Skocz do zawartości

Budowa domu na działce rolnej

Monika2807

Recommended Posts

Dzień dobry, proszę o poradę. Jestem zielona w temacie i nie wiem jak zabrać się za formalności.

Posiadam ziemię rolną (11,52 ha). Działka na której chciałabym wybudować dom ma około 10 ha. Miejsce, które wybrałam sobie na dom jest gruntem ornym (VI klasa), znajduje się obok zabudowy zagrodowej: dom po dziadkach (w którym mieszka wujek z rodziną), chlew, stodoła, inne budynki gospodarcze.  

co powinnam zrobić aby rozpocząć budowę? Dodam, że ziemia należy w całości do mnie, na rzecz wujka jest ustalona służebność domu. 

Czy jest możliwość wydzielenia w tym miejscu działki i budowy? Myślę o wydzieleniu działki ponieważ dom chciałabym wybudować wspólnie z mężem i chciałabym, aby był majątkiem wspólnym. Ale nie chciałabym przekazywać całości do majątku wspólnego.

Czy da się to zrobić (miejsce jest bardzo urokliwe, z widokiem na las. Czy lepiej będzie wybudować dom np. na miejscu stodoły, która i tak się sypie. 

Dodam, że chciałabym rozwijać gospodarstwo (aktualnie wszystko się sypie), ale nie chcę mieszkać razem z wujkiem - starszy, trochę zdziwaczały człowiek. A codzienne dojazdy żeby coś tam robić są bez sensu. 

Najważniejsze pytanie brzmi - czy ten teren obejmuje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego? Jeżeli jest, to co w nim zapisano? 

Jeżeli nie ma planu zagospodarowania, to trzeba wystąpić z wnioskiem o wydanie decyzji o warunkach zabudowy. W niej będzie określone, czy budowa domu jest w tym miejscu w ogóle dopuszczalna. 

Być może o zgodę na budowę domu w miejscu po stodole (czyli innym budynku) będzie łatwiej. 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...