Skocz do zawartości

Kontener mieszkalny jako domek na działce rekreacyjnej

Recommended Posts

Napisano

Hej, jak w temacie szukam informacji, czy ktoś z Was decydował się na domek na działce rekreacyjnej ale nie klasyczny murowany czy drewniany ale zrobiony z kontenera mieszkalnego?? Przyznam szczerze, że czytając o tego typu technologii coraz częściej zastanawiam się czy z niej nie skorzystać. Mam dosyć dużą działkę rekreacyjną nad jeziorkiem, około 4 ary i chce w tym roku ją fajnie zagospodarować, a , że liczy się dla mnie czas to szukam rozwiązań właśnie szybkich i jak najmniej "brudzących" teren :) Będę wdzięczny za Wasze spostrzeżenie na ten temat, czy taki domek "daje radę" i czy komfortowo się w nim pomieszkuje :) 

Napisano (edytowany)

Gdybym miała działkę rekreacyjną, kupiłabym sobie kontener i sama z drugą połówką go wykończyła (lubimy takie prace), ale wiem, że są w sprzedaży gotowe domki z kontenerów :) 

Kupując - zwróć uwagę na grubość izolacji (metal się nagrzewa) lub zainwestuj w klimatyzację typu split :) 

Czy wygodnie? 

Zależy od wymiarów, czyli metrażu :) W ofercie są różne :) 

Te najpopularniejsze kontenery morskie mają wymiary: około 6 metrów długości i 2,44 m szerokości, co daje jakieś 14,8 m2 powierzchni. 

Na takiej przestrzeni zmieścisz kanapę z funkcją spania, jakąś szafę lub komodę, mały aneks kuchenny i mikro-łazienkę. 

Możesz połączyć dwa kontenery lub wybrać większy i wtedy masz już przestrzeń na pełnowymiarową sypialnię, łazienkę i aneks kuchenny :) 

Jeśli chcesz kupić kontener i wykończyć go sam, pamiętaj, że izolacja położona wewnątrz zmniejszy Ci powierzchnię :)  A izolacja (jakakolwiek) być musi, bo bez niej się tam udusicie - nagrzewa się na słońcu jak metalowa puszka ;) 

Ogólnie - zakochana jestem w realizacjach domów z kontenerów. Rozkminiałam kiedyś ten temat i jeśli kiedyś zdecyduję się na działkę, taki właśnie domek na niej stanie :) 

Edytowano przez daggulka (zobacz historię edycji)
Napisano
42 minuty temu, daggulka napisał:

Ogólnie - zakochana jestem w realizacjach domów z kontenerów. Rozkminiałam kiedyś ten temat i jeśli kiedyś zdecyduję się na działkę, taki właśnie domek na niej stanie :) 

Tylko muszą być niepalne. U nas nad Tanwią wszystkie spłonęły. Wprawdzie było to ze 20 lat temu, ale od tamtego czasu już się żaden nie pojawił.

Napisano
5 minut temu, retrofood napisał:

Tylko muszą być niepalne. U nas nad Tanwią wszystkie spłonęły. Wprawdzie było to ze 20 lat temu, ale od tamtego czasu już się żaden nie pojawił.

Blacha nie płonie :icon_biggrin: Wyposażenie tak (jak w każdym domu), ale blaszany korpus zostanie :) 

Drewniany spłonąłby doszczętnie :icon_lol:

Napisano

Ale jakby kupił taki na lody, w którym mają zwykle -18°C to taki raczej będzie wystarczająco zaizolowany. Sporo takich stoi gdzieś po polach, jest taka firma, przynajmniej była koło Skały koło Krakowa, widziałem tam pełno takich kontrahentów izotermicznych swego czasu.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
12 minut temu, vlad1431 napisał:

Ale jakby kupił taki na lody, w którym mają zwykle -18°C to taki raczej będzie wystarczająco zaizolowany. Sporo takich stoi gdzieś po polach, jest taka firma, przynajmniej była koło Skały koło Krakowa, widziałem tam pełno takich kontrahentów izotermicznych swego czasu.

Wszystko nadal rozbija się o rodzaj i grubość izolacji ;) 

Napisano

Wszystko nadal rozbija się o rodzaj i grubość izolacji  
Tak, ale przemysłowych raczej bardziej izolowanych niż te nie ma. Tam ma być utrzymana cały czas -18°C bez względu na to ile jest na zewnątrz. Oczywiście za utrzymanie odpowiada potężny agregat mrożniczy, ale mimo to izolacja to podstawa.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
Przed chwilą, vlad1431 napisał:

Tak, ale przemysłowych raczej bardziej izolowanych niż te nie ma. Tam ma być utrzymana cały czas -18°C bez względu na to ile jest na zewnątrz. Oczywiście za utrzymanie odpowiada potężny agregat mrożniczy, ale mimo to izolacja to podstawa.

Tak, izolacja to podstawa, bo lato w naszym klimacie może różnie wyglądać, jeśli chodzi o temperaturę ;) Chłodnia wtedy raczej niepotrzebna ;) 

Dlatego optuję za zakupem dobrze zaizolowanego domku z kontenerów i ewentualnie wyposażeniem go w klimatyzację z funkcją grzania :) 

Napisano
22 minuty temu, daggulka napisał:

Dlatego optuję za zakupem dobrze zaizolowanego domku z kontenerów i ewentualnie wyposażeniem go w klimatyzację z funkcją grzania :) 

W panele przede wszystkim. Wtedy można i grzać i chłodzić. A przy off-grid-zie (czyli bez podłączenia do sieci energetycznej) są najmniejsze straty własne instalacji..

Taką instalację full - wypas (z bateriami) można dzisiaj zrobić za 15 - 20 tysięcy PLN. 

Napisano
Przed chwilą, retrofood napisał:

W panele przede wszystkim. Wtedy można i grzać i chłodzić. A przy off-grid-zie (czyli bez podłączenia do sieci energetycznej) są najmniejsze straty własne instalacji..

Tak, to też jest spoko pomysł pod względem ekonomicznym :) 

Natomiast tak sobie myślę, że jeśli jest to działka na odludziu, to każda taka widoczna "dobroć" może przyciągnąć ludzi z lepkimi rączkami ;) 

Chyba, że działka jest wyposażona w monitoring :) Wtedy jest szansa na reakcję i wezwanie służb w odpowiednim momencie ;) 

W sumie idąc tym tokiem myślenia, to najlepiej, żeby to była obskurna chacinka, do której nikt nie zajrzy, bo uzna, że nie ma po co :icon_biggrin:

Inaczej, jeśli sąsiedzi mają na nią oko lub jest monitoring - wtedy można ryzykować z wypaśnym domkiem z solarami :) 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...