Mathir Napisano 10 lipca 2009 Udostępnij #1 Napisano 10 lipca 2009 Co jest wygodniejsze dla osoby niepełnosprawnej ruchowo - wanna ze specjalnym siodełkiem i poręczami, czy też natrysk z krzesełkiem lub siodełkiem? Rozmawiałem o tym z kilkoma osobami i odpowiedź wcale nie jest taka oczywista. Chociaż na początku taka właśnie się wydawała. A jak jest waszym zdaniem? Link do komentarza
acia Napisano 10 lipca 2009 Udostępnij #2 Napisano 10 lipca 2009 Ja myślę, że prysznic (zwłaszcza taki bez brodzika), do wanny zawsze trzeba wejść, a potem z niej wyjść, a pod prysznic da się niemal wjechać. Ale to tylko moje zdanie, a niepełnosprawna nie byłam nigdy.Pozdrawiam Link do komentarza
cyma2704 Napisano 10 lipca 2009 Udostępnij #3 Napisano 10 lipca 2009 Z własnego doświadczenia , zdecydowanie prysznic bez brodzika. Link do komentarza
Jan_13 Napisano 11 lipca 2009 Udostępnij #4 Napisano 11 lipca 2009 Moim zdaniem na wannę można się zdecydować tylko wówczas jeśli osoba niepełnosprawna nie lubi natrysku. Link do komentarza
awaria Napisano 12 lipca 2009 Udostępnij #5 Napisano 12 lipca 2009 Cytat Moim zdaniem na wannę można się zdecydować tylko wówczas jeśli osoba niepełnosprawna nie lubi natrysku. Rozwiń Byłem niepełnosprawny i wiem , że wtedy nie ma miejsca na to co się lubi... .Człowiek jest szczęśliwy , że może sam się umyć i za przeproszeniem podetrzeć. Przytrafiło mi się to dwa razy i za drugim razem byłem już przygotowany. Mam więc porównanie , jak jest w normalnej i przystosowanej łazience. Otóż po pierwsze - żadnych progów (i to dotyczy całego domu), po drugie - żadna wanna , żaden brodzik , tylko wnęka (o wym. min 120 na120 cm - jeżeli w grę wchodzi wjazd wózkiem) z kotarą i ze spadem do kratki, po trzecie - bateria termostatyczna z wylewką , wężem i "słuchawką" wielofunkcyjną ( oraz przynajmniej dwa uchwyty prysznicowe), po czwarte - wygodne i stabilne siedzisko , po piąte - uchwyty na ścianach(!!!). Jeżeli do tego dodamy łatwy dostęp do środków czystości , ręcznika ,itp., to z pozostałymi niedogodnościami będzie nam łatwiej dać sobie radę. Nie wiem jakie są normy , swoją łazienkę tak przystosowałem i sprawdziło się. I jeszcze jedno - ważne jest , aby na podłodze i na ścianach była glazura antypoślizgowa! 1 Link do komentarza
Mathir Napisano 13 lipca 2009 Autor Udostępnij #6 Napisano 13 lipca 2009 Dzięki awaria za poważne podejście do tematu. Link do komentarza
Super B Napisano 19 lipca 2009 Udostępnij #7 Napisano 19 lipca 2009 Prysznic! Prysznic! Tylko prysznic! IMHO Link do komentarza
KAROI Napisano 21 lipca 2009 Udostępnij #8 Napisano 21 lipca 2009 Też uważam, że prysznic. Link do komentarza
Super B Napisano 31 lipca 2009 Udostępnij #9 Napisano 31 lipca 2009 Trochę wyżej pisałem, że tylko prysznic... wczoraj widziałem specjalne siodełko-windę, które opuszcza niepełnosprawnego do wanny. Nie wiem, jak się sprawuje w praktyce, ale wyglądało to bardzo solidnie i sensownie. Link do komentarza
cyma2704 Napisano 31 lipca 2009 Udostępnij #10 Napisano 31 lipca 2009 Cytat Trochę wyżej pisałem, że tylko prysznic... wczoraj widziałem specjalne siodełko-windę, które opuszcza niepełnosprawnego do wanny. Nie wiem, jak się sprawuje w praktyce, ale wyglądało to bardzo solidnie i sensownie. Rozwiń Owszem wyglądają takie urządzenia ciekawie i też "ciekawą " mają cenę. Poza tym wymagają przestronnej łazienki oraz specjalnie ustawionej wanny bo większość z nich musi mieć możliwość podjechania podstawą pod wannę. Link do komentarza
Super B Napisano 21 sierpnia 2009 Udostępnij #11 Napisano 21 sierpnia 2009 W sumie po przemyśleniu... Jednak nie da się ukryć, że najprostszym i mało kłopotliwym rozwiązaniem jest jednak prysznic (może być bez brodzika, albo ze specjalnym odpowiednio wyprofilowanym brodzikiem, do którego można wjechać nawet wózkiem). Link do komentarza
Jan_13 Napisano 23 sierpnia 2009 Udostępnij #12 Napisano 23 sierpnia 2009 Też tak sądzę Link do komentarza
MebloHurt24 Napisano 30 listopada 2009 Udostępnij #13 Napisano 30 listopada 2009 W zupełności się zgadzam,najlepszy będzie prysznic bez brodzika lub ze specjalnym profilem. Link do komentarza
KAROI Napisano 4 grudnia 2009 Udostępnij #14 Napisano 4 grudnia 2009 I tak oto zapanowała powszechna zgoda i harmonia Link do komentarza
edwl Napisano 25 stycznia 2010 Udostępnij #15 Napisano 25 stycznia 2010 A ja wolę prysznic! I już! Bez uzasadnienia! Link do komentarza
Bopet Napisano 27 stycznia 2010 Udostępnij #16 Napisano 27 stycznia 2010 Cytat A ja wolę prysznic! I już! Bez uzasadnienia! Rozwiń Ja też! W wannie jest mi zawsze za gorąco, albo za zimno! Link do komentarza
Madzia.P Napisano 28 stycznia 2010 Udostępnij #17 Napisano 28 stycznia 2010 pewnie, że w taki przypadku lepszy będzie prysznic Link do komentarza
Mathir Napisano 29 stycznia 2010 Autor Udostępnij #18 Napisano 29 stycznia 2010 edwl, Bopet, a wy jesteście niepełnosprawni, czy nie czytacie początków tematów? Link do komentarza
Super B Napisano 31 stycznia 2010 Udostępnij #19 Napisano 31 stycznia 2010 Cytat edwl, Bopet, a wy jesteście niepełnosprawni, czy nie czytacie początków tematów? Rozwiń Mocno powiedziane Link do komentarza
Bopet Napisano 1 lutego 2010 Udostępnij #20 Napisano 1 lutego 2010 Oj, o co ten zgiełk. Nie doczytałem Link do komentarza
Bopet Napisano 2 lutego 2010 Udostępnij #21 Napisano 2 lutego 2010 A swoją drogą... Wiesz Mathir... Mogłeś zwrócić mi uwagę w jakiś bardziej sympatyczny sposób! Link do komentarza
eureka Napisano 16 marca 2010 Udostępnij #22 Napisano 16 marca 2010 Mam znajomego na wózku i on zdecydowanie obstaje przy prysznicu. Właściwie to ma w domu zrobiony taki natrysk z siedzeniem - taka forma jest znacznie wygodniejsza, może bez pomocy sam się myć. Wydaje mi się że dla osoby niepełnosprawnej prysznic jest dużo bardziej wygodniejszy. Link do komentarza
Mathir Napisano 17 marca 2010 Autor Udostępnij #23 Napisano 17 marca 2010 Cytat Mam znajomego na wózku i on zdecydowanie obstaje przy prysznicu. Właściwie to ma w domu zrobiony taki natrysk z siedzeniem - taka forma jest znacznie wygodniejsza, może bez pomocy sam się myć. Wydaje mi się że dla osoby niepełnosprawnej prysznic jest dużo bardziej wygodniejszy. Rozwiń Dzięki za głos w tym zapomnianym, a przecież bardzo ważnym temacie!!! Link do komentarza
edwl Napisano 18 marca 2010 Udostępnij #24 Napisano 18 marca 2010 Cytat Mam znajomego na wózku i on zdecydowanie obstaje przy prysznicu. Właściwie to ma w domu zrobiony taki natrysk z siedzeniem - taka forma jest znacznie wygodniejsza, może bez pomocy sam się myć. Wydaje mi się że dla osoby niepełnosprawnej prysznic jest dużo bardziej wygodniejszy. Rozwiń Widziałem ostatnio taki natrysk z siedziskiem! Nawet nie był drogi! Link do komentarza
2hd Napisano 21 kwietnia 2010 Udostępnij #25 Napisano 21 kwietnia 2010 Zgadza sie,większosc osób niepełnosprawnych zdecydowanie bardziej woli natrysk z siedzeniem,który jest po prostu wygodniejszy niż wanna. Link do komentarza
margaretka2002 Napisano 21 kwietnia 2010 Udostępnij #26 Napisano 21 kwietnia 2010 Sa tez takie wanny jakby z kabina, z otwieranymi "drzwiami", ale na pewno niepelnosprawnemu wygodniej z prysznicem. Koniecznie bez brodzika i szerokim wejsciem. Link do komentarza
Proton Napisano 17 maja 2010 Udostępnij #27 Napisano 17 maja 2010 Ja myślę że prysznic. Byłam kiedyś niepełnosprawna ruchowo przez jakiś czas. I zdecydowanie prysznic był dla mnie wygodniejszym rozwiązaniem. Ale chyba najlepiej by było gdyby osoba której to dotyczy wypowiedziała się co o tym sądzi... Link do komentarza
tomek731 Napisano 17 maja 2010 Udostępnij #28 Napisano 17 maja 2010 Jeśli myślimy tylko o higienie to oczywiście poręczniejszy będzie prysznic. Duża wanna z hydromasażem może być natomiast bardzo pomocna przy ewentualnej rehabilitacji. Link do komentarza
2hd Napisano 26 maja 2010 Udostępnij #29 Napisano 26 maja 2010 Ale w zasadzie wypowiadamy się tutaj za osoby niepełnosprawne,a to przeciez ich trzeba zapytac czy wygodniejszym rozwiazaniem jest wanna czy kabina z natryskiem. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się