Skocz do zawartości

Budynek kontenerowy na działce z zabudową jednorodzinną

Recommended Posts

Dzień dobry,

od jakiegoś czasu poszukuje rozwiązania dla poniższej sytuacji, niestety na tę chwilę nic konkretnego nie udało mi się ustalić. Z góry dziękuję za pomoc w poniższym:

Posiadam działkę z MPZP zezwalającą na zabudowę mieszkaniową jednorodzinną wolnostojącą raz z budynkami gospodarczymi i garażami. Ziemia w ewidencji oznaczona jest jako jako RIIIb oraz RIVa. Budowę domu docelowego na działce planuję rozpocząć w zbliżające się lato lub jesień i liczę około 2 lat na wszystkie prace. Nadarzyła się okazja że mogę otrzymać za niewielkie pieniądze budynek złożony z 3 kontenerów około 42m (stal + płyta warstwowa + ocieplenie) goły w środku i planowałbym postawić go na tej działce aby w nim zamieszkać na czas do budowy i budowy. Tylko jak tego dokonać jak najbardziej zgodnie z prawem?

Z tego co udało mi się dowiedzieć nie mogę tego domku zgłosić jako rekreacyjnego bo to wyklucza MPZP więc

• mógłbym go zgłosić jako mieszkalny jednorodzinny ale wtedy wymagałoby to projektu architektoniczno-budowlanego którego na takie kontenery raczej nie uzyskam. Jakby się ewentualnie udało uzyskać to wtedy po skończeniu domu docelowego przekształcić to na budynek gospodarczy lub,
  • od razu postawić to jako budynek gospodarczy wykończyć i w nim zamieszkać i nie zgłaszać tego nigdzie bo nie ma takiego wymogu

Co byłoby lepszym rozwiązaniem? Ewentualnie może jest jeszcze jakaś alternatywa którą można by tu zastosować?

Cześć, tak czytałem o tym jednak to dotyczy tylko budynków postawionych na okres 180 dni więc przy planowanych 2 latach +/- chyba nie będzie miało zastosowania?

Cytat

Aby tak jednak było, tego typu konstrukcje muszą mieć możliwość przeniesienia w inne miejsce lub rozbiórki, a termin czasowego użytkowania tymczasowego obiektu budowlanego musi wynosić maksymalnie do 180 dni.

1 godzinę temu, brethil napisał:

Cześć, tak czytałem o tym jednak to dotyczy tylko budynków postawionych na okres 180 dni więc przy planowanych 2 latach +/- chyba nie będzie miało zastosowania?

Zastosuj sprawdzoną dawno temu metodę Drzymały... Będzie co pół roku trochę zabawy, zrób za każdym razem dokumentację przenoszenia o parę metrów, na przykład w dniu przesilenia zima - wiosna i lato - jesień, albo pierwszego dnia kwietnia - prima aprilis :yahoo: - i pierwszego  dnia września...

1 godzinę temu, podczytywacz napisał:

Zastosuj sprawdzoną dawno temu metodę Drzymały... Będzie co pół roku trochę zabawy, zrób za każdym razem dokumentację przenoszenia o parę metrów, na przykład w dniu przesilenia zima - wiosna i lato - jesień, albo pierwszego dnia kwietnia - prima aprilis :yahoo: - i pierwszego  dnia września...

Dokładnie. Przy czym dopiero gdy się ktoś tym zainteresuje. To znaczy postawiłeś przedwczoraj. I będzie stał 179 dni.

I zapamiętaj, ze dopóki nikt Cię nie podkabluje, znaczy Twój kontener nikomu nie wejdzie w drogę, to pies z kulawą nogą się tym kontenerem nie zainteresuje. Chyba, że postawisz go na środku obszaru zainteresowań lokalnego bonza, to wtedy będziesz musiał sciśle przestrzegać terminów.

PS. Na większości budów stoją kontenery i nikt ich nie przestawia do końca budowy. Bo zostały postawione tak, by nikomu nie przeszkadzały.

1 godzinę temu, brethil napisał:

czy w takim razie nie lepiej 

Gdybym wiedział o jaki teren chodzi i go znał, to bym Ci odpowiedział. Bo to zależy wyłącznie od lokalnych układów. A przecież nikt z nas ich nie zna. Ja już wiele razy pisałem, że moja żona prowadziła kiedyś działalność projektową w dwóch sąsiadujących ze sobą powiatach i w wielu sprawach to co było normą w jednym, nie szło załatwić w drugim. Wszyscy o tym wiedzieli i co z tego? Interpretacja przepisów należy do powiatowego inspektora i koniec. Jak on se coś ubzdura to tak ma być i możesz najwyżej się wyprowadzić. Albo poczekać, aż zamienią inspektora. 

Dlatego nie ma odpowiedzi na takie pytanie, musisz szukać raczej kogoś zbliżonego do budownictwa w Twojej okolicy. Pogadaj z projektantami, przecież chyba i tak będziesz kogoś potrzebował aby Ci zrobił plan zagospodarowania działki pod budowę. Oni najlepiej znają miejscowe układy.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...