krzysztof 12 Napisano 26 lipca 2009 Udostępnij #1 Napisano 26 lipca 2009 Witam i pozdrawiam wszystkich. Mam pytanie czy ktoś może spotkał się z takim terminem jak "dożywotnie użyczenie gruntu pod budowe domu" Otóż sytuacja przedstawia sie następująco Teściowa użyczyła mi i żonie działke pod budowę domu, z tego względu że nie można było wedzielić 8 arów gruntu na samodzielną działke. Cała działka ma 15arów. Czy po użyczeniu gruntu jestem pełnoprawnym jej włascicielem. Wszystko jest załatwione notarialnie u notariusza łącznie z mapką itp.Zgodę na budowę dostalismy ja z żoną. Link do komentarza
Mathir Napisano 9 sierpnia 2009 Udostępnij #2 Napisano 9 sierpnia 2009 Działam jako przypominacz Pytanie wydaje się ciekawe. Link do komentarza
bajbaga Napisano 9 sierpnia 2009 Udostępnij #3 Napisano 9 sierpnia 2009 Co to znaczy „dożywotnie”? Dożycie kogo, teściowej czy was?A co będzie jak „dożyje”?Ta działka i wszystko co na niej jest zbudowane należy do właściciela działki – czyli teściowej.Taką umowę użyczenia, jak każdą inna, można wypowiedzieć – oczywiście z konsekwencjami zapisanymi w umowie użyczenia.Moim zdaniem, po wybudowaniu, należy bezzwłocznie dokonać podziału nieruchomości. Gdy dom będzie stał, najprawdopodobniej stanie się to możliwe. Link do komentarza
KAROI Napisano 10 sierpnia 2009 Udostępnij #4 Napisano 10 sierpnia 2009 krzysztof 12 teraz twój ruch Link do komentarza
soypolaco Napisano 11 września 2009 Udostępnij #5 Napisano 11 września 2009 Cytat Co to znaczy „dożywotnie”? Dożycie kogo, teściowej czy was?A co będzie jak „dożyje”?Ta działka i wszystko co na niej jest zbudowane należy do właściciela działki – czyli teściowej.Taką umowę użyczenia, jak każdą inna, można wypowiedzieć – oczywiście z konsekwencjami zapisanymi w umowie użyczenia.Moim zdaniem, po wybudowaniu, należy bezzwłocznie dokonać podziału nieruchomości. Gdy dom będzie stał, najprawdopodobniej stanie się to możliwe. oczywiście, że tak; budujemy na całej działce, a potem z ustawy o gospodarce nieruchomościami jest podstawa podzialu właśnie ze względu na stojący dom. potem zniesienie współwłasności nieodpłatne i tyle. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się