nie każdy lubi "ten sport" czyli koszenie osobiście ...

zakup kosiarki to nie tylko koszt ale i całoroczny problem z przechowywaniem i konserwacja takiego sprzętu /kolejny rupieć w domu który trzeba gdzies "upchnąć"/
a rotacyjna ... 5 min i po robocie
i no problem icon_smile.gif

wtedy pozostaje na deser zabawa z podkaszarką wokół krzaczków

p.s.
i jazda !

icon_wink.gif

Ale używać kosy że tak powiem klasycznej trzeba umieć niestety. Ja niestety nie umiem icon_sad.gif owszem kosiłęmale leciały kamienie i inne rzeczy a kosa była jak sprężyna po tym koszeniu
Napisano (edytowany)
aaa
kosząc kosą trzeba
albo z rana "po rosie" albo po deszczu
/to tak jak u fryzjera kiedy goli sie brzywa czy zyletka - wpierw moczymy i mydlimy zarost
a jesli golarka elektryczna - strzyżemy na sucho/

czyli j.w. sucho do kosiarki, która zakituje sie mokrą trawą

to również kwestia ustawienia odpowiedniego kąta miedzy kosiskiem a kosą
i wprawy Edytowano przez brzoza (zobacz historię edycji)
Napisano
no ale o czym my mówimy ja tu sie zastanawiam jak uzbierać tysiaka a taki traktorek to przecież kosmiczna cena...
Gaweł wystarcza Ci kabla? Zaciekawiło mnie to co napisałes o elektrycznych kosiarkach.
Napisano
Cytat

no ale o czym my mówimy ja tu sie zastanawiam jak uzbierać tysiaka a taki traktorek to przecież kosmiczna cena...
Gaweł wystarcza Ci kabla? Zaciekawiło mnie to co napisałes o elektrycznych kosiarkach.

Tak starcza na spokojnie starcza mam działkę o wymiarach ok 28x45 m dom jest plus minus na środku włączam na balkonie do gniazdka mam przedłużasz 30m starcza. Myślałem że będą problemy z plontaniem sie kabla ale spoko po pierwszym kszeniu sie przyzwyczaiłem
Napisano
Cytat

Myślałem że będą problemy z plontaniem sie kabla ale spoko po pierwszym kszeniu sie przyzwyczaiłem

A ja uważam, że długaśny kabel to jest problem. A jak się najedzie... to problem robi się duży!
Napisano
Cytat

A ja uważam, że długaśny kabel to jest problem. A jak się najedzie... to problem robi się duży!

Jak sie nie najedzie to nie ma problemu. Najlepiej położyć się do trumny i odejść wtedy nie ma żadnych problemów na 100%.
Napisano
Ja mojej spalinówki nie zamienił bym na elektryczną za żadne skarby. Zero uganiania się za kablem. I dziwie się że ktoś tu jeszcze mówi o elektrycznych icon_smile.gif

Cofacie się do tyłu czy jak?
Napisano
Cytat

Ja mojej spalinówki nie zamienił bym na elektryczną za żadne skarby. Zero uganiania się za kablem. I dziwie się że ktoś tu jeszcze mówi o elektrycznych icon_smile.gif

Cofacie się do tyłu czy jak?

tak icon_confused.gif
Napisano
Niestety nie, ponieważ zanim spalinówką objechałbym wszystkie detale to pot lałby mi się po d...e i pewno bym nic nie przyspieszył.
Napisano
Cytat

Niestety nie, ponieważ zanim spalinówką objechałbym wszystkie detale to pot lałby mi się po d...e i pewno bym nic nie przyspieszył.

od tego są też spalinowe podkaszarki icon_smile.gif

Ja najpierw śmigam działkę dookoła a później przy drzewkach, klombach podkaszarka icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• No wyszło petarda i nic się z tym nie dzieje. 
    • Oto instrukcja krok po kroku, jak skutecznie odszarzyć i odnowić taras drewniany za pomocą Osmo -Gel 6609:     Krok 1: Przygotowanie tarasu Usuń meble ogrodowe i inne przedmioty z tarasu. Zamiataj taras, aby usunąć luźny brud, liście i inne zanieczyszczenia. Dokładnie zwilż powierzchnię wodą – to pomoże żelowi równomiernie wniknąć w drewno. Zabezpiecz metalowe elementy i rośliny – przykryj je np. folią, aby uniknąć uszkodzeń przez preparat. Krok 2: Aplikacja Osmo żel do odszarzania ;6609 Dokładnie wymieszaj preparat przed użyciem. Nałóż żel obficie pędzlem lub szczotką wzdłuż słojów drewna. Żel ma konsystencję zapobiegającą ściekaniu, więc nadaje się również na powierzchnie pionowe. Pozostaw żel na około 20 minut, nie dopuszczając do jego wyschnięcia. W razie potrzeby możesz lekko zwilżyć powierzchnię wodą w trakcie działania. Krok 3: Czyszczenie powierzchni Po upływie 20 minut, wyszoruj powierzchnię szczotką tarasową (np. Osmo szczotka do tarasów) zgodnie z kierunkiem słojów drewna. Dokładnie spłucz wodą, najlepiej z użyciem węża ogrodowego lub myjki niskociśnieniowej. Pozostaw drewno do całkowitego wyschnięcia – minimum 24–48 godzin. Krok 4: Ochrona drewna po odszarzeniu Po wyschnięciu drewna, zabezpiecz taras odpowiednim olejem do drewna Osmo, np.: Osmo Tarasowy Olej Ochronny (dla naturalnego wyglądu) Osmo Olej do tarasów z pigmentem (jeśli chcesz odświeżyć kolor) Aplikuj olej cienką warstwą pędzlem lub aplikatorem do oleju, zgodnie z instrukcją producenta. Wskazówki dodatkowe: Pracuj w pochmurny, ale suchy dzień – nie stosuj środka w pełnym słońcu ani przed deszczem. Nie rozcieńczaj żelu – produkt jest gotowy do użycia. Wydajność: ok. 10 m² z 1 litra przy jednej aplikacji (w zależności od stopnia poszarzenia). Chcesz, żebym przygotował z tego wersję do druku lub do umieszczenia na stronie/sklepie?
    • Ostatnio wchodzę na poddaszę pod wieczór, a nagle się zachmurzyło, drzwi na przestrzał otwarte. Ubieram podkoszulek i nie wiem o co chodzi, bo podkoszulek mokry. Patrzę na higrometr, a tu 89%. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Dobrze, ze się w końcu dowiedziałeś. Przecież mrówki mają "mszycowe" farmy (albo fermy) i nie dadzą ich tknąć, bo mają darmową spadź, żarelko do oporu. Ja od dawna kleję lepem pnie wszystkich drzew i co się tylko da. To taka taśma, dwustronnie klejona. Jedna strona klei do drzewa (korę pnia trzeba w tym miejscu delikatnie zrównać, żeby szparami nie przechodziły pod spodem) i dookoła pociągnąć pasek, taki na 5 centymetrów. A wtedy warstwy wierzchniej żadna mrówka nie przejdzie. I po zawodach. Na rok jest spokój.     Nie skłaniaj się. Mnie schły gałązki wiśnio-czereśni. Wyszukałem gdzieś, ze to szkodnik, którego larwy żyją pod warstwą kory i stamtąd szkodzą. I ze walka z nimi jest bardzo trudna. Wiec drzewka poszły pod siekierę i mam spokój. U Ciebie też może być coś, co mieszka w ukryciu.  
    • Są układy do sterowania żyrandolem na dwóch przewodach + PE oddzielny (nawet w sklepie AVT są), więc nie ma problemu. 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...