citizen Napisano 20 czerwca 2008 Udostępnij #1 Napisano 20 czerwca 2008 rzecz dzieje się na ścianach wykończonych gipsem (wewnątrz domu); są to ściany zewnętrzne domumianowicie widoczne są szare linie poziome na znak przebiegających zapraw murarskich między pustakami, z którego został wypudowany domzastanawiam się co jest przyczyną i jak można temu zapobiecczy istnieją jakieś środki którymi można to zakryć/zamalować?bardzo proszę o poradę Link do komentarza
KINGDOM Napisano 24 czerwca 2008 Udostępnij #2 Napisano 24 czerwca 2008 Cytat rzecz dzieje się na ścianach wykończonych gipsem (wewnątrz domu); są to ściany zewnętrzne domumianowicie widoczne są szare linie poziome na znak przebiegających zapraw murarskich między pustakami, z którego został wypudowany domzastanawiam się co jest przyczyną i jak można temu zapobiecczy istnieją jakieś środki którymi można to zakryć/zamalować?bardzo proszę o poradę Na tym etapie, czyli po położeniu gładzi gipsowych będzie trudno zaradzić tym cieniom, ponieważ wynikają one z różnicy temperatur pomiędzy zaprawą, a materiałem z jakiego wykonany jest dom. Jest tzw.farba renowacyjna "z motylkiem" bardzo popularny produkt, który służy do zamalowania wszelkich zacieków np. z grzybów, które są bardzo trudne do usunięcia. Ta farba mogłaby pomóc, ale nie jestem przekonany co do tego, że na długo, ponieważ te spoiny także w innym stopniu absorbują parę wodną z pomieszczenia, którą gips chętnie przyjmuje i oddaje w spoinę. Innym rozwiązaniem może być dokładne osuszenie pomieszczeń, najlepiej latem i pokrycie ścian mocną akrylową farbą, która nie będzie przepuszczać pary wodnej w takim stopniu do gładzi. Idealnego i pewnego rozwiązania nie ma, no chyba, że ponowne pokrycie ścian cienką warstwą tynku gipsowego, ale jest to drogie i jakby nie było drugi raz ta sama robota. Link do komentarza
leszko Napisano 5 lipca 2008 Udostępnij #3 Napisano 5 lipca 2008 PRZEMARZANIE - to powód. Musisz ocieplić ścianę od zewnątrz.Chyba nie ma innego wyjścia.Albo ściane wytapetować. Link do komentarza
Adam123 Napisano 20 stycznia 2009 Udostępnij #4 Napisano 20 stycznia 2009 Cytat Na tym etapie, czyli po położeniu gładzi gipsowych będzie trudno zaradzić tym cieniom, ponieważ wynikają one z różnicy temperatur pomiędzy zaprawą, a materiałem z jakiego wykonany jest dom. Jest tzw.farba renowacyjna "z motylkiem" bardzo popularny produkt, który służy do zamalowania wszelkich zacieków np. z grzybów, które są bardzo trudne do usunięcia. Ta farba mogłaby pomóc, ale nie jestem przekonany co do tego, że na długo, ponieważ te spoiny także w innym stopniu absorbują parę wodną z pomieszczenia, którą gips chętnie przyjmuje i oddaje w spoinę. Innym rozwiązaniem może być dokładne osuszenie pomieszczeń, najlepiej latem i pokrycie ścian mocną akrylową farbą, która nie będzie przepuszczać pary wodnej w takim stopniu do gładzi. Idealnego i pewnego rozwiązania nie ma, no chyba, że ponowne pokrycie ścian cienką warstwą tynku gipsowego, ale jest to drogie i jakby nie było drugi raz ta sama robota. Z pierwsza częścią się zgadzam natomiast żeby "najlepiej latem i pokrycie ścian mocną akrylową farbą, która nie będzie przepuszczać pary wodnej w takim stopniu do gładzi" to raczej się nie zgodzę na pewno na początku w ogóle wysuszyć i pomalować dobrą farbą mogę polecić Majic - STAIN BLOCKING PRIMER SEALER (http://www.majic.pl/pl/farby/przeznaczone_do/%C5%9Bcian/id_163.html) jako podkład który to wszystko zakryje a później już tylko nawierzchniową farbę. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się