Skocz do zawartości

Czyszczenie Starych Cegieł

Recommended Posts

Napisano

Witam. Potrzebuje pomocy. Mianowicie, przez poddasze przechodzi komin z cegieł. Niedawno wymieniałem piec i nie założyłem wkładu kominowego (teraz już mam założony) w wyniku czego na cegłach wyszły takie przebarwienia.

Może ktoś polecić jakiś środek abym mógł to wyczyścić? Albo co najlepiej z tym zrobić ? Podpowie ktoś ? 

IMG_20221210_205551.jpg

Napisano
  Dnia 10.12.2022 o 20:03, Hubert Kledzik napisał:

Witam. Potrzebuje pomocy. Mianowicie, przez poddasze przechodzi komin z cegieł. Niedawno wymieniałem piec i nie założyłem wkładu kominowego (teraz już mam założony) w wyniku czego na cegłach wyszły takie przebarwienia.

Może ktoś polecić jakiś środek abym mógł to wyczyścić? Albo co najlepiej z tym zrobić ? Podpowie ktoś ? 

Rozwiń  

Wysięki te mają brązowa barwę i kwaśny odczyn, zmiany są w całym przekroju materiału.

Komin można otynkować, zabudować lub pomalować + powierzchniowa neutralizacja kwaśnego odczynu.  

Są farby do malowania cegieł.

Napisano (edytowany)

Komin jest tylko przebarwiony, czy też "przesmrodzony"...

Dnia 10.12.2022 o 23:02, animus napisał:

zmiany są w całym przekroju materiału.

Rozwiń  

Te cegły już są "zaimpregnowane" tym syfem/wysiękami...

Nie podejrzewam, żeby impregnacja kupnymi impregnatami "na kupę" i malowanie coś na dłuższą metę dało...

Jak znam takie sytuacje - po tynkowaniu za jakiś czas tynk znowu przesiąkł i przebarwił się, pomimo malowania...

Radykalnym, ale skutecznym sposobem jest

Dnia 10.12.2022 o 20:58, retrofood napisał:

Rozebrać i położyć z nowej cegły. 

Rozwiń  

Edytowano przez podczytywacz (zobacz historię edycji)
Napisano

Rozebranie i położenie na nowo nie w chodzi w gre.

Przebarwienia nie powinny już wychodzić bo założyłem wkład kominowy. Zmieniałem piec na pellet i nikt nie powiedział żeby wkład kominowy odrazu założyć, i przez to te przebarwienia. 

Napisano

Przez dwa sezony grzewcze raczej nic z tym bym nie robił, to musi deko wyschnąć z tego syfu, bo teraz może się na to nic nie przykleić, albo zaraz odpadnie.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
  Dnia 11.12.2022 o 10:19, podczytywacz napisał:

Te cegły już są "zaimpregnowane" tym syfem/wysiękami...

Nie podejrzewam, żeby impregnacja kupnymi impregnatami "na kupę" i malowanie coś na dłuższą metę dało...

Jak znam takie sytuacje - po tynkowaniu za jakiś czas tynk znowu przesiąkł i przebarwił się, pomimo malowania...

Rozwiń  

Reakcja zmieniająca cegłę w proszek będzie zachodziła powoli, tak przez parę lat, ale żadne malowanie jej nie zatrzyma. 

Dnia 11.12.2022 o 10:44, Hubert Kledzik napisał:

Rozwiń  

Czyli to co najprostsze odrzucasz. Twój cyrk, Twoje małpy.

Napisano

Podejrzewam, że to jak te cegły długo się utrzymają zależy od samych cegieł. U nas było to samo, ale cegły są całe, narazie od największego wysięku minęło 10 lat, ale mam wrażenie porównując niedawno kupione pełne cegły, że to już nie ten sam materiał co 50 lat temu.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
  Dnia 11.12.2022 o 11:06, retrofood napisał:

Reakcja zmieniająca cegłę w proszek będzie zachodziła powoli, tak przez parę lat, ale żadne malowanie jej nie zatrzyma. 

Czyli to co najprostsze odrzucasz. Twój cyrk, Twoje małpy.

Rozwiń  

Dla mnie to nie jest najprostsze i wiąże się z niemałymi kosztami dlatego to odrzucam.

Napisano
  Dnia 11.12.2022 o 10:44, Hubert Kledzik napisał:

Przebarwienia nie powinny już wychodzić bo założyłem wkład kominowy.

Rozwiń  

tak, ale:

Dnia 10.12.2022 o 23:02, animus napisał:

zmiany są w całym przekroju materiału

Rozwiń  

Czy robisz użytkowe poddasze? Ten komin, jego wygląd i zapach będzie miał jakieś znaczenie?

Jeśli nie - zostaw tak jak jest...

Jeśli tak - zrób wokół niego stelaż z metalu, obłóż płytą g/k i oklej tapetą w cegły, albo wręcz płytkami - ciętymi cegłami... będzie JAK Z CEGŁY :yahoo:

Obudowa z prawdziwej cegły może być za ciężka...

A jak ten prawdziwy, wewnętrzny, zacznie się sypać - zbudujesz od nowa...

Dnia 11.12.2022 o 11:16, Hubert Kledzik napisał:

wiąże się z niemałymi kosztami dlatego to odrzucam.

Rozwiń  

Za jakiś czas te koszty mogą być ZNACZNIE większe...:zalamka:

I być może, że nie będziesz mógł ich odrzucić :bezradny:

Napisano
  Dnia 11.12.2022 o 09:30, Hubert Kledzik napisał:

Czyli najpierw musiał bym nałożyć impregnat a później farbę ? 

Rozwiń  

Najpierw neutralizacja kwaśnego odczynu, który cały czas powoduje degradację materiału.  

1.Kilkakrotne nasączanie np. preparatem CERAPUR.

2. Sezonowanie powierzchni.

3.Gruntowanie 2x gruntem bezbarwnym, glebokopenetrujacym całego komina.

Dopiero malowanie cegieł i fug.

Napisano
  Dnia 11.12.2022 o 11:16, Hubert Kledzik napisał:

Dla mnie to nie jest najprostsze i wiąże się z niemałymi kosztami dlatego to odrzucam.

Rozwiń  

Nie bardzo rozumiem. Co w tym trudnego i kosztownego? Może teraz zima nieco przeszkadza, ale przecież masz wkład. Piece użytkować można. Więc rozebranie i położenie kilkudziesięciu cegieł... U nas na wsi są po 1,50 PLN za sztukę. Wiem, bo kupowałem w październiku. Dekarz przed położeniem nowej blachy właśnie poprawiał mi komin w ramach przygotowań. Dwie godziny mu zeszło.

Napisano
  Dnia 11.12.2022 o 13:17, retrofood napisał:

przed położeniem nowej blachy

Rozwiń  

No, właśnie...

A komin u Huberta przecież nie kończy się pod kalenicą, tylko wystaje ponad dach... chyba... jak to kominy co wystają... więc zejdzie się w tym przypadku ciut więcej, niż dwie godziny :scratching:

Dnia 11.12.2022 o 12:42, Hubert Kledzik napisał:

Poddasze jest użytkowe

Rozwiń  

Mieszkasz tam? nie czujesz jakichś niezbyt przyjemnych zapachów? Twardość cegieł mocno różni się od tych jaśniejszych?

Napisano
  Dnia 11.12.2022 o 15:50, podczytywacz napisał:

Mieszkasz tam? nie czujesz jakichś niezbyt przyjemnych zapachów? Twardość cegieł mocno różni się od tych jaśniejszych?

Rozwiń  

To tak szybko nie działa. oglądałem u kolegi z pracy, który mi opowiadał jak to wyglądało. W bloku po PGR doprowadzono gaz i w zwyczajne, ceglane kominy wpuszczono spaliny gazowe. Po kilku miesiącach wystąpiły przebawienia na tynku a po jakimś czasie wszystko zaczęło się sypać. W spalinach występuje dwutlenek siarki, co w połaczeniu z parą wodną daje kwas siarkowy. A ten zeżre wszystko.

Napisano

Nowy piec mam od maja a cegły zaczęły się takie robić od czasu gdy zacząłem grzać na grzejniki, w tym czasie założyłem wkład. Zapachów nie czuć, chyba że powącha się wlasnie te cegły to troszkę czuć. Twardość raczej bez zmian.

Napisano

To może bardzo te cegły nie skorodowały...

Ale skoro przebarwiło na wylot, to jakieś zmiany wystąpiły...

Mimo to, uważam, ze renowacją nie uzyskasz takiego pięknego efektu, jaki wypracowałeś poprzednio, czyszcząc te cegły i regenerując fugi...

Możesz eksperymentować na jakichś kilku cegłach w mniej widocznym miejscu w sposób, jaki radzi @animus w poście #12...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...