Pomocnik Napisano 11 listopada 2023 Udostępnij #1 Napisano 11 listopada 2023 W jednej części domu mam stare żeliwne kaloryfery i kocioł na węgiel, a w drugiej (dodanej wiele lat temu po rozbudowie), nowsze grzejniki płytowe i też już stary kocioł gazowy. Na pewno wymienię kocioł gazowy na kondensacyjny. Nie podjąłem zaś jeszcze decyzji, czy pozostawić możliwość przyłączenia kotła węglowego. Jak powinienem dobrać grzejniki? Przede wszystkim chodzi mi o kwestie techniczne - moc, która przecież musi się zmieniać wraz z temperaturą wody płynącej z kotła, oraz o samą możliwość współpracy z tak różnymi kotłami. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/ogrzewanie-podlogowe-i-grzejniki/porady/108237-techniczne-parametry-grzejnikow-jak-dobrac-grzejniki Link do komentarza
Zdaniem Czytelnika Napisano 11 listopada 2023 Udostępnij #2 Napisano 11 listopada 2023 Komentarz dodany przez Autochton: Jeżeli zawór termostatyczny będzie otwarty do końca to nie będzie tłumił przepływu grawitacyjnego,albo nieznacznie. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się