Skocz do zawartości

koszt przylaczy mediow

euralia

Recommended Posts

Napisano
Witam!
Chcemy kupic dzialke,ale nie ma zadnych mediow doprowadzonych do dzialki,zanajduja sie one po drugej stronie drogi asfaltowej,czy mozecie napisac jakie koszty musze poniesc aby doprowadzic wode,gaz i prad do tej dzialki i ile jeszcze beda wynosic koszta przylaczy tego do domu?.Wiem,ze moge to znalezc w internecie,ale chcialbym miec to wszystko w jednym miejscu,jesli ktos bedzie tak uprzejmy to bede bardzo wdzieczna za odpowiedz
Napisano
Jeżeli chodzi o prąd to ok 2000-3000zł, przylączenie wody i kanalizacji jest uzależnione od kilku czynników np. odległości działki od sieci, od tego, czy wodociąg lub kanalizacja leżą na drodze gminnej czy prywatnej, od liczby sąsiednich domów, chcących również się podłączyć do sieci itd. Niema jednej ustalonej kwoty za podłączenie się. Może się on kształtować od kilku aż po kilkadziesiąt tysięcy złotych.
Przyłączenia gazu też może być różne. Nie ulega jednak wątpliwości, iż koszt przyłącza gazowego jest najwyższy. Alternatywą dla sieci gazowej jest zakup zbiornika np. na gaz płynny.
Napisano
Dzieki za odpowiedz,dowiedzialm sie ,ze woda i gaz sa ooddalone o 20 m od dzialki,a prad jest na dzialce,tylko tyle,ze trzeba bedzie sie przekopywac przez droge,jest to droga gminna,obok mojej dzialki jest jeszcze trzy do ktorych trzeba bedzie dociagnac media,wiec mam nadzieje,ze nie beda to jakies kolosalne kwoty.
  • 7 miesiące temu...
Napisano
Nie będę zaczynał nowego tematu bo jest już ich wystarczająco. Na działce (tej mniejszej, zaznaczonej na zdjeciu kolorem żółtym) planuję postawić domek. Wszystkie niezbędne media (prąd, woda, kanalizacja telefon) są w ulicy - zaznaczyłem kolorem niebieskim. Prosiłbym przybliżony koszt podłączenia. Moc dla energi elektrycznej dla przeciętnego domu mieszkalnego to podobno 10kW.

DSC01446.jpg

Napisano
ja mam słup z prądem na działce przy granicy - za skrzynke i przyłącze na 15KW dostałem umowę do podpisania na kwote 2100 plus vat
kanalizacja i gaz przecina moja działkę - nie wiem jak to cenowo może mnie szarpnąć ???
Napisano
Cytat

ja mam słup z prądem na działce przy granicy - za skrzynke i przyłącze na 15KW dostałem umowę do podpisania na kwote 2100 plus vat
kanalizacja i gaz przecina moja działkę - nie wiem jak to cenowo może mnie szarpnąć ???

Witam
Chciała bym się dowiedzieć czy to znaczy ze 2100 masz juz wszystko czyli przydział mocy i podłączony prąd do działki w skrzynce w granicy działki , jestem lakiem w tych sprawach dopiero zaczynamy uzbrajać nasz działkę i chcieliśmy zacząć od prądu pogniewasz słyszałam ze czas oczekiwani jest dość długi .
Ja mam jeszcze jedno pytanie czy to ZE była potrzebna mapa ewidencyjna działki ? Jakie dokumenty potrzebne są do podpisania umowy dziękuje za pomoc 
Napisano
Cytat

Witam
Chciała bym się dowiedzieć czy to znaczy ze 2100 masz juz wszystko czyli przydział mocy i podłączony prąd do działki w skrzynce w granicy działki , jestem lakiem w tych sprawach dopiero zaczynamy uzbrajać nasz działkę i chcieliśmy zacząć od prądu pogniewasz słyszałam ze czas oczekiwani jest dość długi .
Ja mam jeszcze jedno pytanie czy to ZE była potrzebna mapa ewidencyjna działki ? Jakie dokumenty potrzebne są do podpisania umowy dziękuje za pomoc 

hej
dokładnie - jest to cena z przydział mocy i skrzynkę w obrębie granicy działki - w poniedziałek jadę podpisać umowę i od razu zmniejszyć przydział z 15 na 13 - zawsze trochę taniej no i za przesył mocy tez sie miesięcznie w rachunkach płaci więc grosz do grosza icon_smile.gif
co do dokumentów to zbytnio nie wiem bo wniosek składał mój kierbud który robi mi wszystko z adaptacja - musi byc mapka i akt własności nieruchomości.
pozdro
norbi
Napisano
Cytat

Witam!
Chcemy kupic dzialke,ale nie ma zadnych mediow doprowadzonych do dzialki,zanajduja sie one po drugej stronie drogi asfaltowej,czy mozecie napisac jakie koszty musze poniesc aby doprowadzic wode,gaz i prad do tej dzialki i ile jeszcze beda wynosic koszta przylaczy tego do domu?.Wiem,ze moge to znalezc w internecie,ale chcialbym miec to wszystko w jednym miejscu,jesli ktos bedzie tak uprzejmy to bede bardzo wdzieczna za odpowiedz

żebyś sie nie zdziwił sam przewiert pod jezdnia będzie cie kosztowac jakieś 3000 do tego projekt,materiał robocizna moze w 10000 sie zmieścisz z sama woda
Napisano
Cytat

Witam

Najlepiej dowiedzieć się w energetyce o potrzebne dokumenty. Na pewno będą to
-dowód osobisty
-nip
-tytył prawny (akt własności)
-mapka
-decyzja na budowę
-nr słupa (zaznaczony na żółto na słupie) odległośc słupa od obiektu
-nr stacji transformatorowej
Napisano
Dzięki , mamy działkę ale nie uzbrojona i przed rozpoczęciem budowy i formalności z tym związanych chciała bym ja uzbroić , stad moje pytania .
Aby zmniejszyć koszty myślałam o tym by samemu wywiercić studnie głębinowa( przyda się na budowę a później do podlewania ogródka ) czy ktoś już to robił czy taniej zlecić to odpowiedniej ekipie ,
co do ZE to muszę w takim razie poczekać na mapkę jakie 4 tyg. wiec na razie mnie to wstrzymuje ale dziękuje za odpowiedzi
Napisano
Cytat

Dzięki , mamy działkę ale nie uzbrojona i przed rozpoczęciem budowy i formalności z tym związanych chciała bym ja uzbroić , stad moje pytania .
Aby zmniejszyć koszty myślałam o tym by samemu wywiercić studnie głębinowa( przyda się na budowę a później do podlewania ogródka ) czy ktoś już to robił czy taniej zlecić to odpowiedniej ekipie ,
co do ZE to muszę w takim razie poczekać na mapkę jakie 4 tyg. wiec na razie mnie to wstrzymuje ale dziękuje za odpowiedzi

zobaczcie jak u mnie ida media :
gaz i kanalize mam w działce - prąd na słupie przy ulicy na działce - telefon gratis icon_smile.gif
photomapa.jpg

ile mnie może kosztować gaz - za prąd - przyłącze przy ulicy 2100 plus vat
ile zapłace za wodę i kanalizację ???
czyli sumarycznie z jakimi kosztami powienienem się liczyć ???

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• To chyba można odciąć przynajmniej dopływ ciepłej i zimnej wody do rozdzielaczy na piętrze? Tych obsługujących niedokończoną łazienkę.  Na tym etapie samo odcięcie nie zlikwiduje problemu. Ale chodziło mi o możliwość rozdzielenia tej używanej oraz nieużywanej części instalacji, odkażenie jej i uniknięcie problemów na przyszłość.  Skoro są tam rozdzielacze to przecież jest możliwość zamknięcia poszczególnych zaworów na rozdzielaczach, tych obsługujących nieużywane, zaślepione odcinki rur.  Skoro cała woda w instalacji śmierdzi (ciepła i zimna) to znaczy, że ostatecznie trzeba będzie zdezynfekować wszystkie rury. Bakterie się tam rozprzestrzeniły i jak gdziekolwiek zostaną to znów się namnożą. Przypuszczam, że cyrkulacja jest zrobiona od zbiornika c.w.u. do rozdzielaczy z ciepłą wodą? Ile jest tam rozdzielaczy? Czy są osobne rozdzielacze do łazienki na górze? Na początek proponuję zamknąć zawory na rozdzielaczach obsługujące tę niedokończoną łazienkę. Pozostawić je zamknięte. Podnieść temperaturę na zbiorniku c.w.u. do maksimum. Minimalnie odkręcić wszystkie krany z ciepłą wodą. Niech ledwo ciekną, ale niech w ten sposób gorąca woda przepłucze je chociaż z pół godziny. Potem sprawdzamy, czy to coś pomogło. To są rzeczy proste, które można zrobić bez ingerencji w instalację.  Następny etap, jeżeli okaże się konieczny, to sprawdzenie wszystkich filtrów, odłączenie zmiękczacza, zrobienie dezynfekcji termicznej również instalacji wody zimnej.  
    • Dzień dobry, W tym konkretnym układzie, czyli na pełnym deskowaniu, membrana wysokoparoprzepuszczalna (MWK) nie jest potrzebna. Jej głównym zadaniem jest odprowadzanie pary wodnej z ocieplenia, gdy to jest ułożone między krokwiami, a nie ma pełnego deskowania. Prawidłowym i zalecanym rozwiązaniem jest zastosowanie papy podkładowej. Papa tworzy szczelną warstwę, która chroni deskowanie oraz resztę konstrukcji dachu przed zacinającym deszczem czy śniegiem. To właśnie ona pełni rolę wstępnego krycia.   Dlatego, w tym przypadku, warstwy powinny układać się w następującej kolejności, licząc od konstrukcji dachu: - pełne deskowanie (np. płyty OSB/deski) - papa podkładowa - kontrłaty (min. 40x50 mm) - łaty (np. 32x100 mm, rozstaw 20-30 cm) - blacha na rąbek   Wentylacja połaci Ponieważ papa jest materiałem szczelnym, prawidłowa wentylacja jest absolutnie kluczowa dla trwałości dachu i zapobiegania zawilgoceniu. Należy zapewnić stały przepływ powietrza w szczelinie wentylacyjnej, która znajduje się pod blachą. Wlot powietrza powinien być zapewniony w okapie. Najlepiej sprawdzi się tu perforowana podbitka, która umożliwi swobodny dostęp powietrza do szczeliny. Szczelina wentylacyjna jest tworzona przez kontrłaty i musi mieć wysokość min. 4-5 cm. Powietrze przepływa wzdłuż całej połaci, od okapu do kalenicy, odprowadzając wilgoć i nagromadzone ciepło. Wylot powietrza musi znajdować się w kalenicy. Ponieważ papa nie pozwala na swobodny przepływ, konieczne jest zamontowanie kominków wentylacyjnych. Zapewnią one ujście dla wilgotnego powietrza, co ochroni konstrukcję dachu przed degradacją. Szczegóły w instrukcji montażu paneli: => https://pruszynski.com.pl/pobierz/#file-52 _______________ Panele dachowe na rąbek PD-510 Blachy Pruszyński https://pruszynski.com.pl/produkt/pokrycia-dachowe/panele-dachowe-blacha-na-rabek-stojacy/
    • Sprzedam na fakturę w atrakcyjnej cenie nowe pompy ciepła Air Falcon wraz z akcesoriami firmy OCHSNER Pompy i wszystkie elementy są składowane w magazynie, w przypadku zainteresowania ofertą mogę zorganizować transport na terenie PL. Nie zapewniam montażu. Zainteresowanych zapraszam serdecznie do kontaktu na PRIV.
    • Witam,  nim zakupicie okna z Firmy Urzędowski, bardzo dobrze się zastanówcie ! Jesteśmy firmą budowlaną , zaczęliśmy z firma Urzędowski współpracę w 2018 roku. Okna na wygląd były solidnie wykonane,  po pół roku zaczęły się sypać ! Woda wchodziła pod listwy zewnętrzne , które zaczęły gnić i pokrywać się grzybem.  reklamacji firma Urzędowski NIE AKZEPTUJE ! Dopóki  zamawiasz i płacisz jesteś super, zaczynasz zgłaszać reklamację , bo się okna sypią , nikt cię nie zna ! Nikt nie reaguje na Maile, dzwonisz - odkładają słuchawkę !   NIE POLECAM  !!! 
    • jeszcze jedno pytanko.   Czy przy waskim i dlugim grzejniku ma jakies znaczenie czy jest podlaczony od dolu czy gora - dól ??  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...