Myślę, że piece są szczelnie zamknięte. Oczywiście sprawdzane na oko bo nie mam urządzeń, które by to jakoś wykazały że zaciąga powietrze po zamknięciu.
Drzwi pokojowe mają odstęp po między podłogą, a łazienkowe mają tuleje.
Piecy nie zlikwiduję, chociażby z tego względu, że nie mogę sobie robić samowolki w tym temacie i bym musiał to zgłaszać do administracji. Poza tym nie wyobrażam sobie zmiany przy obecnych cenach prądu na grzejniki elektryczne, a jeżeli chodzi o wodociągi to niestety jest tylko podłączenie zimnej wody, ciepła podgrzewana w bojlerze elektrycznym. W związku z tym zalecenie zmiany ogrzewania odpada.
W grę teraz wchodzi albo wydłużenie komina, albo większa ilość nawiewników, nie mam innego pomysłu.
42 minuty temu, retrofood napisał:
Ba! Często (w założeniu) nie ma szybrów (dla bezpieczeństwa), a szczelność - teoretycznie - mają zapewnić zakręcane drzwiczki i popielnik. Z tym, że w praktyce, w osadzeniu drzwiczek glina powylatywała i nijak się tego uszczelnić nie da. A że Autor wspomina, iż piece są w kamienicy, a więc to raczej nie jest nowe, więc i ich stan techniczny stawia tu duży pytajnik. Przydałyby się fotografie pieców i drzwiczek.
Nie wiem, czy ja źle tłumaczę, czy Was nie rozumiem. Piec do kratki kanału wentylacyjnego ma w linii prostej ze 4 metry albo około 5 (od pieca do ściany z kratką). Mimo to piec (ten w kuchni bo o nim mowa) ma cug nawet przy zasłoniętej kratce wentylacyjnej (owinięta foliowka do czasu rozwiązania problemu), a jak uchylę okno to już w ogóle (piec jest około metra niecałego od okna). Kanał spalinowy tzw. komin tego pieca znajduje się na ścianie, na której znajdują się drzwi wejściowe do domu. Po wejściu i skręceniu od razu w prawo 3 metry dalej jest kanał spalinowy od pieca a metr dalej czy 1,5 stoi piec. Z kolei kratka wentylacyjna od drzwi wejściowych znajduje się na lewej ścianie (~2,5 - 3 metry od wejścia w linii prostej, ze 20-30cm od sufitu) i to z tej kratki wieje ciąg wsteczny. Także piec wykluczam gdyż jak już to wystarczy, że uchylę okno, a nawet nie muszę bo się ładnie pali i komin wyciąga elegancko. Nawet jak nie palę w tym piecu to i tak jest ciąg wsteczny, więc piec nie tworzy podciśnienia w kratce oddalonej od niego o 5metrow. Po zamontowaniu nawiewników i nie paleniu w piecu nadal zawiewa. Więc czy palone czy nie to i tak jest ciąg wsteczny i tak.