podkowka Napisano 4 maja 2009 Udostępnij #1 Napisano 4 maja 2009 Hasło "dom bez barier" ładnie brzmi i wiadomo, ze jest wywoływane nie bez przyczyny. Mam jednak wątpliwości...jestem na etapie budowy i mam konkretne pytanie: budować od razu, tak jakbym zakładał, ze kiedyś ktoś w moim domu będzie poruszał się na wózku, czy może poczekać. A jeśli już teraz zacznę to czy przypadkiem nie będę wywoływał wilka z lasu, nie będę kusił losu... czy nie lepiej pomyśleć o tym, dopiero, gdy sytuacja będzie tego wymagała? co o tym myślicie? Link do komentarza
agata_i_sebastian Napisano 4 maja 2009 Udostępnij #2 Napisano 4 maja 2009 Przepraszam ale śmiem twierdzić, że jesteś pesymistą. Ja bym nie przesadzał. Link do komentarza
cesary4 Napisano 5 maja 2009 Udostępnij #3 Napisano 5 maja 2009 Cytat Hasło "dom bez barier" ładnie brzmi i wiadomo, ze jest wywoływane nie bez przyczyny. Mam jednak wątpliwości...jestem na etapie budowy i mam konkretne pytanie: budować od razu, tak jakbym zakładał, ze kiedyś ktoś w moim domu będzie poruszał się na wózku, czy może poczekać. A jeśli już teraz zacznę to czy przypadkiem nie będę wywoływał wilka z lasu, nie będę kusił losu... czy nie lepiej pomyśleć o tym, dopiero, gdy sytuacja będzie tego wymagała? co o tym myślicie? nie mysl o tym jezeli Ciebie to nie dotyczy... Link do komentarza
dylot Napisano 14 maja 2009 Udostępnij #4 Napisano 14 maja 2009 Przapraszam cię za ton ale pewno też zakładasz że umrzesz czy myślisz też o kupnie trumny? Link do komentarza
podkowka Napisano 15 maja 2009 Autor Udostępnij #5 Napisano 15 maja 2009 Nie masz za co przepraszać zakładam że umrę, tak, tak, masz rację. Skoro się urodziłam, to i kiedyś umrę, taka kolej rzeczy. O trumnie jednak nie myślę. Myślę za to o tym jakie są standardy w budownictwie. Czy jak się buduje dom, to tak, by ktoś z twoich znajomych, kto na przykład ma dziecko na wózku, mógł w ogóle do Ciebie przyjechać.Chyba, że zakładamy, że osoby na wózku mają prawo poruszać sie jedynie po swoim domu, a jeśli wychodzą (wyjeżdzają) to tylko, tam, gdzie dadzą radę (czytaj prawie nigdzie). Może to i ma jakiś sens, ale ja go nie widzę Link do komentarza
dylot Napisano 15 maja 2009 Udostępnij #6 Napisano 15 maja 2009 jeśli chodzi o standardy to w budownictwie domków rodzinnych normalnie nie stosuje się takich rozwiązań chyba że jest to dom z góry z przeznaczeniem pod osobę niepełnosprawną. Jeśli chcesz normalnie mieć dom w miarę "bez barier" to wystarczy domek parterowy bez żadnych poddaszy i pięter, bez progów a wszystkie płaszczyzny na 1 poziomie a sam domek w miarę na poziomie gruntu. A jeśli chodzi o budownictwo np. użyteczności publicznej to jak widać stare się dostosowuje a nowe już buduje się z np.podjazdami dla wózków. Link do komentarza
acia Napisano 16 maja 2009 Udostępnij #7 Napisano 16 maja 2009 Zgadzam się z Dylotem wystarczy do tego dodać jeszcze szersze otwory drzwiowe i dużo wolnej przestrzeni i myślę, że dla osób nas odwiedzających wystarczy.Pozdrawiam Link do komentarza
Super B Napisano 20 lipca 2009 Udostępnij #8 Napisano 20 lipca 2009 Długo kombinowałem na ten temat. Uważam, że dylot i acia reprezentują rozsądne podejście. Link do komentarza
Super B Napisano 10 sierpnia 2009 Udostępnij #9 Napisano 10 sierpnia 2009 Myślę, że znalazłem niezłą książkę związaną z tematem.Oprawa: miękka, Format: 200 x 274 mm, Stron: 280, 2003 r., ilustracje: 350 zdjęć i rysunkówPoradnik opracowany w ramach Programu DOM BEZ BARIER przez Fundację DOM DOSTĘPNY przy współpracy Wydawnictwa MURATOR adresowany do 2 500 000 osób niepełnosprawnych i ich rodzin, a także do wszystkich, którzy z racji swojego zawodu lub urzędu działają na rzecz środowiska osób niepełnosprawnych. Stanowi kompendium wiedzy zarówno praktycznej jak i organizacyjnej o dostosowywaniu mieszkań do potrzeb osoby niepełnosprawnej. Bogato ilustrowana publikacja o objętości 250 kolorowych stron w formacie A4 wydana przy współudziale finansowym Fundacji im. Stefana Batorego i PFRON.Spis treści:Wstępa) definicje niepełnosprawności a indywidualne ograniczenia(wyjaśnienie co to jest niepełnosprawność i podkreślenie, że każda osoba niepełnosprawna potrzebuje adaptacji i dostosowań do indywidualnych potrzeb, predyspozycji i możliwości ruchowych).b) szkoły rehabilitacji(bardziej lub mniej aktywne, w zależności od możliwości danej osoby, one tez mogą wyznaczać rodzaj adaptacji mieszkania i stopień jego dostosowania (np. więcej udogodnień dla osób mniej sprawnych, które nie poradzą sobie nawet z niewielkimi barierami, mniej udogodnień dla sprawniejszych, aby jeszcze bardziej ich zmobilizować do pokonywania ograniczeń)c) podstawowe niepełnosprawności, którymi się zajmujemy i podstawowe parametry przestrzeni dla nich(charakterystyka i rysunki określające parametry standardowe oraz parametry odpowiadające indywidualnym wymogom)- wózek (rodzaje wózków, sposoby określania parametrów wózka, pole obrotu, pole manewrowania na zakrętach, pasmo ruchu, zasięg rąk, parametry podjazdów i pochylni)- balkonik (pasmo ruchu wysokość przejścia wolna od przeszkód, zasięg rąk)- kule (pasmo ruchu, wysokość przejścia wolna od przeszkód, zasięg rąk)- laska (pasmo ruchu, wysokość przejścia wolna od przeszkód, zasięg rąk)DZIAŁ PIERWSZYMieszkanie bez barier czyli co możesz zmienić, żeby żyć wygodniej i lepiejPodstawowe parametry i wytyczneHigiena osobistaŁazienka z wannąZielona łazienkaAdaptacja małej łazienkiŁazienka z prysznicemPrzygotowanie posiłówPrzyjazna kuchniaMeble z regulacją wysokościSpanieŁóżko pośrodku sypialniŁóżko w narożniku pokojuNaprawdę wygodne łóżkoOdpoczynek i pracaPokój dzienny dla całej rodzinyStałe miejsce do pracyNa balkoniePrzechowywanie ubrańGarderobaPrasowanieWejście do domuPrzyjazne wejścieWykończenie wnętrzaUdogodnienia dla osób niedowidzących i niewidomychDZIAŁ DRUGIZrób to sam, czyli jak wykonać krok po kroku proste przeróbki w mieszkaniuŁazienkaBrodzik bez barierPodwyższenie sedesuKuchniaMontaż wyposażenia cargo w stojącej szafceMontaż obrotowych półek w szafce narożnejMalujemy szafkiMontujemy szafkę na kółkachMontaż blatuDodatkowy blat wysuwanyDwustronna pochylnia balkonowaPoszerzenie otworu drzwiowegoDZIAŁ TRZECIKram ze sprzętem i materiałami, czyli, co i gdzie możesz kupić do swojego remontuKram z ofertą związaną z adaptacją mieszkania i skierowaną do osób niepełnosprawnychKram z ofertą skierowaną do osób niepełnosprawnych ale nie związaną z wyposażeniem i adaptacja mieszkaniaDZIAŁ CZWARTYParagrafy na naszych usługach, czyli wszelkie informacje, na temat przysługujących Ci praw (nie tylko dotyczących likwidacji barier)Gdzie po pomoc - opis konkretnych sytuacji i problemów z jakimi stykają się osoby niepełnosprawne, trudności w znalezieniu i dotarciu do możliwej do otrzymania pomocyNiepełnosprawność a prawoPrawo budowlane (opis obowiązujących w Polsce regulacji prawnych z położeniem nacisku na ogólne zasady, dostępność obiektów użyteczności publicznej i budownictwa wielorodzinnego, porównanie przepisów polskich z regulacjami w innych krajach świata, komentarz)PFRON (ogólne zasady działania PFRON, rodzaje pomocy udzielanej przez te instytucje i procedury jej otrzymania)Ulgi podatkowe (ulgi rehabilitacyjne, remontowe i budowlane, wyjaśnienie na przykładach konkretnych sytuacji)Przydatne informacjeInstytucje (system pomocy osobom niepełnosprawnym w Polsce) (z tekstu Kowtun)Organizacje pozarządowe (wstęp, prezentacja wybranych największych i najprężniej działających na rzecz niepełnosprawnych w Polsce) (z tekstu GW)Adresy punktów sprzedażyIndeks firmBibliografiaZe strony http://www.sklep.architekci.pl/go/_info/?id=326 Link do komentarza
Mathir Napisano 11 sierpnia 2009 Udostępnij #10 Napisano 11 sierpnia 2009 Gdzieś już widziałem ten tytuł Zawartość jest w każdym razie interesująca. Link do komentarza
Super B Napisano 12 sierpnia 2009 Udostępnij #11 Napisano 12 sierpnia 2009 A ja mam jeszcze niezły link o domach bez barier http://www.meble.pl/aktualnosci,dom-jednor...arier,8029.html Link do komentarza
KAROI Napisano 13 sierpnia 2009 Udostępnij #12 Napisano 13 sierpnia 2009 Krótki tekst, ale sporo cennych uwag. A w dodatku dwie konkretne propozycje budynków. Link do komentarza
Mathir Napisano 31 sierpnia 2009 Udostępnij #13 Napisano 31 sierpnia 2009 http://prportal.pl/2009/03/dom-jednorodzinny-bez-barier/ Link do komentarza
Jan_13 Napisano 1 września 2009 Udostępnij #14 Napisano 1 września 2009 Mało konkretów... delikatnie mówiąc. Link do komentarza
KAROI Napisano 13 września 2009 Udostępnij #15 Napisano 13 września 2009 Cytat Mało konkretów... delikatnie mówiąc. Też mam takie wrażenie. Link do komentarza
MebloHurt24 Napisano 30 listopada 2009 Udostępnij #16 Napisano 30 listopada 2009 Nie urządzal bym wszystkiego z myślą o tym,że ktos z mojej rodziny będzie niepełnosprawny bo to troche bez sensu,zbyt pesymistyczne myślenie. Link do komentarza
Mathir Napisano 1 grudnia 2009 Udostępnij #17 Napisano 1 grudnia 2009 Cytat Nie urządzal bym wszystkiego z myślą o tym,że ktos z mojej rodziny będzie niepełnosprawny bo to troche bez sensu,zbyt pesymistyczne myślenie. I w sumie dosyć kosztowne Link do komentarza
Jan_13 Napisano 2 grudnia 2009 Udostępnij #18 Napisano 2 grudnia 2009 Jeszcze raz przeczytałem posty tego tematu. MebloHurt24, Mathir macie rację. Link do komentarza
Jolka3 Napisano 3 grudnia 2009 Udostępnij #19 Napisano 3 grudnia 2009 Dokładnie tak samo uważam, ale... jakby się coś stało? Wiem, wiem... nie można tak myśleć. Link do komentarza
Jan_13 Napisano 8 stycznia 2010 Udostępnij #20 Napisano 8 stycznia 2010 Cytat Dokładnie tak samo uważam, ale... jakby się coś stało? Wiem, wiem... nie można tak myśleć. Więcej pozytywnego myślenia Link do komentarza
Bopet Napisano 29 marca 2010 Udostępnij #21 Napisano 29 marca 2010 Znalazłem coś na temat:http://www.meble.pl/aktualnosci,dom-jednor...arier,8029.html Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 29 marca 2010 Udostępnij #22 Napisano 29 marca 2010 są rzeczy które w zasadzie nie wymagają specjalnych nakładów .duże pomieszczenia nie jakieś tam klitki tak aby w razie co móc umieścić tam niezbędne i pomocne rzeczy szerokie przejścia a nie drzwi że pralkę przez okno trza wnosić progi można zdemontować uchwyty można zamontować , ale pomieszczeń nie rozciągniesz pozdrawiam Link do komentarza
Bopet Napisano 31 marca 2010 Udostępnij #23 Napisano 31 marca 2010 Cytat są rzeczy które w zasadzie nie wymagają specjalnych nakładów .duże pomieszczenia nie jakieś tam klitki tak aby w razie co móc umieścić tam niezbędne i pomocne rzeczy szerokie przejścia a nie drzwi że pralkę przez okno trza wnosić progi można zdemontować uchwyty można zamontować , ale pomieszczeń nie rozciągniesz pozdrawiam Vivat! Zdrowy rozsądek! Walnąłeś w sedno! Link do komentarza
Jolka3 Napisano 1 kwietnia 2010 Udostępnij #24 Napisano 1 kwietnia 2010 Cytat Vivat! Zdrowy rozsądek! Walnąłeś w sedno! Fakt! A to takie proste! Link do komentarza
Konfi Napisano 2 kwietnia 2010 Udostępnij #25 Napisano 2 kwietnia 2010 Tak to już jest! Rzeczy proste są ciężko czasami "odkryć" Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się