Pomocnik Napisano 5 października 2023 #1 Napisano 5 października 2023 Dlaczego moc pompy ciepła jest zwykle znacznie mniejsza niż moc kotła? Jak powinno się ją wyznaczyć? I jak ma się ta faktycznie uzyskiwana, do wartości maksymalnych, którymi chętnie chwalą się sprzedawcy? Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/pompy-ciepla/a/107806-jak-dobrac-moc-pompy-ciepla
Zdaniem Czytelnika Napisano 5 października 2023 #2 Napisano 5 października 2023 Komentarz dodany przez Jan Twardowski: Trochę nie dokładnie tak jest jak piszecie. Ja mam dom ,który ma 26 lat a powierzchnia 134 m2 a pompa ma 8 kw do tego nie mam w ogóle ogrzewania podłogowego czyli tylko kaloryfery. Sam się dziwię ale kaloryfery ledwo letnie a w domu cieplutko 23,5*C. Może dom stary ale dobrze izolowany mur z cegły max. 2X2 cm styropian pustak betonowy 12 cm i 8 cm styropianu. A okna w zeszłym roku wymieniane na 3-szybowe. Bardzo mi pomogła strona symulator kosztów ogrzewania. 1
Zdaniem Czytelnika Napisano 17 listopada 2023 #3 Napisano 17 listopada 2023 Komentarz dodany przez Drejas: Zgadzam się komentarzem jak ktoś przed założeniem pompy grzał kotłem na paliwo stałe i na kaloryferach musiał mieć 50 stopni nawet 60 i więcej to niech zapomni o pompie ale jak przez zawór czterodrożny na kaloryfery puszczasz do 40 stopni i w domu jest ciepło to pompa się sprawdzi nie konieczna jest podłogówka
Zdaniem Czytelnika Napisano 13 czerwca 2024 #4 Napisano 13 czerwca 2024 Komentarz dodany przez Słowik: Ja mam dom o powierzchni 120M2. Pompa ciepła gruntowa o mocy 8kW. Sprawdza się super, w domu cieplutko ok. 23 stopnie przez cały rok.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się