Zestawy: Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Wzór: Czysty Fale Notes Ostre Drewno Kamień Skóra Miód Pionowy Trójkąty
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0
kropeczka_ns

płyta indukcyjna czy zwykła ceramiczna?

53 postów w tym temacie
Pytanie jak w temacie- muszę podjąć decyzję i odpowiedzieć panu który mi bedzie robił kuchnię. Nie mam doświadczeń z żadną z nich bo mam w bloku kuchenkę gazową. Mam dwa porządne komplety garnków które do indukcyjnej się nie nadają- musiałabym wymienić. Ponieważ w moim projekcie piekarnik jest pod płytą- nie dało się inaczej za bardzo- myślałam o kupieniu całego zestawu do zabudowy, bo wychodzi to wyraźnie lepiej cenowo
Naprzykład to oferowany jest zestaw z płytą indukcyjną (ale to jest z okapem i zmywarką) http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=652478901
Sam zestaw z płyta nieindukcyjną mozna kupić już za 1200-1300 zł http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=645414414
a z płytą nieindukcyjną za około 2200 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=653040963
Daje to róznice miedzy płytą indukcyjną a nieindukcyjną rzędu 900-1000 zł plus koniecznośc zakupu garnków.
I moje pytania
Czy ktoś z was ma płytę indukcyjną?
Jakie są jej zalety poza tym że nie jest gorąca?
Czy na płycie indukcyjnej szybciej się gotuje?
Czy jest oszczędniejsza i o ile- czy można to jakoś realnie przeliczyć na oszczędnośc prądu- czyli po jakim czasie ten tysiąc zł ma się zwrócic?
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"Kropeczko" nie wiem po jakim czasie zwróci Ci się różnica w cenie, ale wiem, że ja na pewno kupię płytę indukcyjną chociaż też będę musiała wymienić garnki, podam Ci plusy posiadania takiej płyty:"
- nie nagrzewa się pozostaje jedynie ciepło resztkowe (przy posiadaniu dzieci to duży plus bo się nie poparzą)
- gotuje się na niej trzy razy szybciej niż na zwykłej ceramicznej,
- zużywa mniej prądu (nie marnuje go na podgrzanie się, i proces gotowania przebiega szybciej)
- gotuje tam gdzie trzeba (tzn tylko powierzchnia garnka, poza nią indukcja nie przebiega)
Reasumując jedynym minusem poza zmianą garnków jest jej cena, która i tak już teraz jest do przełknięcia (pierwsze płyty indukcyjne kosztowały rzędu 4000).
Ja jeszcze nie mam płyty indukcyjnej, ale na pewno ją kupię, a znajomi którzy ją mają nie mają żadnych zastrzeżeń, aha do takiej kuchenki nie kupuj specjalnych garnków, które kosztują kupę kasy tylko takie, które są ferromagnetyczne ( przyciąga je magnes) i mają jak najcieńsze dno (mój znajomy ma takie zwykłe emaliowane i jest zadowolony), zwykłe stalowe czajniki świetnie się też do niej nadają.
Pozdrawiam.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polecam przeczytać ten wątek, jest parę ciekawych informacji o płytach indukcyjnych. Ja dowiedziałem się tego dopiero teraz, a warto mieć takie info.

https://forum.budujemydom.pl/index.php?show...amp;#entry49334

Co do pytania, wybrałem indukcje. Dopiero po zakupie zainteresowałem się ceramicznymi i charakterystyka ich wydaję również ciekawa.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przeczytałam i to forum i kilka innych min. na portalach medycznych.
Reasumując, osoby z rozrusznikiem serca powinny (właściwie to zaleca się tak na wszelki wypadek) zachować odległość min 30 cm od pracującego urządzenia co do kart płatniczych płyt itp to nie należy ich kłaść na pracującej płycie ( czy ktoś o zdrowych zmysłach kładzie coś takiego na jakiekolwiek kuchence?). Na różnych forach wypowiadały się osoby, które mają rozrusznik serca i używają płyt indukcyjnych i są zadowolone (nawet żyją icon_smile.gif icon_smile.gif ). Przecież nawet na babski rozum biorąc to taki rozrusznik nie ma szansy zbliżyć się do płyty nawet na 60 cm (fizjologia, wzrost człowieka, odległość od szafki itp) no chyba, że osoba go posiadająca położyłaby się na pracującej płycie no ale spróbujcie położyć się na którejkolwiek pracującej kuchence.
Od mikrofalówek też miały rosnąć drugie głowy ... i co?
Aha dla rozrusznika serca to wystarczy komórka czy używając jej nie boicie się o bliźnich z tymi urządzeniami???
Pozdrawiam
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przypominam, bo całkiem niedługo stanę przed podobnym dylematem icon_smile.gif
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no ja mam w końcu zwykła płytę firmy gorenje.
Jeśli chodzi o komfort gotowania- bez zarzutu. Nagrzewa się bardzo szybko, trzeba się nauczyć z niej korzystać (ja miałam gaz) więc właczam na maxa- na 9 - ale jak tylko pojawiają się pierwsze bąbelki zaraz skręcam na 5 czy nawet na 4 jesli gotuję pod przykrcyiem, bo jesli nie to wykipi:) Na poczatku miałam problem z myciem płyty ale po kupieniu środka do tego przeznaczonego jest ok. Ogólnie nie mam zastrzeżeń, nie mam porówniania do płyty indukcyjnej, ale nie żałuję zakupu tej która kupiłam.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiesz Mathir róznica w cenie płyty nie jest powalająca ale jednak jakas tam jest, z 1000 zł pewnie? Plus zakup garnków (z 800-1000 zł) to razem daje już jakąs róznice która wzielismy pod uwagę. Nie umiałam obliczyć jaka jest róznica w zużyciu energii więc nie wiem na ile się opłaca indukcyjna.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

więc właczam na maxa- na 9 - ale jak tylko pojawiają się pierwsze bąbelki zaraz skręcam na 5 czy nawet na 4 jesli gotuję pod przykrcyiem, bo jesli nie to wykipi:)


Indukcja szybciej reaguje od ceramicznej, zmniejszenie mocy już w trakcie kipienia wystarcza, nie trzeba gorączkowo odstawiać gara jak zaśpisz moment wrzenia.

Cytat

Plus zakup garnków (z 800-1000 zł)


Na początek styknie zestaw 365+ z Ikei za 2 stówki a i stare gary z Olkusza też działają. icon_wink.gif
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na płytę indukcyjną nadają się wszystkie garnki, które się magnesują i mają płaskie dno (odpada gotowanie w woku), więc niekoniecznie trzeba wydawać pieniądze na nowy zestaw, chyba że ktoś ma garnki z aluminium, lub Zeptera. Moja znajoma kupiła sobie płytę kombo, dwa pola elektryczne + dwa pola indukcyjne, ale teraz tych elektrycznych nie używa, bo indukcyjne gotują szybciej i sprawniej, dlatego ja nie będę kombinowała i biorę indukcyjną zwłaszcza, że można już fajną kupić za 1500. A co do garnków jeszcze, to mój znajomy używa starych emaliowanych i jest bardzo zadowolony.
Pozdrawiam
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mały zestaw, dla mnie o wiele za mały:) Ja lubię gotować. Mam dwa bardzo porządne komplety garnków metalowych ale starszej generacji i nie przyciagaja magnesu.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja nie mam tego problemu bo moje garnki właściwie już teraz nadają się do wymiany (dzięki kuchence gazowej), więc wydatek też jeden, a gotować to ja po prostu uwielbiam i nie będę kupować zestawów, o wiele bardziej odpowiada mi kupowanie garnków na sztuki bo biorę dokładnie to czego potrzebuję, a jak jest zestaw to czasem czegoś jest za dużo, a brakuje znowu czegoś innego, więc powoli będę sobie kompletować takie garnki, które są mi potrzebne, mam nadzieję, że do przeprowadzki zdążę icon_biggrin.gif .
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wiem,że pewnie narażę się wszystkim zwolennikom płyt indukcyjnych ale uważam , że sa przereklamowane. Co z tego,że można regulować temperaturę, szybko sie nagrzewają, skoro trzeba sie z nimi obchodzić jak z jajkiem. Ja ze swoje jestem niezadowolona(nieprzemyslany zakup) - jak tylko przychodzi do czyszczenia to jestem chora
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zle sie czysci indukcyjną? A ja bylam pewna że jej najwieksza zaleta to to że sie na niej nie przypala. Moją- zwykla czysci się tak sobie średnio ale jak mam specjalny srodek do tego to nie jest tak jakos strasznie:)
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

jak tylko przychodzi do czyszczenia to jestem chora


Może trzeba to robić częściej? icon_wink.gif Wg mnie utrzymanie płyty w czystości jest znacznie łatwiejsze niż gazówki a porównania do nieindukcyjnej ceramiki nie mam - ale czym może się to różnić? Zasada działania płyty jest inna ale na górze to samo szkło.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak pisałam wcześniej moja znajoma ma płytę kombo pół na pół indukcja i zwykła elektryczna i jak dotąd (mieszka już 2 lata) ani razu nie powiedziała złego słowa na indukcyjną część, a wręcz jest niezadowolona, że nie wzięła całej, ale było jej szkoda garnków z zeptera (choć teraz i tak ich nie używa). Mówiła, że gotuje szybko, nic się nie przypala, a czyści się tak samo jak ceramiczną.
Pozdrawiam
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mnie chodziło o to że ceramiczna jest gorąca a indukcyjna nie- i myślałam że z tego wzglęgu że jest zimna nie "chwyta się " do niej tak jak do zwykłej ceramicznej.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na pewno nie przypala się nic na niej, ale się kurzy zawsze coś można rozlać. Więc czysta czy nie wytrzeć trzeba codziennie, przynajmniej raz. Jak trzeba czyścić kuchenkę gazową to dopiero jest zawrót głowy icon_smile.gif
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Na pewno nie przypala się nic na niej, ale się kurzy zawsze coś można rozlać. Więc czysta czy nie wytrzeć trzeba codziennie, przynajmniej raz. Jak trzeba czyścić kuchenkę gazową to dopiero jest zawrót głowy icon_smile.gif



Indukcyjna - polecam.
Szybkość grzania jest nieporównywalna z ceramiczną.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam ceramiczna juz 8 rok i bardzo duzo gotuje do nowego domu tez wybieram ceramiczna na indukcji rownie szybko sie gotuje jak na ceramice tyle ze nie trzeba kupowac az tak kosztownych garow icon_smile.gif
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Ja mam ceramiczna juz 8 rok i bardzo duzo gotuje do nowego domu tez wybieram ceramiczna na indukcji rownie szybko sie gotuje jak na ceramice tyle ze nie trzeba kupowac az tak kosztownych garow icon_smile.gif



coś nie wydaje mi się by ceramika tak szybko gotowała jak indukcja.. znajomy ma płyte 2+2 ..
i nie ma porównania ceramiki do indukcji - na koszt indukcji oczywiście
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak ktoś ma za dużo kasy i go swędzi to może wydawać, ja kupiłam 15 częściowy zestaw za 169 do każdego typu kuchni z dokładnie wypisanym, że doskonale nadaje się na indukcje, więc przestańcie z tą propagandą ceny. icon_wink.gif
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Jak ktoś ma za dużo kasy i go swędzi to może wydawać, ja kupiłam 15 częściowy zestaw za 169 do każdego typu kuchni z dokładnie wypisanym, że doskonale nadaje się na indukcje, więc przestańcie z tą propagandą ceny. icon_wink.gif


Co do garnków to tak jak przy każdej płycie, są lepsze i gorsze. Najważniejsze w garnkach do płyty indukcyjnej jest by miały grube dno.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Pytanie jak w temacie- muszę podjąć decyzję i odpowiedzieć panu który mi bedzie robił kuchnię. Nie mam doświadczeń z żadną z nich bo mam w bloku kuchenkę gazową. Mam dwa porządne komplety garnków które do indukcyjnej się nie nadają- musiałabym wymienić. Ponieważ w moim projekcie piekarnik jest pod płytą- nie dało się inaczej za bardzo- myślałam o kupieniu całego zestawu do zabudowy, bo wychodzi to wyraźnie lepiej cenowo
Naprzykład to oferowany jest zestaw z płytą indukcyjną (ale to jest z okapem i zmywarką) http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=652478901
Sam zestaw z płyta nieindukcyjną mozna kupić już za 1200-1300 zł http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=645414414
a z płytą nieindukcyjną za około 2200 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=653040963
Daje to róznice miedzy płytą indukcyjną a nieindukcyjną rzędu 900-1000 zł plus koniecznośc zakupu garnków.
I moje pytania
Czy ktoś z was ma płytę indukcyjną?
Jakie są jej zalety poza tym że nie jest gorąca?
Czy na płycie indukcyjnej szybciej się gotuje?
Czy jest oszczędniejsza i o ile- czy można to jakoś realnie przeliczyć na oszczędnośc prądu- czyli po jakim czasie ten tysiąc zł ma się zwrócic?


Na płycvie indukcyjnej nie działają tylko garnki nierdzewne (z niemagnetycznym dnem) emaliowane będą działać chociaż im grubsze jest dno tym lepiej grzeje garnek.
Nie kupuj taniej płuty. Zwróć uwagę na to aby każe z pól miało funkcję "grzania na max" różnie to się u producentów nazywa.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Na płycvie indukcyjnej nie działają tylko garnki nierdzewne (z niemagnetycznym dnem) emaliowane będą działać chociaż im grubsze jest dno tym lepiej grzeje garnek.
Nie kupuj taniej płuty. Zwróć uwagę na to aby każe z pól miało funkcję "grzania na max" różnie to się u producentów nazywa.

Tak? A ja napiszę tak. Zwróćcie uwagę na moc max. żeby była około 7kw. Pola żeby miały dużą średnicę, a najlepiej kupić płytę z czterema polami o średnicy 21cm gdyż pozwalają na największy komfort gotowania:)
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Tak? A ja napiszę tak. Zwróćcie uwagę na moc max. żeby była około 7kw. Pola żeby miały dużą średnicę, a najlepiej kupić płytę z czterema polami o średnicy 21cm gdyż pozwalają na największy komfort gotowania:)


Ja polecam Electrolux EHD 68200 P lub coś nowszego w tej serii.
Niestety płyta od długiego czasu trzyma tą cenę i nie chce stanieć

Pozdrawiam
Kadafi
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam płytę indukcyjną i jestem zadowoloną użytkowniczką.
Trochę zajęło mi to czasu zanim się przestawiłam na tak szybki gotowanie.
Ale na plus mi to wyszło. Płyta indukcyjna jest o wiele bezpieczniejsza niż płyta ceramiczna.
Moja płyta Candy ma wszystkie zabezpieczenia. blokady funkcji, przyspieszacz gotowania.
Polecam to zastosowanie w kuchni
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moim zdaniem kazdy ma to co lubi:) Swoja plyte wraz z piekarnikiem kupilam za 4,5 tys ma wszystko co chialam miec jest ceramiczna ma wszelkie zabezpieczenia przed wlaczaniem i wylaczaniem dla dzieci Bardzo dlugo utrzymuje cieplo potrawa ktora zostala przygotowana na danym polu (oczywiscie mam tez garnki z grubszym dnem )wyłaczam potrawy na 10-15 min przed koncem na tak gorocym polu bardzo ladnie dochodzi co daje tez mniejsz zuzycie pradu . A jak dlugo utrzymuje cieplo potrawa pozostawiona na wylaczonum polu na plycie indukcyjnej??
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ceramiczna za 4500? Dużo! ja zapłaciłam już nie pamiętam dokładnie ale poniżej 3000 za płyte z bardzo dobrym piekarnikiem w sklepie internetowym- firmy gorenje, nowy model.
Podobnie jak TY mam tą funkcję utrzymywania ciepła i lekkiego podgrzewania dowolnie długo to bardzo przydatne.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

ceramiczna za 4500? Dużo! ja zapłaciłam już nie pamiętam dokładnie ale poniżej 3000 za płyte z bardzo dobrym piekarnikiem w sklepie internetowym- firmy gorenje, nowy model.
Podobnie jak TY mam tą funkcję utrzymywania ciepła i lekkiego podgrzewania dowolnie długo to bardzo przydatne.




Tez mam gorenje icon_smile.gif
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
razem z piekarnikiem i to prawie 8 lat temu
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no te 8 lat wszystko tłumaczy:) teraz to wszystko jest tansze:)
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Linia pininfarina raczej nie potaniala ceny piekarnikow i plyt sa bardzo podobne
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Słuchajcie, mam taki problem. Chciałabym kupić płytę ceramiczna i zastanawiam się nad sprzętem pomiędzy dwoma markami. Myślałam o Boschu i Amice. Wiem, że nie ma co porównywać tych dwóch marek, bo to sprzęt z zupełnie innej klasy cenowej, ale zastanawiam się nad jakością. Bo jeżeli Amica posłużyłaby mi długo, to nie opłaca się wydawać fortuny na Boscha. Znalazłam bar5dzo dużo modeli na magicznaplaneta.pl i teraz mam problem, bo raz że dużo, a dwa, że problem z decyzją. Jakbyście mogli mi doradzić którą wybrać, to byłabym wdzięczna.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zainteresuj sie Samsungiem, maja porzadny sprzet, malo ich trafia do serwisu a ceny sa bardzo przystepne.
U siebie planuje kupic do kuchni wszystko samsunga icon_wink.gif
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam piekarnik samsunga i zmywarkę, mam nadzieję, że się sprawdzą icon_smile.gif
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Ja mam piekarnik samsunga i zmywarkę, mam nadzieję, że się sprawdzą icon_smile.gif



No jeśli wierzysz w potęgę samsunga. A co do płyt indukcyjnuch to np. płyta indukcyjna amica to praktycznie samsung, bo on ma udziały w grupie amica.

Ja mam wyrobione zdanie, bo u nas w domu stoi kuchnia TEKA (indukcja oczywiście) i jestesmy z niej zadowoleni. Niestety nasz model był niedostępny w Polsce i kolega ściągnął nam bezpośrednio z Hiszpanii.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak juz pisalam - troche juz sie "spazylam " na Electroluxie... icon_neutral.gif ...
... a jednak chyba znowu sie zdecyduje ... icon_rolleyes.gif

DSC01446.jpg

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

No jeśli wierzysz w potęgę samsunga. A co do płyt indukcyjnuch to np. płyta indukcyjna amica to praktycznie samsung, bo on ma udziały w grupie amica.


W potęgę może nie, ale nie bardzo chce mi się płacić za samą markę, która i tak nie daje żadnej gwarancji jakości. Wybierając sprzęt patrzyłam na funkcje, wygląd, sprawdzałam opinie użytkowników i cenę. Takim sposobem mam okap MPM, lodówkę LG, płytę indukcyjną TEKA, zmywarkę i piekarnik samsunga. Wszystkie te sprzęty mają dokładnie to co jest mi potrzebne i wyglądają tak jak chciałam i mimo wszystko wcale nie były takie tanie, ale gdybym brała tzw marki to za sprzęt z niższej półki zapłaciłabym więcej.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Wybierając sprzęt patrzyłam na funkcje, wygląd, sprawdzałam opinie użytkowników i cenę. Takim sposobem mam okap MPM, lodówkę LG, płytę indukcyjną TEKA, zmywarkę i piekarnik samsunga. Wszystkie te sprzęty mają dokładnie to co jest mi potrzebne i wyglądają tak jak chciałam i mimo wszystko wcale nie były takie tanie, ale gdybym brała tzw marki to za sprzęt z niższej półki zapłaciłabym więcej.



dokladnie tak jak ja icon_smile.gif

Do nowego domu wybralam lodowke Electroluxa, zmywarke MIele , okap tez Electroluxa , piekarnik i steamer- jeszcze innej marki.
Jesli chodzi o plyte ,to uwazam ze ta od Electroluxa bedzie najbardziej praktyczna:
Najbardziej podoba mi sie to ,ze pasuja na nia wszystkie wielkosci garnkow i patelni icon_smile.gif
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Tak? A ja napiszę tak. Zwróćcie uwagę na moc max. żeby była około 7kw. Pola żeby miały dużą średnicę, a najlepiej kupić płytę z czterema polami o średnicy 21cm gdyż pozwalają na największy komfort gotowania:)


Witam wszystkich i bardzo prosze o pomoc
Stoję przed dylematem kupna płyty indukcyjnej i własciwie wybrałam siemens EH 675 MB 11E, ale tam są dwa małe pola grzejne (14cm), jedno 18cm i jedno kombi. Czy uważacie, ze to za mało? Rozumiem, ze aby dobrze gotowac tzn. wykorzystac dobrze pole garnek nie może wystawać poza pole grzejne?

Doradźcie proszę
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Generalnie mam podobny dylemat indukcja czy ceramiczna i generalnie wszędzie wg danych producentów wychodzi srednio sprawnośc indukcji to 90% a ceramiki 60% więc indukcja powinna byc wydajniejsza, kiedy się zwruci to chyba zalezy ile z niej korzystamy.
napewno nic sie na niej nie przypali jak wykipi więc łatwiej ją zachowac w czystości.
Nie poparzymy się to duży +
Generalnie wszędzie mówią ze trzeba miec specjalne garnki ale na moja mierną wiedzę z fizyki to taka płyta działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej czyli cefka wytwarza pole magnetyczne co znaczy ze garnek musi być wytworzony z feromagnetyku. Prostym testem czy mamy taki garnek jest przyłozenie do niego magnesu jeżeli się przykleja to garnek powinien być ok jezeli oczywiście jego dno jest proste bo karzda nierówność bedzie zmniejszac strefę grzania.
Więc chyba zgodze się w sfoim domu na indukcję choc z natury jestem sknerąicon_smile.gif icon_razz.gif
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jesli chodzi o plyte ,to myslalam ,ze ta od Electroluxa bedzie najbardziej praktyczna a jednak wybralam Miele (indukcja), za prawie taka sama cene ;) Edytowano przez Supersaxo (zobacz historię edycji)
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej

Ja postawiłabym raczej na płytę indukcyjną, posiada ona wiele zalet, a dla mnie najważniejszym plusem jest niższe zużycie energii elektrycznej, jednak decyzja zależy od Was: macie duży wybór spośród różnych rodzajów płyt.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja jakoś nie jestem do niej przekonany, garnki nie tanie specjane do niej trzeba kupić. Pewnie zwróci się to w oszędnosci za prąd dopiero po 50 latach.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

... garnki nie tanie specjane do niej trzeba kupić.


Totalna bzdura.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wprawdzie ceramiki nigdy nie miałam, ale z indukcji jestem bardzo zadowolona. Szczególnie z tej opcji power. Moment i zagotowane. No i nie przypala uszów od garnków, co na gazie było moim utrapieniem.
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja uważam, że płyta indukcyjna jest lepsza pod wieloma względami, przede wszystkim dlatego, że łatwiej sie o nia dba, jest łatwiejsza w obsłudze , lepiej sie ja czyści, jest energooszczędna poieważ natychmiast niemal się nagrzewa i praktycznie od razu po wyłączeniu się wychładza, co jest oznaką, tez dużego bezpieczeństwa, do takiej płyty ma sie też inne garnki, które także lepiej sie nagrzewają, dzięki temu gotowanie jest wydajniejsze , poza tym płyty indukcyjne to nie jest tez taki wielki wydatek np taka juz za 1100
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.


Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0