11 godzin temu, hawajczyk napisał:Czy ktoś z Państwa posiada pompę ciepła w swoim domu?
Zasadniczo interesują mnie informacje dosyć ogólne, w stylu:
- czy są jesteście (biorąc pod uwagę całokształt)?
- czy dom się szybko nagrzewa? (jest to dla mnie istotne, gdyż często wyjeżdżam na kilka dni lub tygodni, więc sytuacje, w których dom stał nieogrzewany, pusty przez kilkanaście dni będą się zdarzać regularnie)
- czy taka pompa generuje hałas?
- czy wybralibyście ponownie pompę ciepła (bez zastrzeżeń)?
Ponadto będę wdzięczny, jak zaznaczycie jaki macie rodzaj pompy i w jakim standardzie budowaliście swój dom (klasyczny, energooszczędny itd). Ponadto jeśli macie porównanie do innych typów ogrzewania domu, to również możecie się odnieść
.
Pytania są dosyć ogólnikowe i takie odpowiedzi również będą najlepsze, gdyż nie da się wszystkiego porównać (trzeba by mieć taki sam dom w tej samej lokalizacji wyposażony w dwa różne systemy) dlatego też szczególnie liczę na wasze zwyczajne opinie.
Dzięki za odpowiedzi i powodzenia w budowie
![]()
Tak, jesteśmy zadowoleni od prawie 15 lat
Po właczaniu ogrzewania od 0 potrzeba trochę czasu, żeby nagrzać te masy betonu, zakładam , że jest podłogówka wszędzie), podłogówke trzeba wygrzać, ale to nieco inna kwestia
na kilka dni nieobecności nie warto wyłączać ogrzewania, ewentualnie troche obniżyć, w nowym dobrze zaizolowanym domu temperatura będzie powoli spadać
hałas - słychać, ale nie jest to uciążliwe, zależy gdzie ta PC będzie zamontowana. Dla mnie jest trochę głośniejsza niż lodówka
tak , ponownie wybrałbym PC
u mnie akurat gruntówka - w tamtym okresie PC-pw jeszcze nie było praktycznie dostępne, pojawiły się masowo 1-2 lata później, dzisiaj pewnie byłaby powietrzna
Dom mimo, że budowany ponad 15 lat temu spełnia z naddatkiem dzisiejsze standardy (20cm styro na ścianach, 30cm wełny w dachu, WM z rekuperatorem), dom 150m2, do tego nieogrzewany, odizolowany garaż) i piwnica