Działka rolna - wydzielenie części działki dla dziecka pod budowę domu - jakie możliwości?
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Pewnie jedyną opcją byłoby zastosowanie drenażu działki i odprowadzenie nadmiaru wody do rowu melioracyjnego. Jednak nawet nie mam pojęcia jaki mniej więcej może być kosztorys dla działki 1500m2. Ten nadmiar wody w takich dość suchych warunkach powoduje obawy co będzie przy intensywnych, długotrwałych opadach.
-
Czyli jest mokro i nie będziesz miał co zrobić z wodą deszczową z dachu, bo nie będzie miała gdzie wsiąkać. Fundament musiałbyś robić w formie szczelnej wanny, ale i tak będzie problem z wodą podchodzącą do wykopu. Gdzie ją wypompujesz?.
-
Ta atrakcyjna cena skądś się wzięła. Stojąca woda po zimie, w której śniegu było jak na lekarstwo raczej nie wróży nic dobrego, biorąc jeszcze wyniki badań. Budując dom, pewnie cała działka byłaby podniesiona o tek kilka-kilkanaście centymetrów czymś przepuszczalnym ale przy większych opadach woda będzie stała. Wiąże się to na wstępie z ciężką (drogą) izolacją przeciwwodną. Co do samego rodzaju gruntu i ewentualnej formie fundamentów niech się wypowie ktoś inny. Ja bym raczej odpuścił.
-
Cześć, Od jakiegoś czasu myślę o zakupie działki pod budowę domu w przyszłości. Przyznam, że w okolicy w której szukam ceny dość mocno poszybowały, jednak udało się znaleźć taką, która jest całkiem fajnie zlokalizowana i cenowo też wydaje się w miarę przystępna jak na taką okolicę. Pojechałem ją obejrzeć i to co zwróciło moja uwagę to, że na działkach obok stało trochę wody. Na samej działce rosną bujne trawy i małe wierzby. Ziemia wydaje się mokra, obecne też jest sporo gliny. Jakieś opady deszczu były około tydzień wcześniej, więc to nie tak, że przyjechałem tam zaraz po jakieś ulewie i to mnie trochę niepokoi. Zapytałem czy były wykonywane badania geotechniczne i otrzymałem je (choć nie były to badania wykonywane konkretnie na tej działce, którą jestem zainteresowany, tylko kilka dalej). Dostałem badania z maja 2023 i 2024. Z 2023 jest informacja, że woda gruntowa występuje w postaci swobodnego zwierciadła ma głębokości 0.7m (z możliwą zmianą w zakresie +- 0.5m . Jeśli chodzi o grunt to odwierty były na głębokość 4.0m. W poziomie posadowienia średnio zagęszczony piasek drobny i pylasty o Id = 0.45, a niżej pył pomiędzy stanem plastycznym i twardoplastycznym IL = 0.25 i niżej pył w stanie miękko-plastycznym IL = 0.65. Wilgotność naturalna 24-26%. Natomiast w 2024 odwierty również były na głębokość 4.0m. Nie odnotowano wód gruntowych, ale zaznaczają, że mozliwe jest sezonowe występowanie zawieszone na stopie glin. Grunt to to również na głębokości 0.3-0.9m średniozagęszczone piaski drobne o Id = 0.55. Poniżej twardoplastyczne gliny o IL = 0.10 o zasięgu głębokościowym wiekszym niż wykonane odwierty. Wilgotność wskazana jako mw/w dla piasku drobnego (średnio mokre i mokre?) oraz mw dla glin piaszczystych. Powiedzcie proszę jak prezentują się takie wyniki i jakie niesie ze sobą zagrożenia? Czy sa to w miarę przyzwoite grunty pod budowę domu czy raczej będą to warunki dość skomplikowane? Niepokoi mnie trochę tak mokry grunt na tydzień po opadach i zastanawiam się jakby to wyglądało podczas znacznie bardziej intensywnych i długotrwałych. Czy przypadkiem nie będzie woda stała na działce tworząc bajora. Prosze o jakąs radę
-
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się