Skocz do zawartości

Moc przyłączeniowa

gromus

Recommended Posts

Cześć 

Chciałbym się zapytać o moc przyłączeniową do domu z pompą ciepłą 8kw,wspomaganą grzałka w zbiorniku c.w.u. 

Kupiłem dom od dewelopera przekazał mi oświadczenie o przyłączu z którym udałem się do energa i Pani która mnie obsługiwała zwróciła mi uwagę na strasznie małą moc przyłączeniową.Wynosi ona 3.5 zabezpieczenie 10 A w rozmowie z deweloperem mówiłem mu o tym i stwierdził ,że wie o tym i ma to zwiększyć a z tego względu jest taka mała, ponieważ wcześniejsze domy które budował miały piece gazowe i taka wartość starczała ?

Z tego, co się dowiedziałem w tych wcześniejszych domach nie mogą korzystać z piekarnika i indukcji jednocześnie, bo ESY opadają.

Może ktoś z was wie jaką moc powinienem mieć +/- i czy ja muszę na swój koszt ją zwiększyć?

1.jpg

2.jpg

6 godzin temu, gromus napisał:

Cześć 

Chciałbym się zapytać o moc przyłączeniową do domu z pompą ciepłą 8kw,wspomaganą grzałka w zbiorniku c.w.u. 

Kupiłem dom od dewelopera przekazał mi oświadczenie o przyłączu z którym udałem się do energa i Pani która mnie obsługiwała zwróciła mi uwagę na strasznie małą moc przyłączeniową.Wynosi ona 3.5 zabezpieczenie 10 A w rozmowie z deweloperem mówiłem mu o tym i stwierdził ,że wie o tym i ma to zwiększyć a z tego względu jest taka mała, ponieważ wcześniejsze domy które budował miały piece gazowe i taka wartość starczała ?

Wys...tar...czała??? Komu??? Przecież to wielkość z czasów Gomułki czyli lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Nie wyobrażam sobie domu dzisiejszego bez mocy przyłączeniowej rzędu minimum 12 kW, a przy pompie ciepła  rzędu 16 kW. Inaczej żyć się nie da. Ktoś po prostu mocno zaoszczędził, na Ciebie przerzucając koszty poprawek.

No właśnie..licznik juz mam założony i pytałem się czy uruchomili pompę ciepła żeby wygrzewać posadzki (100% podłogówka) cos odpowiedzieli że w przyszłym tygodniu bo elektryk musi przyjść sprawdzić instalację..jak na moją logikę jeżeli Energa podłączyła licznik pompa powinna już chodzić.Ale przy tej turbo mocy pewnie ESY padają dobrze myślę?

Prawdopodobnie myślisz dobrze. Wykonawca poszedł po najmniejszej linii oporu. Musisz spojrzeć w umowę, czy takie naciąganie klienta jest z nią zgodne, ale podejrzewam, że się zabezpieczyli, więc koszty powrotu do normalności sam poniesiesz.

3,5 kW nigdy nie starczy pompie 8 kW, a gdzie reszta odbiorników? Rachunki z przedszkola nawet się nie zgadzają.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Ale ostatnia "zimna zima" była w 2020r. A poza tym, pewnie można z nimi dyskutować. 
    • Zmiany sposobu ogrzewania oraz lekkie zimy. 
    • Elementy więźby dachowej nie były najwyraźniej impregnowane, albo źle impregnowane   Po przebiegu temperatur tego lata i przy - jak twierdzisz - niezłej wentylacji poddasz, drewno powinno już doschnąć i problem powinien zniknąć...   Należałoby zaimpregnować preparatem grzybobójczym...   Jaką wilgotność teraz na to drewno - mierzyłeś?  
    • Polski Alarm Smogowy sprawdził ceny węgla, pelletu i drewna kawałkowego w całym kraju. Odnotowano niewielki wzrost w odniesieniu do poprzedniego kwartału, natomiast porównanie do ubiegłego roku pokazuje spadek cen. Zmieniły się również koszty ogrzewania domu i ciepłej wody. Niespodzianką jest nawet 28 proc. spadek kosztów ogrzewania za pomocą pompy ciepła, natomiast koszt ogrzewania gazowego wzrósł o 21 proc.   Koszty ogrzewania (domu i wody) sprawdzono dla dwóch rodzajów budynków. Pierwszy z nich to standardowy budynek o powierzchni 150 m kw., w średnim stanie ocieplenia (zużycie ciepła na średnim poziomie 120 kWh/rok/m kw.), zamieszkałego przez czteroosobową rodzinę. Najdroższe jest ogrzewanie olejowe (11 787 zł). Tańszą opcją są kotły gazowe (9 467 zł) i kotły na węgiel i drewno (6 179 — 8 092 zł). Najtańszym źródłem ciepła – tu nie ma niespodzianki – są pompy ciepła. Zależnie od typu pompy jest to roczny koszt od 4 531 do 6 931 zł.       Ciekawie wygląda porównanie obecnych kosztów paliw stałych z cenami sprzed roku (z września 2023 r.). Wszystkie ceny monitorowanych paliw uległy obniżeniu. Rok do roku średnia cena węgla typu "orzech" spadła z 1 796 do 1 426 zł/tonę (spadek o 21 proc.), granulat węglowy "groszek" staniał z 1 769 do 1 526 zł/tonę (spadek o 14 proc.), pellet z 1 700 do 1 408 zł/tonę (spadek o 17 proc.) oraz drewno kawałkowe z 515 do 435 zł/m³ (spadek o 16 proc.).   https://www.onet.pl/informacje/smoglabpl/czym-ogrzewac-dom-porownanie-cen-przed-zima-wykres/wg5mttn,30bc1058
    • Dzień dobry, posiadam 2-letni dom, z poddaszem nieużytkowym, nieocieplanym. Na drewnianych elementach konstrukcyjnych na poddaszu pojawiają się czarne kropki, które wyglądają jak pleśń/grzyb (zdjęcie1). Jak na razie czarne kropki można zetrzeć ścierką (zdjęcie 2 - przed starciem oraz zdjęcie 3 - po starciu). Rok temu zgłosiłem to deweloperowi, ale powiedział, że dom schnie i część elementów drewnianych odrobinę zamokła i musi wyschnąć. Po roku kropek jest coraz więcej. Z deweloperem nie mam kontaktu/lekceważy. Wydaje mi się, że poddasze jest dobrze wentylowane (jak wieje na zewnątrz to czuć na nim wiatr oraz jest nieocieplone). Nie wiem w jaki sposób drewno było impregnowane przed budową. Czy te czarne kropki są powodem do niepokoju? Jeżeli warto z nimi coś zrobić to co najlepiej? Czy można w jakiś sposób zabezpieczyć drewno (w jakiej porze roku)? Czy są firmy zajmujące się takimi sprawami? Dziękuję za wszystkie porady!
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...