Pomocnik Napisano 3 listopada 2023 #1 Napisano 3 listopada 2023 Zleciłem wykonanie instalacji grzewczej z grzejnikami na ścianach, kominkiem z płaszczem wodnym, pieco-kuchnią, dwoma zasobnikami c.w.u. (150 l). Taki system grzewczy świetnie się sprawdza, szybko osiągamy komfort cieplny - mówi Roman, który kominek z płaszczem wodnym użytkuje od 2010 r. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/kominki-i-kominy/a/108058-ogrzewanie-domu-w-sercu-mazur-kominek-pieco-kuchnia-i-sekrety-cieplej-obudowy
Zdaniem Czytelnika Napisano 3 listopada 2023 #2 Napisano 3 listopada 2023 Komentarz dodany przez Irek: Piękna duża szyba i brudna posiadająca system samoczyszczącej
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 3 listopada 2023 #3 Napisano 3 listopada 2023 Akurat w przypadku kominków z płaszczem wodnym problem zabrudzenia szyby sadzą występuje szczególnie często. Tak naprawdę nie tyle z powodu jakiejś wady ich samych, lecz sposobu użytkowania. Żeby nie sadza nie osiadała na szybie i w kominie potrzebna jest wysoka temperatura w palenisku, a więc dość intensywne palenie. Wtedy cząstki stałe zostają dopalone. Wiele osób pali w nich natomiast bardzo słabo, na pół gwizdka. Co jest szczególnym problemem właśnie w kominkach z płaszczem, bo tam woda odbiera dodatkowe ciepło z paleniska. Pół biedy, jeżeli komora spalania jest przynajmniej wyłożona szamotem albo innym materiałem ceramicznym, który rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Tu popełniono zaś zasadniczy błąd w kwestii bezpieczeństwa. Taki kominek powinien działać w układzie otwartym, ewentualnie z wężownicą schładzającą, jeżeli jest tam doprowadzony wodociąg. Duży bufor też by nie zaszkodził. Ale tu pewnym problemem jest konieczność użycia płynu niezamarzającego. 1
retrofood Napisano 3 listopada 2023 #4 Napisano 3 listopada 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał: Ale tu pewnym problemem jest konieczność użycia płynu niezamarzającego. Pan poseł Kołodziejczak obiecuje zalegalizowanie produkcji własnej takiego płynu, więc nie będzie to zbyt drogie. Edytowano 3 listopada 2023 przez retrofood (zobacz historię edycji)
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się