kropeczka_ns Napisano 4 czerwca 2009 Udostępnij #1 Napisano 4 czerwca 2009 Pytanie jak w temacie- muszę podjąć decyzję i odpowiedzieć panu który mi bedzie robił kuchnię. Nie mam doświadczeń z żadną z nich bo mam w bloku kuchenkę gazową. Mam dwa porządne komplety garnków które do indukcyjnej się nie nadają- musiałabym wymienić. Ponieważ w moim projekcie piekarnik jest pod płytą- nie dało się inaczej za bardzo- myślałam o kupieniu całego zestawu do zabudowy, bo wychodzi to wyraźnie lepiej cenowoNaprzykład to oferowany jest zestaw z płytą indukcyjną (ale to jest z okapem i zmywarką) http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=652478901Sam zestaw z płyta nieindukcyjną mozna kupić już za 1200-1300 zł http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=645414414a z płytą nieindukcyjną za około 2200 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=653040963Daje to róznice miedzy płytą indukcyjną a nieindukcyjną rzędu 900-1000 zł plus koniecznośc zakupu garnków. I moje pytaniaCzy ktoś z was ma płytę indukcyjną?Jakie są jej zalety poza tym że nie jest gorąca?Czy na płycie indukcyjnej szybciej się gotuje?Czy jest oszczędniejsza i o ile- czy można to jakoś realnie przeliczyć na oszczędnośc prądu- czyli po jakim czasie ten tysiąc zł ma się zwrócic? Link do komentarza
acia Napisano 4 czerwca 2009 Udostępnij #2 Napisano 4 czerwca 2009 "Kropeczko" nie wiem po jakim czasie zwróci Ci się różnica w cenie, ale wiem, że ja na pewno kupię płytę indukcyjną chociaż też będę musiała wymienić garnki, podam Ci plusy posiadania takiej płyty:"- nie nagrzewa się pozostaje jedynie ciepło resztkowe (przy posiadaniu dzieci to duży plus bo się nie poparzą)- gotuje się na niej trzy razy szybciej niż na zwykłej ceramicznej,- zużywa mniej prądu (nie marnuje go na podgrzanie się, i proces gotowania przebiega szybciej)- gotuje tam gdzie trzeba (tzn tylko powierzchnia garnka, poza nią indukcja nie przebiega)Reasumując jedynym minusem poza zmianą garnków jest jej cena, która i tak już teraz jest do przełknięcia (pierwsze płyty indukcyjne kosztowały rzędu 4000).Ja jeszcze nie mam płyty indukcyjnej, ale na pewno ją kupię, a znajomi którzy ją mają nie mają żadnych zastrzeżeń, aha do takiej kuchenki nie kupuj specjalnych garnków, które kosztują kupę kasy tylko takie, które są ferromagnetyczne ( przyciąga je magnes) i mają jak najcieńsze dno (mój znajomy ma takie zwykłe emaliowane i jest zadowolony), zwykłe stalowe czajniki świetnie się też do niej nadają.Pozdrawiam. Link do komentarza
qba Napisano 15 czerwca 2009 Udostępnij #3 Napisano 15 czerwca 2009 Polecam przeczytać ten wątek, jest parę ciekawych informacji o płytach indukcyjnych. Ja dowiedziałem się tego dopiero teraz, a warto mieć takie info. https://forum.budujemydom.pl/index.php?show...amp;#entry49334Co do pytania, wybrałem indukcje. Dopiero po zakupie zainteresowałem się ceramicznymi i charakterystyka ich wydaję również ciekawa. Link do komentarza
acia Napisano 15 czerwca 2009 Udostępnij #4 Napisano 15 czerwca 2009 Przeczytałam i to forum i kilka innych min. na portalach medycznych.Reasumując, osoby z rozrusznikiem serca powinny (właściwie to zaleca się tak na wszelki wypadek) zachować odległość min 30 cm od pracującego urządzenia co do kart płatniczych płyt itp to nie należy ich kłaść na pracującej płycie ( czy ktoś o zdrowych zmysłach kładzie coś takiego na jakiekolwiek kuchence?). Na różnych forach wypowiadały się osoby, które mają rozrusznik serca i używają płyt indukcyjnych i są zadowolone (nawet żyją ). Przecież nawet na babski rozum biorąc to taki rozrusznik nie ma szansy zbliżyć się do płyty nawet na 60 cm (fizjologia, wzrost człowieka, odległość od szafki itp) no chyba, że osoba go posiadająca położyłaby się na pracującej płycie no ale spróbujcie położyć się na którejkolwiek pracującej kuchence.Od mikrofalówek też miały rosnąć drugie głowy ... i co?Aha dla rozrusznika serca to wystarczy komórka czy używając jej nie boicie się o bliźnich z tymi urządzeniami??? Pozdrawiam Link do komentarza
Mathir Napisano 25 października 2009 Udostępnij #5 Napisano 25 października 2009 Przypominam, bo całkiem niedługo stanę przed podobnym dylematem Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 26 października 2009 Autor Udostępnij #6 Napisano 26 października 2009 no ja mam w końcu zwykła płytę firmy gorenje. Jeśli chodzi o komfort gotowania- bez zarzutu. Nagrzewa się bardzo szybko, trzeba się nauczyć z niej korzystać (ja miałam gaz) więc właczam na maxa- na 9 - ale jak tylko pojawiają się pierwsze bąbelki zaraz skręcam na 5 czy nawet na 4 jesli gotuję pod przykrcyiem, bo jesli nie to wykipi:) Na poczatku miałam problem z myciem płyty ale po kupieniu środka do tego przeznaczonego jest ok. Ogólnie nie mam zastrzeżeń, nie mam porówniania do płyty indukcyjnej, ale nie żałuję zakupu tej która kupiłam. Link do komentarza
Mathir Napisano 27 października 2009 Udostępnij #7 Napisano 27 października 2009 To co napisałaś... duży punkt dla zwykłej płyty Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 27 października 2009 Autor Udostępnij #8 Napisano 27 października 2009 wiesz Mathir róznica w cenie płyty nie jest powalająca ale jednak jakas tam jest, z 1000 zł pewnie? Plus zakup garnków (z 800-1000 zł) to razem daje już jakąs róznice która wzielismy pod uwagę. Nie umiałam obliczyć jaka jest róznica w zużyciu energii więc nie wiem na ile się opłaca indukcyjna. Link do komentarza
zdzich44 Napisano 27 października 2009 Udostępnij #9 Napisano 27 października 2009 Cytat więc właczam na maxa- na 9 - ale jak tylko pojawiają się pierwsze bąbelki zaraz skręcam na 5 czy nawet na 4 jesli gotuję pod przykrcyiem, bo jesli nie to wykipi:) Indukcja szybciej reaguje od ceramicznej, zmniejszenie mocy już w trakcie kipienia wystarcza, nie trzeba gorączkowo odstawiać gara jak zaśpisz moment wrzenia. Cytat Plus zakup garnków (z 800-1000 zł) Na początek styknie zestaw 365+ z Ikei za 2 stówki a i stare gary z Olkusza też działają. Link do komentarza
Super B Napisano 28 października 2009 Udostępnij #10 Napisano 28 października 2009 A oto zestaw 365+ z IKEI w całej okazałości: Link do komentarza
Mathir Napisano 29 października 2009 Udostępnij #11 Napisano 29 października 2009 Mały ten zestaw. Link do komentarza
acia Napisano 30 października 2009 Udostępnij #12 Napisano 30 października 2009 Na płytę indukcyjną nadają się wszystkie garnki, które się magnesują i mają płaskie dno (odpada gotowanie w woku), więc niekoniecznie trzeba wydawać pieniądze na nowy zestaw, chyba że ktoś ma garnki z aluminium, lub Zeptera. Moja znajoma kupiła sobie płytę kombo, dwa pola elektryczne + dwa pola indukcyjne, ale teraz tych elektrycznych nie używa, bo indukcyjne gotują szybciej i sprawniej, dlatego ja nie będę kombinowała i biorę indukcyjną zwłaszcza, że można już fajną kupić za 1500. A co do garnków jeszcze, to mój znajomy używa starych emaliowanych i jest bardzo zadowolony.Pozdrawiam Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 30 października 2009 Autor Udostępnij #13 Napisano 30 października 2009 mały zestaw, dla mnie o wiele za mały:) Ja lubię gotować. Mam dwa bardzo porządne komplety garnków metalowych ale starszej generacji i nie przyciagaja magnesu. Link do komentarza
acia Napisano 1 listopada 2009 Udostępnij #14 Napisano 1 listopada 2009 Ja nie mam tego problemu bo moje garnki właściwie już teraz nadają się do wymiany (dzięki kuchence gazowej), więc wydatek też jeden, a gotować to ja po prostu uwielbiam i nie będę kupować zestawów, o wiele bardziej odpowiada mi kupowanie garnków na sztuki bo biorę dokładnie to czego potrzebuję, a jak jest zestaw to czasem czegoś jest za dużo, a brakuje znowu czegoś innego, więc powoli będę sobie kompletować takie garnki, które są mi potrzebne, mam nadzieję, że do przeprowadzki zdążę . Link do komentarza
klarysa Napisano 4 grudnia 2009 Udostępnij #15 Napisano 4 grudnia 2009 Wiem,że pewnie narażę się wszystkim zwolennikom płyt indukcyjnych ale uważam , że sa przereklamowane. Co z tego,że można regulować temperaturę, szybko sie nagrzewają, skoro trzeba sie z nimi obchodzić jak z jajkiem. Ja ze swoje jestem niezadowolona(nieprzemyslany zakup) - jak tylko przychodzi do czyszczenia to jestem chora Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 4 grudnia 2009 Autor Udostępnij #16 Napisano 4 grudnia 2009 zle sie czysci indukcyjną? A ja bylam pewna że jej najwieksza zaleta to to że sie na niej nie przypala. Moją- zwykla czysci się tak sobie średnio ale jak mam specjalny srodek do tego to nie jest tak jakos strasznie:) Link do komentarza
zdzich44 Napisano 4 grudnia 2009 Udostępnij #17 Napisano 4 grudnia 2009 Cytat jak tylko przychodzi do czyszczenia to jestem chora Może trzeba to robić częściej? Wg mnie utrzymanie płyty w czystości jest znacznie łatwiejsze niż gazówki a porównania do nieindukcyjnej ceramiki nie mam - ale czym może się to różnić? Zasada działania płyty jest inna ale na górze to samo szkło. Link do komentarza
acia Napisano 5 grudnia 2009 Udostępnij #18 Napisano 5 grudnia 2009 Jak pisałam wcześniej moja znajoma ma płytę kombo pół na pół indukcja i zwykła elektryczna i jak dotąd (mieszka już 2 lata) ani razu nie powiedziała złego słowa na indukcyjną część, a wręcz jest niezadowolona, że nie wzięła całej, ale było jej szkoda garnków z zeptera (choć teraz i tak ich nie używa). Mówiła, że gotuje szybko, nic się nie przypala, a czyści się tak samo jak ceramiczną.Pozdrawiam Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 6 grudnia 2009 Autor Udostępnij #19 Napisano 6 grudnia 2009 mnie chodziło o to że ceramiczna jest gorąca a indukcyjna nie- i myślałam że z tego wzglęgu że jest zimna nie "chwyta się " do niej tak jak do zwykłej ceramicznej. Link do komentarza
acia Napisano 7 grudnia 2009 Udostępnij #20 Napisano 7 grudnia 2009 Na pewno nie przypala się nic na niej, ale się kurzy zawsze coś można rozlać. Więc czysta czy nie wytrzeć trzeba codziennie, przynajmniej raz. Jak trzeba czyścić kuchenkę gazową to dopiero jest zawrót głowy Link do komentarza
Lena_M Napisano 15 stycznia 2010 Udostępnij #21 Napisano 15 stycznia 2010 Cytat Na pewno nie przypala się nic na niej, ale się kurzy zawsze coś można rozlać. Więc czysta czy nie wytrzeć trzeba codziennie, przynajmniej raz. Jak trzeba czyścić kuchenkę gazową to dopiero jest zawrót głowy Indukcyjna - polecam.Szybkość grzania jest nieporównywalna z ceramiczną. Link do komentarza
mirakula Napisano 18 lutego 2010 Udostępnij #22 Napisano 18 lutego 2010 Ja mam ceramiczna juz 8 rok i bardzo duzo gotuje do nowego domu tez wybieram ceramiczna na indukcji rownie szybko sie gotuje jak na ceramice tyle ze nie trzeba kupowac az tak kosztownych garow Link do komentarza
Lena_M Napisano 18 lutego 2010 Udostępnij #23 Napisano 18 lutego 2010 Cytat Ja mam ceramiczna juz 8 rok i bardzo duzo gotuje do nowego domu tez wybieram ceramiczna na indukcji rownie szybko sie gotuje jak na ceramice tyle ze nie trzeba kupowac az tak kosztownych garow coś nie wydaje mi się by ceramika tak szybko gotowała jak indukcja.. znajomy ma płyte 2+2 ..i nie ma porównania ceramiki do indukcji - na koszt indukcji oczywiście Link do komentarza
acia Napisano 19 lutego 2010 Udostępnij #24 Napisano 19 lutego 2010 Jak ktoś ma za dużo kasy i go swędzi to może wydawać, ja kupiłam 15 częściowy zestaw za 169 do każdego typu kuchni z dokładnie wypisanym, że doskonale nadaje się na indukcje, więc przestańcie z tą propagandą ceny. Link do komentarza
popey111 Napisano 27 lutego 2010 Udostępnij #25 Napisano 27 lutego 2010 Cytat Jak ktoś ma za dużo kasy i go swędzi to może wydawać, ja kupiłam 15 częściowy zestaw za 169 do każdego typu kuchni z dokładnie wypisanym, że doskonale nadaje się na indukcje, więc przestańcie z tą propagandą ceny. Co do garnków to tak jak przy każdej płycie, są lepsze i gorsze. Najważniejsze w garnkach do płyty indukcyjnej jest by miały grube dno. Link do komentarza
bobu62 Napisano 27 lutego 2010 Udostępnij #26 Napisano 27 lutego 2010 Cytat Pytanie jak w temacie- muszę podjąć decyzję i odpowiedzieć panu który mi bedzie robił kuchnię. Nie mam doświadczeń z żadną z nich bo mam w bloku kuchenkę gazową. Mam dwa porządne komplety garnków które do indukcyjnej się nie nadają- musiałabym wymienić. Ponieważ w moim projekcie piekarnik jest pod płytą- nie dało się inaczej za bardzo- myślałam o kupieniu całego zestawu do zabudowy, bo wychodzi to wyraźnie lepiej cenowoNaprzykład to oferowany jest zestaw z płytą indukcyjną (ale to jest z okapem i zmywarką) http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=652478901Sam zestaw z płyta nieindukcyjną mozna kupić już za 1200-1300 zł http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=645414414a z płytą nieindukcyjną za około 2200 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=653040963Daje to róznice miedzy płytą indukcyjną a nieindukcyjną rzędu 900-1000 zł plus koniecznośc zakupu garnków. I moje pytaniaCzy ktoś z was ma płytę indukcyjną?Jakie są jej zalety poza tym że nie jest gorąca?Czy na płycie indukcyjnej szybciej się gotuje?Czy jest oszczędniejsza i o ile- czy można to jakoś realnie przeliczyć na oszczędnośc prądu- czyli po jakim czasie ten tysiąc zł ma się zwrócic? Na płycvie indukcyjnej nie działają tylko garnki nierdzewne (z niemagnetycznym dnem) emaliowane będą działać chociaż im grubsze jest dno tym lepiej grzeje garnek. Nie kupuj taniej płuty. Zwróć uwagę na to aby każe z pól miało funkcję "grzania na max" różnie to się u producentów nazywa. Link do komentarza
popey111 Napisano 27 lutego 2010 Udostępnij #27 Napisano 27 lutego 2010 Cytat Na płycvie indukcyjnej nie działają tylko garnki nierdzewne (z niemagnetycznym dnem) emaliowane będą działać chociaż im grubsze jest dno tym lepiej grzeje garnek. Nie kupuj taniej płuty. Zwróć uwagę na to aby każe z pól miało funkcję "grzania na max" różnie to się u producentów nazywa. Tak? A ja napiszę tak. Zwróćcie uwagę na moc max. żeby była około 7kw. Pola żeby miały dużą średnicę, a najlepiej kupić płytę z czterema polami o średnicy 21cm gdyż pozwalają na największy komfort gotowania:) Link do komentarza
kadafi Napisano 28 lutego 2010 Udostępnij #28 Napisano 28 lutego 2010 Cytat Tak? A ja napiszę tak. Zwróćcie uwagę na moc max. żeby była około 7kw. Pola żeby miały dużą średnicę, a najlepiej kupić płytę z czterema polami o średnicy 21cm gdyż pozwalają na największy komfort gotowania:) Ja polecam Electrolux EHD 68200 P lub coś nowszego w tej serii.Niestety płyta od długiego czasu trzyma tą cenę i nie chce staniećPozdrawiam Kadafi Link do komentarza
nowicjuszka Napisano 3 marca 2010 Udostępnij #29 Napisano 3 marca 2010 Ja mam płytę indukcyjną i jestem zadowoloną użytkowniczką.Trochę zajęło mi to czasu zanim się przestawiłam na tak szybki gotowanie.Ale na plus mi to wyszło. Płyta indukcyjna jest o wiele bezpieczniejsza niż płyta ceramiczna.Moja płyta Candy ma wszystkie zabezpieczenia. blokady funkcji, przyspieszacz gotowania.Polecam to zastosowanie w kuchni Link do komentarza
mirakula Napisano 4 marca 2010 Udostępnij #30 Napisano 4 marca 2010 Moim zdaniem kazdy ma to co lubi:) Swoja plyte wraz z piekarnikiem kupilam za 4,5 tys ma wszystko co chialam miec jest ceramiczna ma wszelkie zabezpieczenia przed wlaczaniem i wylaczaniem dla dzieci Bardzo dlugo utrzymuje cieplo potrawa ktora zostala przygotowana na danym polu (oczywiscie mam tez garnki z grubszym dnem )wyłaczam potrawy na 10-15 min przed koncem na tak gorocym polu bardzo ladnie dochodzi co daje tez mniejsz zuzycie pradu . A jak dlugo utrzymuje cieplo potrawa pozostawiona na wylaczonum polu na plycie indukcyjnej?? Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 4 marca 2010 Autor Udostępnij #31 Napisano 4 marca 2010 ceramiczna za 4500? Dużo! ja zapłaciłam już nie pamiętam dokładnie ale poniżej 3000 za płyte z bardzo dobrym piekarnikiem w sklepie internetowym- firmy gorenje, nowy model.Podobnie jak TY mam tą funkcję utrzymywania ciepła i lekkiego podgrzewania dowolnie długo to bardzo przydatne. Link do komentarza
mirakula Napisano 4 marca 2010 Udostępnij #32 Napisano 4 marca 2010 Cytat ceramiczna za 4500? Dużo! ja zapłaciłam już nie pamiętam dokładnie ale poniżej 3000 za płyte z bardzo dobrym piekarnikiem w sklepie internetowym- firmy gorenje, nowy model.Podobnie jak TY mam tą funkcję utrzymywania ciepła i lekkiego podgrzewania dowolnie długo to bardzo przydatne. Tez mam gorenje Link do komentarza
mirakula Napisano 4 marca 2010 Udostępnij #33 Napisano 4 marca 2010 razem z piekarnikiem i to prawie 8 lat temu Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 4 marca 2010 Autor Udostępnij #34 Napisano 4 marca 2010 no te 8 lat wszystko tłumaczy:) teraz to wszystko jest tansze:) Link do komentarza
mirakula Napisano 4 marca 2010 Udostępnij #35 Napisano 4 marca 2010 Linia pininfarina raczej nie potaniala ceny piekarnikow i plyt sa bardzo podobne Link do komentarza
karola80 Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #36 Napisano 27 kwietnia 2010 Słuchajcie, mam taki problem. Chciałabym kupić płytę ceramiczna i zastanawiam się nad sprzętem pomiędzy dwoma markami. Myślałam o Boschu i Amice. Wiem, że nie ma co porównywać tych dwóch marek, bo to sprzęt z zupełnie innej klasy cenowej, ale zastanawiam się nad jakością. Bo jeżeli Amica posłużyłaby mi długo, to nie opłaca się wydawać fortuny na Boscha. Znalazłam bar5dzo dużo modeli na magicznaplaneta.pl i teraz mam problem, bo raz że dużo, a dwa, że problem z decyzją. Jakbyście mogli mi doradzić którą wybrać, to byłabym wdzięczna. Link do komentarza
Deamos Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #37 Napisano 27 kwietnia 2010 Zainteresuj sie Samsungiem, maja porzadny sprzet, malo ich trafia do serwisu a ceny sa bardzo przystepne.U siebie planuje kupic do kuchni wszystko samsunga Link do komentarza
acia Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #38 Napisano 27 kwietnia 2010 Ja mam piekarnik samsunga i zmywarkę, mam nadzieję, że się sprawdzą Link do komentarza
Kuba Refer Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #39 Napisano 27 kwietnia 2010 Cytat Ja mam piekarnik samsunga i zmywarkę, mam nadzieję, że się sprawdzą No jeśli wierzysz w potęgę samsunga. A co do płyt indukcyjnuch to np. płyta indukcyjna amica to praktycznie samsung, bo on ma udziały w grupie amica. Ja mam wyrobione zdanie, bo u nas w domu stoi kuchnia TEKA (indukcja oczywiście) i jestesmy z niej zadowoleni. Niestety nasz model był niedostępny w Polsce i kolega ściągnął nam bezpośrednio z Hiszpanii. Link do komentarza
Supersaxo Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #40 Napisano 27 kwietnia 2010 Jak juz pisalam - troche juz sie "spazylam " na Electroluxie... ...... a jednak chyba znowu sie zdecyduje ... Link do komentarza
acia Napisano 28 kwietnia 2010 Udostępnij #41 Napisano 28 kwietnia 2010 Cytat No jeśli wierzysz w potęgę samsunga. A co do płyt indukcyjnuch to np. płyta indukcyjna amica to praktycznie samsung, bo on ma udziały w grupie amica. W potęgę może nie, ale nie bardzo chce mi się płacić za samą markę, która i tak nie daje żadnej gwarancji jakości. Wybierając sprzęt patrzyłam na funkcje, wygląd, sprawdzałam opinie użytkowników i cenę. Takim sposobem mam okap MPM, lodówkę LG, płytę indukcyjną TEKA, zmywarkę i piekarnik samsunga. Wszystkie te sprzęty mają dokładnie to co jest mi potrzebne i wyglądają tak jak chciałam i mimo wszystko wcale nie były takie tanie, ale gdybym brała tzw marki to za sprzęt z niższej półki zapłaciłabym więcej. Link do komentarza
Supersaxo Napisano 28 kwietnia 2010 Udostępnij #42 Napisano 28 kwietnia 2010 Cytat Wybierając sprzęt patrzyłam na funkcje, wygląd, sprawdzałam opinie użytkowników i cenę. Takim sposobem mam okap MPM, lodówkę LG, płytę indukcyjną TEKA, zmywarkę i piekarnik samsunga. Wszystkie te sprzęty mają dokładnie to co jest mi potrzebne i wyglądają tak jak chciałam i mimo wszystko wcale nie były takie tanie, ale gdybym brała tzw marki to za sprzęt z niższej półki zapłaciłabym więcej. dokladnie tak jak ja Do nowego domu wybralam lodowke Electroluxa, zmywarke MIele , okap tez Electroluxa , piekarnik i steamer- jeszcze innej marki.Jesli chodzi o plyte ,to uwazam ze ta od Electroluxa bedzie najbardziej praktyczna:Najbardziej podoba mi sie to ,ze pasuja na nia wszystkie wielkosci garnkow i patelni Link do komentarza
patikom Napisano 1 lipca 2010 Udostępnij #43 Napisano 1 lipca 2010 Cytat Tak? A ja napiszę tak. Zwróćcie uwagę na moc max. żeby była około 7kw. Pola żeby miały dużą średnicę, a najlepiej kupić płytę z czterema polami o średnicy 21cm gdyż pozwalają na największy komfort gotowania:) Witam wszystkich i bardzo prosze o pomocStoję przed dylematem kupna płyty indukcyjnej i własciwie wybrałam siemens EH 675 MB 11E, ale tam są dwa małe pola grzejne (14cm), jedno 18cm i jedno kombi. Czy uważacie, ze to za mało? Rozumiem, ze aby dobrze gotowac tzn. wykorzystac dobrze pole garnek nie może wystawać poza pole grzejne?Doradźcie proszę Link do komentarza
AK47 Napisano 1 września 2011 Udostępnij #44 Napisano 1 września 2011 Generalnie mam podobny dylemat indukcja czy ceramiczna i generalnie wszędzie wg danych producentów wychodzi srednio sprawnośc indukcji to 90% a ceramiki 60% więc indukcja powinna byc wydajniejsza, kiedy się zwruci to chyba zalezy ile z niej korzystamy.napewno nic sie na niej nie przypali jak wykipi więc łatwiej ją zachowac w czystości.Nie poparzymy się to duży + Generalnie wszędzie mówią ze trzeba miec specjalne garnki ale na moja mierną wiedzę z fizyki to taka płyta działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej czyli cefka wytwarza pole magnetyczne co znaczy ze garnek musi być wytworzony z feromagnetyku. Prostym testem czy mamy taki garnek jest przyłozenie do niego magnesu jeżeli się przykleja to garnek powinien być ok jezeli oczywiście jego dno jest proste bo karzda nierówność bedzie zmniejszac strefę grzania.Więc chyba zgodze się w sfoim domu na indukcję choc z natury jestem sknerą Link do komentarza
Supersaxo Napisano 14 września 2011 Udostępnij #45 Napisano 14 września 2011 (edytowany) Jesli chodzi o plyte ,to myslalam ,ze ta od Electroluxa bedzie najbardziej praktyczna a jednak wybralam Miele (indukcja), za prawie taka sama cene ;) Edytowano 14 września 2011 przez Supersaxo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
amar-gosia Napisano 5 października 2011 Udostępnij #46 Napisano 5 października 2011 HejJa postawiłabym raczej na płytę indukcyjną, posiada ona wiele zalet, a dla mnie najważniejszym plusem jest niższe zużycie energii elektrycznej, jednak decyzja zależy od Was: macie duży wybór spośród różnych rodzajów płyt. Link do komentarza
Bastion Napisano 24 października 2011 Udostępnij #47 Napisano 24 października 2011 A ja jakoś nie jestem do niej przekonany, garnki nie tanie specjane do niej trzeba kupić. Pewnie zwróci się to w oszędnosci za prąd dopiero po 50 latach. Link do komentarza
acia Napisano 25 października 2011 Udostępnij #48 Napisano 25 października 2011 Cytat ... garnki nie tanie specjane do niej trzeba kupić. Totalna bzdura. Link do komentarza
Etka Napisano 2 listopada 2011 Udostępnij #49 Napisano 2 listopada 2011 Wprawdzie ceramiki nigdy nie miałam, ale z indukcji jestem bardzo zadowolona. Szczególnie z tej opcji power. Moment i zagotowane. No i nie przypala uszów od garnków, co na gazie było moim utrapieniem. Link do komentarza
Longina Napisano 8 listopada 2011 Udostępnij #50 Napisano 8 listopada 2011 ja uważam, że płyta indukcyjna jest lepsza pod wieloma względami, przede wszystkim dlatego, że łatwiej sie o nia dba, jest łatwiejsza w obsłudze , lepiej sie ja czyści, jest energooszczędna poieważ natychmiast niemal się nagrzewa i praktycznie od razu po wyłączeniu się wychładza, co jest oznaką, tez dużego bezpieczeństwa, do takiej płyty ma sie też inne garnki, które także lepiej sie nagrzewają, dzięki temu gotowanie jest wydajniejsze , poza tym płyty indukcyjne to nie jest tez taki wielki wydatek np taka juz za 1100 Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się