Skocz do zawartości

Tłoczenie środka do CO

KrzyWy67

Recommended Posts

Hej;

Kupiłem ostatnio środek do czyszczenia instalacji C.O.
Teraz mam problem ponieważ nie wiem jak go wtłoczyć do instalacji

Instalacja otwarta;
Naczynie zbiorcze w postaci małego baniaczka z rura odpływową w połowie (nie w spodzie), nieco wyżej przelew i od góry napełniane - nie wiem dla czego tak, nie ja to robiłem :p

Jeśli wleje środek do baniaka to wszystko zostanie na dnie, jak doleje wody to połowa półdzie w odpływ :/

Macie może jakiś patent jak to dobić np. przy piecu (nawet z powietrzem) ? Zawsze moge odpowietrzyć, a że środek drogi, to nie chcę marnować ani kropli...

nie kumam do naczynia wlać nie mogę bo i tak nie popłynie w grzejniki :)

do grzejnika, to myślałem by wlewać, ale 50% wody zinstalacji musiał bym wylać by   wlaś w grzejniki np. przez odpowietrznik....

Napisz proszę jaśniej jak Ty  to widzisz...

Załączam rysunek :D  Jak wleje do baniaka to wszystko zostanie na spodzie - mało co popłynie przy uzupełnianiu, a mam wyliczone... Jak przeleje to resztki wywale w odpływ :/

Stąd też kombinuje by pod cisnieniem, kompresorem wprowadzić to przy kotle, tylko jak zbudować na szybko zbiornik, który pozwoli  wtłoczyć srodek pod cisnieniem 3-4bar w instalacje.
Jak nie ma patentu jakiegoś kompresor, dętka ;) to będe zlewal wode i lał w instalację np. przez odpowietrznik... Zakręce, uzupełnie od góry  wodą, uruchomie pompę, zamieszam i git, ale szukam jak najprostrzego rozwiązania tak w 30min, bo tyle będe miec czasu na weekendzie :)

baniak.png

Edytowano przez KrzyWy67 (zobacz historię edycji)

Nie musisz wlewać do naczynia. Zakładam, że na grzejnikach masz zawory, tzn na przyłączu i na powrocie powinny być małe zaworki, tzn takie śrubki imbusowe, które wkręcasz do środka i odcinasz zasilanie i powrót wody z grzejnika. Najpierw zamykasz zasilanie grzejnika do którego zamierzasz wlać środek czyszczący. Wypuszczasz wodę z kotła czy tam innego źródła zasilania, wypuszczasz mniej więcej tyle ile potrzebujesz wlać. Odkręcasz korek w grzejniku na górze, wlewasz, zakręcasz korek, odkręcasz zasilanie grzejnika, dobijasz wody, odpowietrzasz i środek czyszczący krąży już sobie w obiegu. Pod warunkiem, bo ja to opisuję jak ja robiłem, że kocioł znajduje się poniżej grzejnika do którego zamierzasz wlać. Jak kocioł jest na tym samym poziomie co grzejniki lub wyżej, trzeba to zrobić na odwrót. Czyli najpierw zamknąć zasilanie grzejnika, wykręcić śrubkę z powrotu grzejnika, wypuścić wodę z samego grzejnika, żeby było szybciej trzeba popuścić korek na górze grzejnika, wlać środek do grzejnika, zakręcić powrót, odkręcić zasilanie i dobić wody.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

13 godzin temu, vlad1431 napisał:

Nie musisz wlewać do naczynia. Zakładam, że na grzejnikach masz zawory, tzn na przyłączu i na powrocie powinny być małe zaworki, tzn takie śrubki imbusowe, które wkręcasz do środka i odcinasz zasilanie i powrót wody z grzejnika. Najpierw zamykasz zasilanie grzejnika do którego zamierzasz wlać środek czyszczący. Wypuszczasz wodę z kotła czy tam innego źródła zasilania, wypuszczasz mniej więcej tyle ile potrzebujesz wlać. Odkręcasz korek w grzejniku na górze, wlewasz, zakręcasz korek, odkręcasz zasilanie grzejnika, dobijasz wody, odpowietrzasz i środek czyszczący krąży już sobie w obiegu. Pod warunkiem, bo ja to opisuję jak ja robiłem, że kocioł znajduje się poniżej grzejnika do którego zamierzasz wlać.emoji846.png Jak kocioł jest na tym samym poziomie co grzejniki lub wyżej, trzeba to zrobić na odwrót. Czyli najpierw zamknąć zasilanie grzejnika, wykręcić śrubkę z powrotu grzejnika, wypuścić wodę z samego grzejnika, żeby było szybciej trzeba popuścić korek na górze grzejnika, wlać środek do grzejnika, zakręcić powrót, odkręcić zasilanie i dobić wody.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Nom, taki wlasnie mam zamiar. Szukałem jakiegoś patentu  garażowego typu kompresor -> wentyl -> zbiornik rura pex -> zawór 3/4" ;)

2 godziny temu, retrofood napisał:

Tak na marginesie, centralne ogrzewanie pisze się małymi literami c.o. a nie wielkimi CO. Wielkie CO to jest tlenek węgla, czyli czad. I tak się zastanawiam po co tłoczyć jakiś środek do czadu.

Serdecznie dziękuję za informację, z tym, że pisałem C.O. - fakt może powinno być c.o., ale na pewno nie pisałem CO (no w temacie literówka, czepialski jesteś) 

wygoogluj frazę: "instalacje reklama wod-kan c.o." - tam to dopiero kwiatki są ;)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...