Skocz do zawartości

Historia edycji

retrofood

retrofood

1. Na tym górnym zdjęciu to po pierwsze trzeba jeszcze zdjąć kawałeczki białej izolacji ze wszystkich trzech przewodów 3-żyłowych (PRZEWODÓW A NIE KABLI!!!), bo robi Ci się mało miejsca. Tak jak to zrobione jest w podwójnej puszce. A po drugie - skróć żyły niebieskie i żółto-zielone. Te pozostawione końce są zbyt długie.

2. Wykonanie dodatkowego obwodu z pierwszej puszki jest możliwe, chociaż upychanie w niej jeszcze jednego przewodu wydaje mi się niepotrzebne. Lepiej chyba byłoby umieścić obok drugą puszkę.

3. Możliwość wykonania dodatkowego obwodu z drugiej (podwójnej) puszki zależy od tego, czy przewód do kinkietu jest już "po wyłączniku" czy "przed". Jeśli "przed" to nie ma problemu.

retrofood

retrofood

50 minut temu, rett napisał:

Chciałbym zamontować dodatkowe oświetlenie w łazience, umownie nazwę to "nocne", na jedną słabą żarówkę. Mam dwie możliwości, jedna z włącznika światła przy wejściu, gdzie założyłbym dwu pstryczkowy włącznik :

DSCN6802.thumb.JPG.ebaf510f3cb8a619fc39742679afdf56.JPG

a druga opcja to podwójna puszka w łazience z kablami do gniazda i kinkietu:

DSCN6771.thumb.JPG.e34f0c11397e393c71f240b90e3676fd.JPG

Moje pytanie to : czy jest możliwe zrobienie takiego dodatkowego obwodu na jeden punkt świetlny i bezpieczne podłączenie go do istniejących przewodów w obu wersjach (bo decyzji którą opcję wybieram jeszcze nie ma) i jeśli tak, to jak to zrobić ?

Dodam jeszcze, że w pojedynczej puszce włącznikowej są trzy kable bo jeden doprowadza prąd, drugi to oświetlenie w łazience a trzeci to połączenie oświetlenia w pokoju obok. Aby włączyć światło w łazience trzeba zewrzeć brązowe kable. 

1. Na tym górnym zdjęciu to po pierwsze trzeba jeszcze zdjąć kawałeczki białej izolacji ze wszystkich trzech przewodów 3-żyłowych (PRZEWODÓW A NIE KABLI!!!), bo robi Ci się mało miejsca. Tak jak to zrobione jest w podwójnej puszce. A po drugie - skróć żyły niebieskie i żółto-zielone. Te pozostawione końce są zbyt długie.

2. Wykonanie dodatkowego obwodu z pierwszej puszki jest możliwe, chociaż upychanie w niej jeszcze jednego przewodu wydaje mi się niepotrzebne. Lepiej chyba byłoby umieścić obok drugą puszkę.

3. Możliwość wykonania dodatkowego obwodu z drugiej (podwójnej) puszki zależy od tego, czy przewód do kinkietu jest już "po wyłączniku" czy "przed". Jeśli "przed" to nie ma problemu.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...