Super B Napisano 9 lipca 2009 Udostępnij #1 Napisano 9 lipca 2009 Jakie są koszty przydomowych oczyszczalni ścieków? Byłbym wdzięczny za podanie cen w różnych wariantach i standardach. Link do komentarza
Probud Napisano 10 lipca 2009 Udostępnij #2 Napisano 10 lipca 2009 Koszt montażu oczyszczalni jest uzależniony od lokalizacji. Proszę o przesłanie zapytania ze strony http://www.probud.pl/kontakt.htm i podanie Pana miejscowości.Proszę także o obejrzenie tematu: https://forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=8148 w którym poruszyłam pewne kwestie, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze oczyszczalni. Link do komentarza
Mathir Napisano 13 lipca 2009 Udostępnij #3 Napisano 13 lipca 2009 Jakie rodzaje oczyszczalni przydomowych występują na rynku? Link do komentarza
Mathir Napisano 14 lipca 2009 Udostępnij #4 Napisano 14 lipca 2009 Wystarczy tylko zapuścić google Wyskakuje na pierwszym miejscu http://www.przydomowe-oczyszczalnie.waw.pl/ Link do komentarza
Mathir Napisano 28 lutego 2010 Udostępnij #5 Napisano 28 lutego 2010 Przypominam! Może teraz ktoś napisze coś o kosztach! Link do komentarza
edwl Napisano 3 marca 2010 Udostępnij #6 Napisano 3 marca 2010 Nikt nie napisze, każdy strzeże tajemnicy Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 4 marca 2010 Udostępnij #7 Napisano 4 marca 2010 ja pisałam. Mam sotralentza http://www.sotralentz.pl/bio-duo/opis-oczy...zyszczania.html bio duo na 6 osób (nie ten najmniejszy tylko trochę wiekszy). Całkowity koszt czyli licze oczyszczalnię, montaż, koparkę, robociznę, ziemię, piasek - no wszystko- wyszedł nam między 9 a 10 tysięcy. Link do komentarza
Konfi Napisano 5 marca 2010 Udostępnij #8 Napisano 5 marca 2010 Cytat ja pisałam. Mam sotralentza http://www.sotralentz.pl/bio-duo/opis-oczy...zyszczania.html bio duo na 6 osób (nie ten najmniejszy tylko trochę wiekszy). Całkowity koszt czyli licze oczyszczalnię, montaż, koparkę, robociznę, ziemię, piasek - no wszystko- wyszedł nam między 9 a 10 tysięcy. Czyli wniosek prosty... moim zdaniem warto pomyśleć o takiej inwestycji Link do komentarza
Super B Napisano 7 marca 2010 Autor Udostępnij #9 Napisano 7 marca 2010 Cytat Czyli wniosek prosty... moim zdaniem warto pomyśleć o takiej inwestycji Chociaż tania nie jest. Chyba przyznacie? Niektórych moze to zniechecać Link do komentarza
acia Napisano 8 marca 2010 Udostępnij #10 Napisano 8 marca 2010 Moja będzie kosztować 13 000, razem z projektem formalnościami montażem i rozruchem. Cena wysoka, ale... nawet przez sekundę nie pomyślałam o szambie bo już za dwa trzy lata zwróci się i to z nawiązką nawet w porównaniu z kanalizacją, a co dopiero z szambem. I naprawdę na tym etapie (wykończeniówka) muszę ciąć koszty żeby nie popłynąć, ale nie chcę ani tańszej ( z rozsączem) oczyszczalni ani szamba. Link do komentarza
edwl Napisano 9 marca 2010 Udostępnij #11 Napisano 9 marca 2010 Cytat Moja będzie kosztować 13 000, razem z projektem formalnościami montażem i rozruchem. Cena wysoka, ale... nawet przez sekundę nie pomyślałam o szambie bo już za dwa trzy lata zwróci się i to z nawiązką nawet w porównaniu z kanalizacją, a co dopiero z szambem. I naprawdę na tym etapie (wykończeniówka) muszę ciąć koszty żeby nie popłynąć, ale nie chcę ani tańszej ( z rozsączem) oczyszczalni ani szamba. Twarda postawa Ale słuszna IMHO! Trzymam kciuki Link do komentarza
michał111 Napisano 29 marca 2010 Udostępnij #12 Napisano 29 marca 2010 Witam, odnośnie cen to znalazłem firmę w moim regionie (lubuskie) i mają cennik nieźle rozpisany, oto linkhttp://www.sklep.biobud1.pl/?wybor-oczyszczalni,1z tego co się orientowałem montaż różnie ok. 2000-2.500 brutto + żwir ale mają przyjechać na wizje lokalną i wtedy określą dokładnie koszt montażu.Jeszcze nie wiem na co dokładnie się zdecydować, czy rozsącz (grunt piaskowy) czy bardziej proekologicznie mechniczno-biologiczna, wezmę zbiornik np. 2m3 na podlewanie itp. a reszta w ziemie. hmmm Link do komentarza
edwl Napisano 31 marca 2010 Udostępnij #13 Napisano 31 marca 2010 Cytat Jeszcze nie wiem na co dokładnie się zdecydować, czy rozsącz (grunt piaskowy) czy bardziej proekologicznie mechniczno-biologiczna, wezmę zbiornik np. 2m3 na podlewanie itp. a reszta w ziemie. hmmm To rozsączanie nie jest ekologiczne? Dlaczego? Link do komentarza
Mathir Napisano 1 kwietnia 2010 Udostępnij #14 Napisano 1 kwietnia 2010 Cytat To rozsączanie nie jest ekologiczne? Dlaczego? Właśnie! Dlaczego? Myślałem, że owszem Link do komentarza
acia Napisano 1 kwietnia 2010 Udostępnij #15 Napisano 1 kwietnia 2010 A mi dziś zamontowali oczyszczalnię Link do komentarza
edwl Napisano 2 kwietnia 2010 Udostępnij #16 Napisano 2 kwietnia 2010 Cytat A mi dziś zamontowali oczyszczalnię A takie coś wymaga później jakiegoś rozruchu? Albo czegoś podobnego? Link do komentarza
dzempel Napisano 2 kwietnia 2010 Udostępnij #17 Napisano 2 kwietnia 2010 nie niczego innego jak tylko użytkowanie i co jakiś czas wrzucanie takich specjalnych bakterii "mikrobek"albo inne cudeńko Link do komentarza
acia Napisano 3 kwietnia 2010 Udostępnij #18 Napisano 3 kwietnia 2010 Ja muszę tylko raz zaszczepić bakterie, przed rozpoczęciem użytkowania, potem jeśli nie wstrzymają dostawy prądu na więcej niż 4 dni mogę spokojnie o bakteriach zapomnieć. Ja mam oczyszczalnie bez drenażu ze złożem biologicznym. Link do komentarza
Konfi Napisano 5 kwietnia 2010 Udostępnij #19 Napisano 5 kwietnia 2010 To trzeba mieć jakiś zapas tych bakterii na wszelki wypadek? Link do komentarza
acia Napisano 5 kwietnia 2010 Udostępnij #20 Napisano 5 kwietnia 2010 Cytat To trzeba mieć jakiś zapas tych bakterii na wszelki wypadek? Nie jeśliby zdechły to przyjeżdżają je zaszczepić za darmo. Link do komentarza
acia Napisano 5 kwietnia 2010 Udostępnij #21 Napisano 5 kwietnia 2010 Cytat To trzeba mieć jakiś zapas tych bakterii na wszelki wypadek? Nie jeśliby zdechły to przyjeżdżają je zaszczepić za darmo. A na rozruch dostałam je w zbiorniczku i niedługo je będę wlewać. Link do komentarza
Konfi Napisano 6 kwietnia 2010 Udostępnij #22 Napisano 6 kwietnia 2010 Kurczę! Ale obsługa! Teraz mało rzeczy dostaje się w ramach obsługi klienta Link do komentarza
acia Napisano 6 kwietnia 2010 Udostępnij #23 Napisano 6 kwietnia 2010 Cytat Kurczę! Ale obsługa! Teraz mało rzeczy dostaje się w ramach obsługi klienta Płacisz, masz moja oczyszczalnia niestety do najtańszych nie należała, ale obsługa kompleksowa więc mam nadzieję, że skórka warta wyprawki. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 6 kwietnia 2010 Udostępnij #24 Napisano 6 kwietnia 2010 ja tez tak mam. Bakterie wlalismy dwa razy tak jak kazali, i tyle- na tym konczy sie obsługa oczyszalni:) Link do komentarza
Bopet Napisano 11 kwietnia 2010 Udostępnij #25 Napisano 11 kwietnia 2010 Cytat ja tez tak mam. Bakterie wlalismy dwa razy tak jak kazali, i tyle- na tym konczy sie obsługa oczyszalni:) Fajna sprawa Link do komentarza
edwl Napisano 12 kwietnia 2010 Udostępnij #26 Napisano 12 kwietnia 2010 A ja ciągle nie mam jednoznacznej opinii. Czasami wydaje mi się, że taka oczyszczalnia to mistrzostwo świata. A czasami, że zbyt łatwo ją uszkodzić. Chociażby przez przypadek niszcząc bakterie jakimś preparatem chemii domowej. Link do komentarza
acia Napisano 12 kwietnia 2010 Udostępnij #27 Napisano 12 kwietnia 2010 Cytat A ja ciągle nie mam jednoznacznej opinii. Czasami wydaje mi się, że taka oczyszczalnia to mistrzostwo świata. A czasami, że zbyt łatwo ją uszkodzić. Chociażby przez przypadek niszcząc bakterie jakimś preparatem chemii domowej. Trzeba naprawdę bardzo się starać żeby wytruć bakterie, bo nawet niewielka ilość domestosa stosowana raz na jakiś czas im nie zaszkodzi (przynajmniej nie zabije wszystkich). A ja już od dawna w mieszkaniu stosuję (choć nie muszę) preparaty na bazie kwasku cytrynowego, zastanawiam się tylko czy wszystkie produkty do zmywarek nadają się do takiej oczyszczalni, ale wszystko jest do sprawdzenia. Link do komentarza
Mathir Napisano 13 kwietnia 2010 Udostępnij #28 Napisano 13 kwietnia 2010 Potwierdzam! Ja też ostatnio słyszałem [od zorientowanej osoby], że nie tak łatwo zaszkodzić bakteriom z oczyszczalni. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się