Skocz do zawartości

problemy z podłączeniem wody

Recommended Posts

Czy może ktoś z Panstwa miał podobny problem? :

Kupiłam działkę - dostałam warunki zabudowy - warunki techniczne do podłaczenia prądu - z wodą nastąpił pewien problem:
otóż Zakład Usług wodnych poinformował mnie, że jedyny sposób podłaczenia mojej działki do sieci wodociągowej to podłaczyc się do sąsiada, który z kolei podłaczył się od swojego sąsiada z działki obok. Muszę jedynie dostarczyć pismo, na którym sąsiad wyraża zgodę na owo podłaczenie. Pismo dostarczyłam i jeszcze raz złozyłam wniosek o wydanie warunków. Wodociągi na to, iz nadal nie mogą wydać warunków technicznych gdyż przyłącze wodociągowe sąsiada jest przez wodociągi nie odebrane. Rozumiem przepisy itd. ale zastanawiające jest to, iż sąsiad (do którego chcę się "podłączyć") uzyskał wcześniej warunki techniczne, mimo iż sąsiad obok nie zaczął jeszcze budowy i nie miał odebranego przyłącza wodociągowego - zresztą nie ma odbioru do dzisiaj. Oczywiście wystosowalam odpowiednie pismo do Prezesa Zakładu Wodociągów - czekam na odpowiedź. Jestem ciekawa Waszych opinii.....
Istotne jest, w jaki sposób warunki zabudowy określają sposób zaopatrzenia budynku w wodę. Jeśli zaznaczono, że będzie to podłączenie do sieci wodociągowej, bez tzw. promesy przyłączeniowej wydanej przez wodociągi, trudno będzie uzyskać pozwolenie na budowę. W innym przypadku można wykonać własną studnię, jeśli warunki wodno-gruntowe na to pozwalają.

Swoją drogą dziwny jest sposób prowadzenia sieci wodociągowej - jak sąsiad nie wyrazi zgody to co wtedy?
W takim wypadku jestem ... "ugotowana", w warunkach zabudowy jest wyraźnie zaznaczone - dostawca wody Zakład Usług Wodnych. Jeżeli chodzi o wyrażenie zgody przez sąsiada nie było żadnego problemu. Działka, która pierwsza została podłączona do wody ZUW podciągnął z wioski sąsiedniej, a później wszystko szło tak jak chciał ZUW czyli zgoda właściciela działki obok i tak szło "łańcuszkiem", którego koniec jak widać stanowię JA bo zgody nie mogę uzyskać. Czy ktoś z Państwa może dać mi odpowiedź czy ZUW działa zgodnie z obowiązującym, jeżeli takowe jest ????, prawem ??? Czy może któryś z właścicieli działek poprzedzających moją wspierał się tzw. łapówką przy załatwianiu warunków technicznych? Dodam raz jeszcze żaden z właścicieli działek, które mają wodę nie ma odbioru technicznego przyłącza wodociągowego - czekają z tym do zakończenia budowy. Jestem bezsilna, wczoraj byłam w ZUW i Pani , Która wydaje warunki powiedziała, że zrobiłam jej koło d...y i musi się teraz tłumaczyć Prezesowi, nie chciała ze mną rozmawiać i kazała czekać na odpowiedź na moje zażalenie. Zobaczymy może jednak w tej sytuacji dostanę te warunki.?WNIOSEK: ZAKŁAD USŁUG WODNYCH ZABLOKOWAŁ MI MOŻLIWOŚĆ BUDOWY DOMU !!!!!

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• No właśnie nie wiem jak podejść do tematu. Konstruktorka przez telefon zbyla stwierdzając że jak 15 cm to musi być dzialowka i można burzyc... to że dom ma ponad 50 lat to jej nie interesowało... bardzo renomowana Pani inżynier... a mi się właśnie wydaje że to nie jest jednoznaczne 
    • Mieszkałem w budynku z lat 70-tych, który miał ścianę działową oddzielającą kuchnie od malutkiego pokoju. Ścianka z gipsowej Pro-monty. I jeszcze ta ścianka była wzmocniona słupkiem z dwóch cegieł. Tylko ten słupek dawano tak głupio, ze mocno w kuchni przeszkadzał. I żeby tę ścianę chociaż wyrównać, bo stołu nie dało się wstawić, jeden z sąsiadów w klatce ten słupek rozebrał. A wtedy temu z góry ugięła się podłoga. Po prostu wstawili inne płyty stropowe niż w projekcie i ten słupek to trzymał.  Musiał zapłacić za całą operację podnoszenia i mocowania tej płyty. Dlatego boję się budynków z tamtych czasów. Połowa mojej rodziny pracowała wtedy w budownictwie i wiem, że to była wolnoamerykanka. Nawet przebiegi linii magistralnych uzbrojenia (rurociągi) są poprowadzone o innych trasach, niż to jest w planach. Koszmar. Dlatego bądź ostrożny, nie umiem Ci podpowiedzieć konkretnie.
    • Tzn 4 kondygnacje łącznie... najpierw garaż i tam jest poprowadzona belka wzmacniająca, potem parter gdzie chce usunac ściankę, potem 1 piętro i tam tak samo 2 pokoje są podzielone z tym że ta scianka na 1 piętrze jest zbudowana z pustakow wapiennych czyli też raczej dzialowka... też 15 cm i na długości 4m ucieka aż 10cm na skos
    • A jaki jest strop? Dopiero teraz do mnie dotarło, że parter i 4 kondygnacje... Coś mi tu źle pachnie. Na górze też jest taka ściana?     Dom 50-letni, czyli lata 70-te. Najgorszy czas dla budownictwa. Wtedy było najwięcej odstępstw od dokumentacji.
    • Witam wszystkich Mam dość sporawy problem z sciana która chce wyburzyc. Dom ponad 50 letni, 4 kondygnacje, brak dokumentacji, sciana na parterze między 2ma pokojami. Nie mam pewności czy sciana jest napewno dzialowa ponieważ intuicja podpowiadała ze 15cm to dzialowa.. z tym że to stare budownictwo i nie wiem czy to ma znaczenie. Wykułem trochę ściany przy stropie... I jest zalane od góry czymś twardym.. ktoś wie co to może być i czy to może być dzialowka? Po wyburzeniu ściany 'nowy' pokój miał by wymiary 4x8,6 Dołączam zdjęcia.     
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...