ProjektDziałka Napisano 26 lipca 2012 Udostępnij #51 Napisano 26 lipca 2012 Widziałem w sklepie całkiem fajny kompostownik plastikowy. Pytanie - czy jest on w jakikolwiek sposób lepszy od zbudowanego samodzielnie? Banalne pytanie, jednak nie znam się zupełnie na tym, a nie chcę przepłacać. Link do komentarza
acia Napisano 5 sierpnia 2012 Udostępnij #52 Napisano 5 sierpnia 2012 Podobno proces kompostowaniaprzebiega w nim szybciej. Link do komentarza
kdd Napisano 8 października 2012 Udostępnij #53 Napisano 8 października 2012 Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć czy mając trawy po skoszeniu jednorazowym ok 3-4 taczki kopiaste (ok 400 l) jestem w stanie małym kompostownikiem z marketu przerobić to w tydzień? Jakie są wasze doświadczenia w tym względzie? Na razie mam gdzie wyrzucać trawę ale jak się przeprowadzę to będę musiał mieć kompostownik. Link do komentarza
ewamariusz Napisano 13 maja 2015 Udostępnij #54 Napisano 13 maja 2015 Witam. Odświeżę trochę temat. Chciałbym się dowiedzieć czy liście rabarbaru można dawać na kompost. Pozdrawiam Link do komentarza
Redakcja ZielonyOgrodek.pl Napisano 14 maja 2015 Udostępnij #55 Napisano 14 maja 2015 Tak można dodać liście rabarbaru na kompost. Mimo to wielu ogrodników nie dodaje ich do kompostu ze względu na obawę, że są trujące i że zawarty w nich kwas szczawiowy ograniczy rozwój pożytecznych mikroorganizmów i nadmiernie zakwasi rozkładając się materię organiczną. Te obawy są nieuzasadnione, gdyż liście rabarbaru i zawarty w nich kwas dość szybko ulegają rozkładowi, a jeśli na kompoście jest dużo innych resztek organicznych poziom pH nadmiernie nie spadnie. 1 Link do komentarza
ewamariusz Napisano 15 maja 2015 Udostępnij #56 Napisano 15 maja 2015 Witam. Dziękuję za konkretną odpowiedź, właśnie dlatego pytałem, iż powiedziano mi że rabarbar zakwasi kompostowniki i nic w nim się nie będzie rozkładało. Pozdrawiam Link do komentarza
Adamoo Napisano 21 listopada 2016 Udostępnij #57 Napisano 21 listopada 2016 A co myślicie o przyśpieszaczach kompostu ? Czy warto w ogóle to kupować ? i czy kompost po użyciu takiego przyśpieszacz jest tak samo dobry i skuteczny? Link do komentarza
Karo7 Napisano 24 listopada 2016 Udostępnij #58 Napisano 24 listopada 2016 Jak kupowałam kompostownik przez internet razem w zestawie otrzymałam komposter zielony dom. Szczerze mówiąc nie wiem jak inne tego typu produkty się zachowują, ale ku mojemu zaskoczeniu ten był ok i nie nie wydaje mi się, żeby w jakikolwiek sposób zepsuł kompost. Link do komentarza
jackdan Napisano 27 stycznia 2017 Udostępnij #59 Napisano 27 stycznia 2017 Mam bardzo podobny i również bardzo dobrze się sprawuje. Produkcja własnego kompostu nie jest skomplikowana, ale jest czasochłonna. Link do komentarza
jolalola Napisano 17 kwietnia 2021 Udostępnij #60 Napisano 17 kwietnia 2021 Mam plastikowy kompostownik od Dom i Woda i jetsem bardzo z niego zadowolona. Owszem, uzyskanie kompostu trochę zajmuje, ale warto poczekać Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się