rett Napisano 31 lipca 2022 Udostępnij #1 Napisano 31 lipca 2022 Chcę przygotować otwór drzwiowy przed instalacją drzwi wejściowych do domu. Przygotowałem sobie bloczki z betonu komórkowego i chciałbym wykorzystać do przyklejenia tego zaprawę tynkarską, której mi zostało trochę po tynkowaniu łazienki a pionowe szczeliny wypełnić klejem cienkowarstwowym do gazobetonu, którego również mam jeszcze worek. Ewentualnie do zaprawy mogę jeszcze dodać cementu 42,5 i żwir, resztkę po robieniu posadzki. Czy to dobry pomysł, czy też "musi" to być zaprawa murarska ? Link do komentarza
podczytywacz Napisano 31 lipca 2022 Udostępnij #2 Napisano 31 lipca 2022 Zaprawa tynkarska jest do tynkowania... Z dodatkowym cementem będzie "trzymać" bloczki, ale musisz użyć go w większej grubości i stworzysz ewentualność powstania mostka termicznego w tym miejscu... Wklej przy pomocy kleju cienkowarstwowego do gazobetonu, którego masz jeszcze worek... nieprawdaż... Link do komentarza
rett Napisano 31 lipca 2022 Autor Udostępnij #3 Napisano 31 lipca 2022 26 minut temu, podczytywacz napisał: Wklej przy pomocy kleju cienkowarstwowego do gazobetonu, Chciałem wykorzystać zaprawę tynkarską bo myślałem, że będzie mocniejsza niż klej cienkowarstwowy ale jeśli nie miałem racji, to użyję kleju, tyle że, jak rozumiem jego warstwa będzie musiała być cieńsza a bloczki dokładniej dopasowane. 31 minut temu, podczytywacz napisał: stworzysz ewentualność powstania mostka termicznego w tym miejscu Pomyślałem o tym i między bloczek a boczną stronę posadzki chcę włożyć pionowo płytę styropianu, takiego jaki jest pod posadzką. Mam jeszcze parę płyt 4 i 5 cm grubości o przenikalności cieplnej 0,035 więc raczej wystarczy. Bloczek suporeksu zetnę na 20 cm głębokości więc po ułożeniu go na równi z wewnętrzną ścianą, powstanie pionowa szczelina ok. 5 - 6 cm, w sam raz na płytę styro. Jeśli ktoś ma lepszy pomysł jak to zrobić, to proszę o podpowiedź. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się