hades307 Napisano 30 marca 2009 #1 Napisano 30 marca 2009 więc tak zabieram się do kapitalnego remontu domu z lat '70 budżet 70-150tyś >najlepiej 70, 151 =bankrutna początek wrzucam plany budynku czy ktoś ma jakiś pomysł jak go ewentualnie przebudować(ja już mam pomysł ale na razie go nie zdradzam aby nic nie sugerować -może ktoś ma lepszy pomysł)edit: drobny błąd na planie piętra -długość dużego pokoju to 403cm nie 533cm
hades307 Napisano 5 kwietnia 2009 Autor #2 Napisano 5 kwietnia 2009 mam pierwsze konkretne pytanie dom został "zbudowany" w latach '70 ale nigdy nie został w całości wykończony (właściciel wyprowadził się zanim dokończył budowę), nigdy też nie został "odebrany" a jest zbudowany nie do końca zgodnie z planem (okna w innych miejscach i w innym wymiarze, altana przed frontowymi drzwiami której nie ma w planach itp -drobiazgi) czy to stanowi jakiś problem?oraz czy gdybym chciał dom nieco przebudować (przesunąć/usunąć niektóre ścianki działowe i okna) to czy potrzebuję na to zezwolenie, jak to się ma do odbioru?czy i kiedy powinienem zrobić odbiór przed czy po remoncie?
Redakcja Napisano 6 kwietnia 2009 #3 Napisano 6 kwietnia 2009 Formalnie, opisany budynek jest niedokończoną budową, na którą wygasło pozwolenie na budowę. Nie powinien więc być użytkowany a tym bardziej rozbudowywany. Prawo przewiduje określoną procedurę dotyczącą niedokończonych budynków. Przede wszystkim potrzebna będzie ekspertyza stanu budynku pod kątem możliwości dokończenia budowy czy też konieczności jego rozbiórki. Trzeba też sporządzić pełna dokumentację projektową z uwzględnieniem przewidywanych zmian i na tej podstawie wystąpić o wydanie nowego pozwolenia na budowę.
hades307 Napisano 7 kwietnia 2009 Autor #4 Napisano 7 kwietnia 2009 Ups -nie wesołopraktycznie budynek jest ukończony (łazienki są okna są instalacje są) czy jest możliwość "odebrania" go teraz?9.04dowiedziałem się że mamy ustawę na postawie której można bezpłatnie zalegalizować budynek zbudowany bez zezwolenia przed 1995 rokiemhttp://www.skalar.pomorze.pl/index.php/pl/17/1041/czyżby łatwiej było budować nielegalnie?
hades307 Napisano 13 kwietnia 2009 Autor #5 Napisano 13 kwietnia 2009 wg zezwolenia od frontu dom powinien wyglądać tak a wygląda tak okno na piętrze to po prawej jest zamurowane jest tam tylko otynkowana wnęka o wymiarze okna natomiast ja chciał bym aby wyglądał tak nie wiem jeszcze jak się rozstrzygnie kwestia odbioru ale skoro można zalegalizować samowolę budowlaną sprzed 1995 roku to zastanawiam się czy nie wykonać planowanych przez mnie zmian teraz i udawać że jest tak już od ponad 15lat?
hades307 Napisano 14 kwietnia 2009 Autor #6 Napisano 14 kwietnia 2009 wewnątrz nie jest tak źle na piętrze prawie nic nie planuje zmieniać jedynie wstawić "brakujące" okno w łazience i przenieść okno w średniej sypialni z boku na przód budynku na parterze będzie najtrudniej kuchnia jest zdecydowanie za mała, nie chciał bym jednak łączyć jej z salonem po za tym nie mogę wyburzyć ściany dzielącej kuchnię i salon ponieważ ponad nią "brakuje szyny w stropie", jest ona więc w pewien sposób (mimo że jest taka cienka) ścianą nośną. Planowałem więc wybudować małą spiżarnię i umieścić w niej szafę z drzwiami oraz wyciąć 2 otwory,w których wstawiłbym lodówkę i piekarnik przedpokój ma zbyt wiele zakamarków i jest bardzo ciemny chciałem więc planuję połączyć go ze schowkiem balkon jest wg za wielki więc jeżeli starczy mi pieniędzy to na jego części postawię werandę i zadaszę resztę balkonu w piwnicy chciałem wyburzyć ścianki działowe w małych pomieszczeniach (w jednym zorganizować łazienkę a w drugim pralnię/kotłownię oraz przedłużyć garaż do końca długości balkonu i dobudować niewielkie pomieszczenie pod pozostałą częścią balkonunajważniejsza rzecz która nadal pozostaje do zaplanowania to ogrzewanie -ostatnio rozmawiałem z kolejnymi hydraulikami i usłyszałem kolejne opinie i sam już nie wiem co robić
paula1122 Napisano 4 maja 2009 #7 Napisano 4 maja 2009 z tego co wiem, to zmiana w prawie budowlanym (bo to chyba w tej ustawie się pojawiło) o legalizacji samowoli sprzed 1995r nie weszła jeszczcze w życie. Więc moim zdaniem zanim zaczniesz coś przebudowywać dowiedz się, jak to zrobić legalnie.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się