kropeczka_ns Napisano 20 czerwca 2009 Udostępnij #1 Napisano 20 czerwca 2009 Piszę jeszcze raz w tym temacie bo może ktoś z naszych Ekspertów będzie umiał pomóc rozwiązać nasz problem:) z góry dziekujęKiedyś pisałam Wam że spodobał nam się stiuk wenecki do połozenia na kominek. No i kupiliśmy. Ładnie położony stiuk pieknie wygląda, nie wiem czy widzieliście, w dotyku jest gładki jak marmur (i w pełni zmywalny), daje wrażenie nierównego koloru i odbijania się swiatła, jest jakby przestrzenny. Kupiliśmy konkretnie to http://www.chemiplast.com.pl/pliki/produkt.php?id=40 bo tą właśnie giadę widzieliśmy u znajomych na ścianie i pięknie wyglądała.A taki powinien być efekt.. http://deccoria.pl/galeria,id,7850tylko że nie jest Nasz pan malarz mowi że nakładał dokładnie wg instrukcji, tylko, że to nie było takie gęste jak tu jest pokazane http://sklep.nina.com.pl/product_info.php/...roducts_id/1412 to było raczej rzadkie, jak farba. Zadzwoniliśmy do chemiplastu, ale powiedzieli nam że to jest gotowy produkt, niczego się nie dodaje itp. Efekt jest taki że kominek wygląda jakby go poprostu pokryć gladzią czy pomalowac farbą nic ciekawego. Nie wiem co zrobić. Mamy jeszcze około 2/3 wiaderka tego stiuku, bo całego nie zużyli (to jest dosyć drogie) ale nie wiemy tak do końca w czyj był błąd czy produkt był nie taki jak powinien, czy był jakiś błąd w technice nakładania? Link do komentarza
talar Napisano 20 czerwca 2009 Udostępnij #2 Napisano 20 czerwca 2009 stiuki są teraz modne ale nie każdy potrafi go położyć,Pan malarz nie powinien brać się za coś czego nigdy nie robił.1metr kwadratowy samego położenia to koszt około 150-200zł to sądze tłumaczy chęć podjecia się tej pracy.Z tego co wiem jeden na dziesięciu to potrafi reszta zwala winę na towar.Czasami oszczędzanie nie idzie w parze z zadowoleniem Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 21 czerwca 2009 Autor Udostępnij #3 Napisano 21 czerwca 2009 nie, jesli chodzi o koszty to on nam to zrobił w cenie pomalowanie domu, nie liczył osobno tych 3 metrów stiuku, więc nie w tym rzecz, może faktycznie nie miał doświadczenia - tego nie wiem, ale podjął się tego. W sumie nie mam do niego pretensji bo ogólnie bardzo ładnie pomalował nam ściany, chcę poprostu wybrnąć jakoś z tej sytuacji... Link do komentarza
dekorator Napisano 3 sierpnia 2009 Udostępnij #4 Napisano 3 sierpnia 2009 Stiuk to wyższa szkoła jazdy.mogę śmiało powiedzieć że w polsce prawdziwych fachowców jest tylko ok. 50(prawie wszyscy się znają).kończyłem w polsce akademie technik malarskich.szkoliłem się we włoszech(kolebce dekoracji ściennych) i wykonania stiuku bym się nie podjął . Link do komentarza
Lukasz12452 Napisano 14 stycznia 2010 Udostępnij #5 Napisano 14 stycznia 2010 Wszystko co chcesz wiedzieć o stiuku weneckim i nie tylko znajdziesz na tej stronie. www.effectdecor.cba.pl Link do komentarza
Kamita Napisano 15 stycznia 2010 Udostępnij #6 Napisano 15 stycznia 2010 Cytat [attachment=3991:P6240233_______.JPG]Wszystko co chcesz wiedzieć o stiuku weneckim i nie tylko znajdziesz na tej stronie. www.effectdecor.cba.pl Rozwiń Witam.Tynk wenecki,,Giada",nakłada się go małą szpachelką..specjalną..do stiuku min.3 warstwy.Taki tynk należy po wyschnięciu wybłyszczyć,następnie nałożyć wosk.To oczywiście uproszczony opis.Tynk ten jest znany w Polsce od wielu lat.Pierwszy raz kładłem go w roku 1996.Oczywiście nie ma takiej możliwości,aby ktoś ,kto tego nigdy nie robił,wykonał prawidłowo tą pracę.Tak jak nie ma isnstrukcji do namalowania obrazu ,tak samo instrukcja do wykonania stiuku jest mało pomocna.W Polsce jest wielu fachowców którzy potrafią to robić,napewno więcej niż 50-ciu,tak więc poproście o pomoc fachowcaPowodzeniaRemonty w okolicach Częstochowy Link do komentarza
Jolka3 Napisano 17 stycznia 2010 Udostępnij #7 Napisano 17 stycznia 2010 Ciekawe stronki Link do komentarza
KAROI Napisano 18 stycznia 2010 Udostępnij #8 Napisano 18 stycznia 2010 Tak łatwiej wejść na pierwszą ze stron:http://www.effectdecor.cba.pl/ Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 19 stycznia 2010 Udostępnij #9 Napisano 19 stycznia 2010 tak mi się wydaje ,że Śnieżka również sprzedaje stiuki weneckie w serii Magnat Link do komentarza
edwl Napisano 25 stycznia 2010 Udostępnij #10 Napisano 25 stycznia 2010 Cytat tak mi się wydaje ,że Śnieżka również sprzedaje stiuki weneckie w serii Magnat Rozwiń Chyba tak http://www.taniachata.pl/produkt/farby-sni...ki-magnat-style Link do komentarza
Jan_13 Napisano 26 stycznia 2010 Udostępnij #11 Napisano 26 stycznia 2010 Cytat Chyba tak http://www.taniachata.pl/produkt/farby-sni...ki-magnat-style Rozwiń Dobra strona! Nie wiedziałem, że oni też... Link do komentarza
majsterek35 Napisano 15 lutego 2010 Udostępnij #12 Napisano 15 lutego 2010 Cytat Piszę jeszcze raz w tym temacie bo może ktoś z naszych Ekspertów będzie umiał pomóc rozwiązać nasz problem:) z góry dziekujęKiedyś pisałam Wam że spodobał nam się stiuk wenecki do połozenia na kominek. No i kupiliśmy. Ładnie położony stiuk pieknie wygląda, nie wiem czy widzieliście, w dotyku jest gładki jak marmur (i w pełni zmywalny), daje wrażenie nierównego koloru i odbijania się swiatła, jest jakby przestrzenny. Kupiliśmy konkretnie to http://www.chemiplast.com.pl/pliki/produkt.php?id=40 bo tą właśnie giadę widzieliśmy u znajomych na ścianie i pięknie wyglądała.A taki powinien być efekt.. http://deccoria.pl/galeria,id,7850tylko że nie jest Nasz pan malarz mowi że nakładał dokładnie wg instrukcji, tylko, że to nie było takie gęste jak tu jest pokazane http://sklep.nina.com.pl/product_info.php/...roducts_id/1412 to było raczej rzadkie, jak farba. Zadzwoniliśmy do chemiplastu, ale powiedzieli nam że to jest gotowy produkt, niczego się nie dodaje itp. Efekt jest taki że kominek wygląda jakby go poprostu pokryć gladzią czy pomalowac farbą nic ciekawego. Nie wiem co zrobić. Mamy jeszcze około 2/3 wiaderka tego stiuku, bo całego nie zużyli (to jest dosyć drogie) ale nie wiemy tak do końca w czyj był błąd czy produkt był nie taki jak powinien, czy był jakiś błąd w technice nakładania? Rozwiń witam myśle ,że z tym stiukiem nie jest aż tak zle ja zrobiłem z zielonym pigmętem a wyszło takstiuk wenecki Link do komentarza
Mathir Napisano 16 lutego 2010 Udostępnij #13 Napisano 16 lutego 2010 Cytat witam myśle ,że z tym stiukiem nie jest aż tak zle ja zrobiłem z zielonym pigmętem a wyszło takstiuk wenecki Rozwiń Fajnie! Gratulacje! Który to twój raz? Link do komentarza
majsterek35 Napisano 17 lutego 2010 Udostępnij #14 Napisano 17 lutego 2010 Cytat Fajnie! Gratulacje! Który to twój raz? Rozwiń Pierwszy muszę przyznać się, ze nie używałem oryginalnych pigmentów oraz nie kupowałem oryginalnego grunt firmy primacol bo tej firmy był materiał na stiuk czyli masa i wosk co dało oszczędność ok 70 zł a koszt robienia tej ściany to 220zł pozdrawiam Link do komentarza
ciekawski83 Napisano 18 lutego 2010 Udostępnij #16 Napisano 18 lutego 2010 Cytat tak mi się wydaje ,że Śnieżka również sprzedaje stiuki weneckie w serii Magnat Rozwiń dobrze ci sę wydaje, zrobiłem go 1,5 roku temu i wciąż mi się podoba:) Link do komentarza
Bopet Napisano 19 lutego 2010 Udostępnij #17 Napisano 19 lutego 2010 Cytat dobrze ci sę wydaje, zrobiłem go 1,5 roku temu i wciąż mi się podoba:) Rozwiń To może jakieś zdjątko? Link do komentarza
karola80 Napisano 12 kwietnia 2010 Udostępnij #18 Napisano 12 kwietnia 2010 Co do nakładania tego stiuku, to różnie bywa. Jakiś czas temu moja znajoma kładła go w korytarzu. Niezbyt fajnie wyszło, mimo iż malarz robił wszystko według instrukcji. To bardzo czasochłonna robota i trzeba mieć dużo cierpliwości, a dodatkowo sprawna rękę, żeby coś takiego położyć. Ja zrobiłam u siebie w jednym pokoju, ale zamiast trzech warstw, położyłam dwie i mój stiuk wygląda bardzo fajnie, dużo lepiej od tego u koleżanki. Nie wiem w sumie od czego to zależy, ze u jednych wychodzi, a u drugich nie. Link do komentarza
margaretka2002 Napisano 13 kwietnia 2010 Udostępnij #19 Napisano 13 kwietnia 2010 Wszystko zalezy od materialu, uzytej szpachli i osobistych zdolnosci. Link do komentarza
Kamita Napisano 13 kwietnia 2010 Udostępnij #20 Napisano 13 kwietnia 2010 Tynki dekoracyjne są pięknym motywem ozdobnym,jednak wykonane przez amatora,nie zawsze oczarują nas swoją efektywnością.Nadmiar tynku ozdobnego,również może zpsuć efekt finalny.Pozdrawiam Kamita Link do komentarza
margaretka2002 Napisano 13 kwietnia 2010 Udostępnij #21 Napisano 13 kwietnia 2010 Dokladnie tak. W zasadzie im lepszy wykonawca, tym mniej zuzywa materialu... Link do komentarza
KAROI Napisano 14 kwietnia 2010 Udostępnij #22 Napisano 14 kwietnia 2010 Cytat Tynki dekoracyjne są pięknym motywem ozdobnym,jednak wykonane przez amatora,nie zawsze oczarują nas swoją efektywnością.Nadmiar tynku ozdobnego,również może zpsuć efekt finalny.Pozdrawiam Kamita Rozwiń A jest na tej stronce coś o stiukach? Samodzielnie nie znalazłem Link do komentarza
benek.r Napisano 4 maja 2010 Udostępnij #23 Napisano 4 maja 2010 Cytat Stiuk to wyższa szkoła jazdy.mogę śmiało powiedzieć że w polsce prawdziwych fachowców jest tylko ok. 50(prawie wszyscy się znają).kończyłem w polsce akademie technik malarskich.szkoliłem się we włoszech(kolebce dekoracji ściennych) i wykonania stiuku bym się nie podjął . Rozwiń WitamPosiadam Firmę remontową. Stiuk wenecki i inne systemy dekoracyjne uczyłem się kłaść przez 3 lata w Wiedniu i naprawde trzeba mieć do tego doświadczenie i odpowiednie narzędzia. Nie jest to proste ale myślę że jest nas trochę więcej niż 50 osób w Polsce. ważny jest podkład żeby farba się nie ścierała i grubość nakładanych warst. A efekt zależy od pociągnięć packą wenecką im więcej krótkich tym lepszy efekt. benek.r@op.pl - dajcie znać to prześlę zdjęcia swoich prac. Pozdrawiam Link do komentarza
versace77 Napisano 4 maja 2010 Udostępnij #24 Napisano 4 maja 2010 Cytat Piszę jeszcze raz w tym temacie bo może ktoś z naszych Ekspertów będzie umiał pomóc rozwiązać nasz problem:) z góry dziekujęKiedyś pisałam Wam że spodobał nam się stiuk wenecki do połozenia na kominek. No i kupiliśmy. Ładnie położony stiuk pieknie wygląda, nie wiem czy widzieliście, w dotyku jest gładki jak marmur (i w pełni zmywalny), daje wrażenie nierównego koloru i odbijania się swiatła, jest jakby przestrzenny. Kupiliśmy konkretnie to http://www.chemiplast.com.pl/pliki/produkt.php?id=40 bo tą właśnie giadę widzieliśmy u znajomych na ścianie i pięknie wyglądała.A taki powinien być efekt.. http://deccoria.pl/galeria,id,7850tylko że nie jest Nasz pan malarz mowi że nakładał dokładnie wg instrukcji, tylko, że to nie było takie gęste jak tu jest pokazane http://sklep.nina.com.pl/product_info.php/...roducts_id/1412 to było raczej rzadkie, jak farba. Zadzwoniliśmy do chemiplastu, ale powiedzieli nam że to jest gotowy produkt, niczego się nie dodaje itp. Efekt jest taki że kominek wygląda jakby go poprostu pokryć gladzią czy pomalowac farbą nic ciekawego. Nie wiem co zrobić. Mamy jeszcze około 2/3 wiaderka tego stiuku, bo całego nie zużyli (to jest dosyć drogie) ale nie wiemy tak do końca w czyj był błąd czy produkt był nie taki jak powinien, czy był jakiś błąd w technice nakładania? Rozwiń Stiuk wenecki to nie taka prosta sprawa i malarze nie powinni sie za to brac bez przeszkolenia,trzeba troszkie poeksperymentowac zeby pozniej u klienta nie wyszła kiszka, jak zaczynałem to po kazdym szkoleniu na ktorym byłem,probowałem sobie w domu,teraz jak patrze na to, to widze wszystkie błedy i bedzie trzeba kiedys to zrobic dobrze,kazdy z nas ktory zajmuje sie stiukami nie wezmie nie sprawdzonego materiału,kazdy z nich ma inna konsystencje inaczej sie rozprowadza inaczej wypala,ostatnio dos duzo porobiło sie firm ze stiukami,a raczej sa to akrylowe tynki dekoracyjne bo stiuk to jest wapienny,nalezy tez stosowac wszystko z jednej firmy ,wtedy nie ma niespodzianek.Tak to jest jak bierze sie ktos kto nie miał z tym nic wspolnego,a z instrukcji to duzo sie człowiek nie dowie,a co do efektu to moze byc zarowno wina materialu i napewno wykonawcy,firma ktora podajesz wogole jest mi nie znana,zreszta maja trzy produkty na krzyz,raczej jako dodatek do swoich innych produktow. Link do komentarza
Konfi Napisano 13 maja 2010 Udostępnij #25 Napisano 13 maja 2010 Czy ten materiał nadaje się do wilgotnych pomieszczeń? Link do komentarza
margaretka2002 Napisano 14 maja 2010 Udostępnij #26 Napisano 14 maja 2010 Cytat Czy ten materiał nadaje się do wilgotnych pomieszczeń? Rozwiń Nadaje sie, mozna go zabezpieczyc woskiem lub weniksem akrylowym (mowie o weneckim), sa jeszcze tynki jak marmorino czy grasello di calce (pierwszy - matowy efekt, drugi - bardzo blyszczacy, podobny do weneckiego), ktorych mozna uzywac nawet na zewnatrz budynkow. Link do komentarza
Konfi Napisano 16 maja 2010 Udostępnij #27 Napisano 16 maja 2010 Cytat Nadaje sie, mozna go zabezpieczyc woskiem lub weniksem akrylowym (mowie o weneckim), sa jeszcze tynki jak marmorino czy grasello di calce (pierwszy - matowy efekt, drugi - bardzo blyszczacy, podobny do weneckiego), ktorych mozna uzywac nawet na zewnatrz budynkow. Rozwiń A jakaś stronka ze zdjęciami? Poproszę Link do komentarza
margaretka2002 Napisano 16 maja 2010 Udostępnij #28 Napisano 16 maja 2010 Cytat A jakaś stronka ze zdjęciami? Poproszę Rozwiń Wysylam na priv. Link do komentarza
KAROI Napisano 17 maja 2010 Udostępnij #29 Napisano 17 maja 2010 To ja też poproszę Link do komentarza
Sepro Napisano 20 maja 2010 Udostępnij #31 Napisano 20 maja 2010 Jak dobrze, że trafiłem na to forum! Nie nadążam czytać nowości Nowości dla mnie oczywiście! Link do komentarza
Doriswe Napisano 7 sierpnia 2010 Udostępnij #32 Napisano 7 sierpnia 2010 Cytat Jak dobrze, że trafiłem na to forum! Nie nadążam czytać nowości Nowości dla mnie oczywiście! Rozwiń A mój stiuk pęka. Właśnie położyliśmy pierwszą warstwę i odpryskuje. Może ktoś wie dlaczego? Link do komentarza
versace77 Napisano 8 sierpnia 2010 Udostępnij #33 Napisano 8 sierpnia 2010 Cytat A mój stiuk pęka. Właśnie położyliśmy pierwszą warstwę i odpryskuje. Może ktoś wie dlaczego? Rozwiń Moze po prostu za gruba warstwa?tak sie robi jak jest ciepło,a warstwa jest zbyt gruba,pewnie tez jest to stiuk akrylowy? Link do komentarza
Jolka3 Napisano 15 sierpnia 2010 Udostępnij #34 Napisano 15 sierpnia 2010 Tak czytam... Skomplikowane! Link do komentarza
margaretka2002 Napisano 19 sierpnia 2010 Udostępnij #35 Napisano 19 sierpnia 2010 Cytat A mój stiuk pęka. Właśnie położyliśmy pierwszą warstwę i odpryskuje. Może ktoś wie dlaczego? Rozwiń Ale jak to odpryskuje? Moze cos nie tak z podlozem? Masz zdjecia? Co to za firma, czym gruntowaliscie? Link do komentarza
veldecor Napisano 3 marca 2013 Udostępnij #36 Napisano 3 marca 2013 (edytowany) Cytat A mój stiuk pęka. Właśnie położyliśmy pierwszą warstwę i odpryskuje. Może ktoś wie dlaczego? Rozwiń Za gruba warstwa,może nie było gruntowane,jaki to stiuk,akrylowy czy wapienny? Edytowano 7 marca 2013 przez veldecor (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 3 marca 2013 Udostępnij #37 Napisano 3 marca 2013 Cytat Za gruba warstwa,może nie było gruntowane,jaki to stiuk,akrylowy czy wapienny? Rozwiń Po trzech latach to raczej nie uzyskasz odpowiedzi jaki to stiuk a i nie uważasz ,że z rada to tez już troszkę za późno Link do komentarza
TomcioPal Napisano 2 lipca 2014 Udostępnij #38 Napisano 2 lipca 2014 Chyba faktycznie coś nie tak z umiejętnościami malarza, bo widziałem wykonaną ścianą stiukiem weneckim i wyglądała naprawdę świetnie Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się