Skocz do zawartości

Smart home

Recommended Posts

Napisano

Chce wykonać u siebie w domu instalacje smart home, tylko nie bardzo widzi mi się tutaj kucie ścian i przygotowywanie kolejnych kabli więc jeśli możecie mi podpowiedzieć jak to zrobić, żeby taką instalację zrobić pod obecną elektrykę w domu. 

• 1 rok temu...
Napisano
Dnia 14.02.2023 o 11:56, Arata napisał:

Chce wykonać u siebie w domu instalacje smart home, tylko nie bardzo widzi mi się tutaj kucie ścian i przygotowywanie kolejnych kabli więc jeśli możecie mi podpowiedzieć jak to zrobić, żeby taką instalację zrobić pod obecną elektrykę w domu. 

Wracam do tematu, gdyż w tej chwili bardzo tanie i zarazem bardzo proste są inne możliwości instalacyjne. Ale jest jeden, kardynalny warunek. Jeśli ktoś ma instalację wykonaną według normalnych zaleceń (a nie przez pseudo-elektryków), czyli w puszkach wyłączników mamy również przewody neutralny i ochronny, to wystarczającym jest zamienić wyłączniki klawiszowe na przyciski dzwonkowe, a pod nimi umieścić moduły zdalnego sterowania, do nabycia w popularnych sklepach netowych w cenie do 20 PLN, a promocjach nawet poniżej 10 PLN za sztukę. Moduły pozwalają nie tylko sterować ich działaniami z dowolnego miejsca na świecie, ale mają też szereg innych możliwości, łącznie z programowaniem scen świetlnych. Są również takie do sterowania gniazdek ogólnego przeznaczenia. Czyli za niewielkie stosunkowo pieniądze można się bawić do woli.

I żadne kucie ścian potrzebne nie jest.

Napisano
2 godziny temu, animus napisał:

A ile podtrzymanie tych modułów, zdalnego sterowania, doi prądu na dobę?

:takaemotka:

Tyle co dobre cielę mleczną krowę.

A dokładniej to tysiąc takich modułów pobiera tyle, co Twoja lodówka. Na dobę, albo w miesiącu, jak wolisz.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• No, w zasadzie w tej piwnicy trzymam  rzeczy które chciałbym zabezpieczyć. I to nie są tylko przydasiowe bibeloty.   Myślałem jeszcze o kracie wewnątrz, ale piwnicę odwiedzam codziennie 2-4 razy, bo wyjmuję i chowam rowery, więc najwięcej przeszkód bym poczynił sam sobie.   Pozostaje chyba zastawić pułapki...   
    • Wejście chyba do gabinetu dentystycznego.
    • Na czarno zaznaczyłem haki rynnowe, typ nakrokwiowy, to one będą podtrzymywać rynnę. Na czerwono zaś obróbki blacharskie. Na czerwono zaś obróbki blacharskie. Zastępuje się je czasem pasami papy, ale to mniej trwałe rozwiązanie.
    • W jakich warunkach mierzone? Przecież te wartości są zmienne, zależą chociażby od warunków atmosferycznych i nawet pory dnia. W normalnych warunkach, tym bardziej za lasem, tam winien być najwyżej dochodzący pomruk, do którego organizm ludzi szybko się przyzwyczaja i po kilkunastu minutach przestaje słyszeć i reagować. 
    • Cześć Wszystkim! Znalazłem idealny dom dla mnie, ale jest problem z hałasem, jakieś 150 metrów od domu za lasem (las zaznaczony na zielono) jest droga powiatowa. W domu jest w porządku, ale na działce, szczególnie od strony lasu, gdzie jest taras, kiedy przejeżdża głośniejszy samochód np. tir, hałas dochodzi do 57dB (35 kiedy nic nie jedzie - mierzone apką w telefonie) i to jest za dużo tzn. ten dzwięk mocno zakłóca spokój i irytuje. Na załączonym rysunku widać granicę działki, na której można postawić ogrodzenie. Jak widać z zaznaczonych punktów wysokościowych teren działki jest w wyrównany do około 10m za domem, po czym zaczyna się las i spadek, tzn. granica działki od strony hałaśliwej drogi (50m od domu) jest już 3 m poniżej poziomu domu, a sama droga 7m poniżej poziomu domu.   Zastanawiam się, czy i jaka jest możliwość wyciszenia go na własną rękę. Powiedzcie proszę, czy da się (przynajmniej mniej więcej) policzyć, jak wysokie miałoby być to ogrodzenie i o ile wygłuszyłoby działkę?
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...