reloaded16 Napisano 25 lipca 2009 #1 Napisano 25 lipca 2009 Witam wszystkich bardzo serdecznie.Mam bardzo wielki problem otóż sąsiad kupując działkę kupił ją razem z drogą i teraz względem prawa 2 rodziny(ja i inny sąsiad) nie mogą jeździć po prywatnej drodze,ale wiem również że każda osoba zamieszkała musi mieć dojazd do domu nie patrząc czyja to droga.Czy taki przypadek wogóle może wystąpić żeby nie można było dojechać do swojej posesji? Co mam robić w takim przypadku?
Marcin123 Napisano 27 lipca 2009 #2 Napisano 27 lipca 2009 Wydaje mi się, że sąsiad nie mógł sprzedać drogi, gdyż istnieje coś takiego jak służebność gruntowa. W tej sytuacji udał bym sie do prawnika a w ostateczności do sądu.
Redakcja Napisano 28 lipca 2009 #4 Napisano 28 lipca 2009 Jeśli służebność gruntowa nie jest wpisana do ksiąg wieczystych sprzedanej działki to trzeba wystąpić do sądu o ustanowienie drogi koniecznej lub dogadać się z nowym właścicielem
Mathir Napisano 29 lipca 2009 #5 Napisano 29 lipca 2009 Warto "podłubać" i poszukać na tej stronie http://www.serwisprawa.pl/definicje,61,droga_konieczna
reloaded16 Napisano 31 lipca 2009 Autor #6 Napisano 31 lipca 2009 Tylko chodzi o to że ja mam "dojście" do domu o szerokości 1,80cm niestety jakimś cudem nikt nie pomyślał że ja mam samochód
reloaded16 Napisano 1 sierpnia 2009 Autor #7 Napisano 1 sierpnia 2009 Cytat Tylko chodzi o to że ja mam "dojście" do domu o szerokości 1,80cm niestety jakimś cudem nikt nie pomyślał że ja mam samochód i teraz właśnie nie wiem czy musze mieć dojazd do garażu na swojej posesji czy nie
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się