Peter Galway Napisano 24 maja 2008 Udostępnij #1 Napisano 24 maja 2008 WitamJestem tu nowy i w trakcie budowy.Mam dylemat z nadprożami i nie do końca wiem po co w moim projekcie (gotowym) są danproża nad oknami, nad którymi jest tylko wieniec. Domek jest parterowy ze stropem nieużytkowym.Odległość od okna do wieńca jest 16 cm a L'ki do nadproży najmniejsze mają 19cm.- Myślę jeszcze o kasecie z żaluzją i moskitierą, która ma 16 cm ale co z nadprożem ?Skoro nic nie będzie murowane nad nim (poza wieńcem, który ma za zadanie wzmocnić mury i rozłożyć nacisk dachu) to czy jest on potrzebny? Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 1 czerwca 2008 Udostępnij #2 Napisano 1 czerwca 2008 Cytat WitamJestem tu nowy i w trakcie budowy.Mam dylemat z nadprożami i nie do końca wiem po co w moim projekcie (gotowym) są danproża nad oknami, nad którymi jest tylko wieniec. Domek jest parterowy ze stropem nieużytkowym.Odległość od okna do wieńca jest 16 cm a L'ki do nadproży najmniejsze mają 19cm.- Myślę jeszcze o kasecie z żaluzją i moskitierą, która ma 16 cm ale co z nadprożem ?Skoro nic nie będzie murowane nad nim (poza wieńcem, który ma za zadanie wzmocnić mury i rozłożyć nacisk dachu) to czy jest on potrzebny? Rozwiń Widać konstruktor budowlany doszedł do wniosku na podstawie obliczeń że nadproże jest konieczne.Można je pewnie wylać razem z wieńcem.Bob Link do komentarza
Sowik Napisano 25 czerwca 2008 Udostępnij #3 Napisano 25 czerwca 2008 Jaka jest funkcja takiego nadproża? Wzmacnia konstrukcję w jakikolwiek sposób czy tylko ozdabia? Link do komentarza
mark01 Napisano 25 czerwca 2008 Udostępnij #4 Napisano 25 czerwca 2008 Cytat Jaka jest funkcja takiego nadproża? Wzmacnia konstrukcję w jakikolwiek sposób czy tylko ozdabia? Rozwiń Nadproże przenosi ciężar konstrukcji nad oknem na ściany (ochrona przed naprężeniami na okno) aby pewnego dnia okno nam nie walnęło. Wieniec natomiast przenosi obciążenia stropu, konstrukcji nad wieńcem (konstrukcja dachu) oraz "spina" ściany nośne usztywniając je.Jeśli okno jest dosyć wysoko, tak, że sięga wieńca to nie ma potrzeby wylewania nadproża.Natomiast jesli jest niżej, to najlepiej wylać nadproże razem z wieńcem - tak jak stwierdził Bob . Link do komentarza
leszko Napisano 5 lipca 2008 Udostępnij #5 Napisano 5 lipca 2008 zwykle albo łączy się nadproże żelbet. (przy takich wymiarach) z wieńcem, albo nadproże może być z materiału, z którego są murowane ściany (do 1m szer np.) , mozna dołożyc wkładke stalową (przy szerszych wymiarach, albo zrobić beleczkę z żelbetu + cegła (warstwowe nadproże).Wszystko zależy od długosci nadproża i wyboru materiału. Link do komentarza
Bryskin Napisano 5 lipca 2008 Udostępnij #6 Napisano 5 lipca 2008 Cytat Nadproże przenosi ciężar konstrukcji nad oknem na ściany (ochrona przed naprężeniami na okno) aby pewnego dnia okno nam nie walnęło. Wieniec natomiast przenosi obciążenia stropu, konstrukcji nad wieńcem (konstrukcja dachu) oraz "spina" ściany nośne usztywniając je.Jeśli okno jest dosyć wysoko, tak, że sięga wieńca to nie ma potrzeby wylewania nadproża.Natomiast jesli jest niżej, to najlepiej wylać nadproże razem z wieńcem - tak jak stwierdził Bob . Rozwiń To ze mnie jest zupełny laik. (A wydawało by się że coś już wiem na temat). Do dzisiaj byłem przekonany że wieniec to wieniec z roślin ustawiany na dachu po zakończeniu budowy na szczęście czy coś podobnego. To bym się zdziwił jakby mi dach stawiać przyszło. Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 7 lipca 2008 Udostępnij #7 Napisano 7 lipca 2008 Cytat To ze mnie jest zupełny laik. (A wydawało by się że coś już wiem na temat). Do dzisiaj byłem przekonany że wieniec to wieniec z roślin ustawiany na dachu po zakończeniu budowy na szczęście czy coś podobnego. To bym się zdziwił jakby mi dach stawiać przyszło. Rozwiń To z wiechą ci się pomyliło.Bob Link do komentarza
Bryskin Napisano 10 lipca 2008 Udostępnij #8 Napisano 10 lipca 2008 Cytat To z wiechą ci się pomyliło.Bob Rozwiń A pomyliło się. Żebyś wiedział. Link do komentarza
to-ja Napisano 12 lipca 2008 Udostępnij #9 Napisano 12 lipca 2008 Cytat A pomyliło się. Żebyś wiedział. Rozwiń to co w końcu chodzi z tym wieńcem. Link do komentarza
Bryskin Napisano 14 lipca 2008 Udostępnij #10 Napisano 14 lipca 2008 Cytat to co w końcu chodzi z tym wieńcem. Rozwiń Najlepiej to ujął mark01: Cytat Nadproże przenosi ciężar konstrukcji nad oknem na ściany (ochrona przed naprężeniami na okno) aby pewnego dnia okno nam nie walnęło. Wieniec natomiast przenosi obciążenia stropu, konstrukcji nad wieńcem (konstrukcja dachu) oraz "spina" ściany nośne usztywniając je.Jeśli okno jest dosyć wysoko, tak, że sięga wieńca to nie ma potrzeby wylewania nadproża.Natomiast jesli jest niżej, to najlepiej wylać nadproże razem z wieńcem - tak jak stwierdził Bob . Rozwiń Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się