NiceMan Napisano 17 kwietnia 2008 Udostępnij #1 Napisano 17 kwietnia 2008 WitamOstatnio kupiłem rowerek i musiałem podkręcać śrubki. Jak wiadomo w większości rowerach są śruby no właśnie na...Mieszkałem we wrocłąwiu przez 20 lat i przeprowadziłem się do Lublina. Poszedłem do teścia i poprosiłem o IMBUS dostałem od niego Klucze Ampulowe według oczywiście mojej wiedzy ;p Troszkę się posprzeczaliśmy o te klucze i zostawiłem już temat... Poszedłem do sklepu i sytuacja podobna. Według miejscowych xD nazewnictwo jest odwrotne Tu jest obrazek przedstawiający Imbus według mojej wiedzy IMBUS A tak wygląda klucz Ampułowy według mojej wiedzy AMPUŁŚmieszna sytuacja jak dla mnie Ciekawe ile jest podobnych przypadków zamiany nazewnictwa narzędzi Pozdrawiam Link do komentarza
adamis Napisano 17 kwietnia 2008 Udostępnij #2 Napisano 17 kwietnia 2008 A to ciekawe. Pochodzę z Lubelskiego i tam,jak sięgam pamięcią,nazewnictwo było takie jak i twoje.Qurczaken!Człowiek się tylko wyprowadził na 30 lat i już nazwy pomieszali. Link do komentarza
Rohersne Napisano 17 kwietnia 2008 Udostępnij #3 Napisano 17 kwietnia 2008 Cytat A to ciekawe. Pochodzę z Lubelskiego i tam,jak sięgam pamięcią,nazewnictwo było takie jak i twoje.Qurczaken!Człowiek się tylko wyprowadził na 30 lat i już nazwy pomieszali. Trzeba wracać. Nowi się wyraźnie pogubili i ktoś musi im powiedzieć co i jak. Ja wiem skądinąd że nazwy rzeczy mogą być różne ale jak dotąd spotykałem tylko regionalizmy. O takim odwróceniu pojęć nie słyszałem dotychczas. Link do komentarza
simon_r Napisano 17 kwietnia 2008 Udostępnij #4 Napisano 17 kwietnia 2008 A to ciekawe.. Imbus to Imbus.. ale żeby Torxa nazywać jakimś Ampułem??.. Link do komentarza
Merc Napisano 17 kwietnia 2008 Udostępnij #5 Napisano 17 kwietnia 2008 Cytat A to ciekawe.. Imbus to Imbus.. ale żeby Torxa nazywać jakimś Ampułem??.. Nie jakimś bo to szanowana nazwa jest z długą tradycją. A Torx to jakoś tak... jak nazwa zegarka. Link do komentarza
adamis Napisano 17 kwietnia 2008 Udostępnij #6 Napisano 17 kwietnia 2008 To i tak nic.Jak przyjechałem na Śląsk,to dopiero się musiałem nauczyć nowych nazw. Tutaj chyba żadne narzędzie nie ma polskiej nazwy. Link do komentarza
Rohersne Napisano 6 maja 2008 Udostępnij #7 Napisano 6 maja 2008 Cytat To i tak nic.Jak przyjechałem na Śląsk,to dopiero się musiałem nauczyć nowych nazw. Tutaj chyba żadne narzędzie nie ma polskiej nazwy. Wszystko z niemiecka? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się