Tomek R. Napisano 27 lipca 2022 Udostępnij #1 Napisano 27 lipca 2022 Energa operator odmówił budowy przyłącza elektrycznego do ujęcia wody na działce leśnej. Uzasadniając koniecznością odleśienia gruntu pod urządzenia . Cz jest to zasadne. Na obecną chwilę nie ma możliwości odleśienia gruntu czy są inne możliwości Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 28 lipca 2022 Udostępnij #2 Napisano 28 lipca 2022 Nie wiemy jaka jest dokładnie sytuacja. Szczególnie od strony technicznej, czyli gdzie jest najbliższa linia niskiego napięcia. Ale tu się raczej nic nie wymyśli. Formalnie pewnie rzeczywiście należałoby załatwić wyłączenie fragmentu działki z produkcji leśnej. Operator zaś nie rwie się do budowy przyłącza, bo to dla niego znikome źródło korzyści. Link do komentarza
Tomek R. Napisano 28 lipca 2022 Autor Udostępnij #3 Napisano 28 lipca 2022 Dziękuję za odpowiedź. Zgodnie z przygotowanym projektem 160 metrów do najbliższej lubi niskiego napięcia Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 28 lipca 2022 Udostępnij #4 Napisano 28 lipca 2022 Wobec oporu operatora będzie ciężko. Tak jak pisałem nie mają z tego widoku na istotne korzyści. Link do komentarza
retrofood Napisano 28 lipca 2022 Udostępnij #5 Napisano 28 lipca 2022 7 godzin temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał: Nie wiemy jaka jest dokładnie sytuacja. Szczególnie od strony technicznej, Myślę, że bardziej w grę wchodzą kwestie własnościowe. Czyj teren, ile działek przecina, itd. Bo pies pogrzebany jest najczęściej w uzgodnieniach z właścicielami. I ich nadmiernych żądaniach. Pytanie do Autora. To ujęcie wody jest własnością osoby fizycznej czy prawnej? Link do komentarza
Tomek R. Napisano 28 lipca 2022 Autor Udostępnij #6 Napisano 28 lipca 2022 Oświadczenie woli o udostępnieniu nieruchomości dla Energii zostały pozytywnie podpisane przez właścicieli gruntów przez które miał przebiegać kabel ziemny. Ujęcie wody jest do wykonania na działce leśnej której jestem właścicielem. Zgłoszone do Starostwa bez uwag. Również na tej podstawie podpisałem umowę z Energą o wykonaniu przylacza. Problem powstał na etapie projektowania gdzie okazało się że na działce leśnej nie można instalować urządzenia elektroenergetycznego Link do komentarza
retrofood Napisano 28 lipca 2022 Udostępnij #7 Napisano 28 lipca 2022 2 godziny temu, Tomek R. napisał: Również na tej podstawie podpisałem umowę z Energą o wykonaniu przylacza. Problem powstał na etapie projektowania gdzie okazało się że na działce leśnej nie można instalować urządzenia elektroenergetycznego Masz podstawę prawną? Dlaczego nie można? Link do komentarza
Tomek R. Napisano 28 lipca 2022 Autor Udostępnij #8 Napisano 28 lipca 2022 Dostałem tylko informację z Energii o konieczności odleśienia gruntu w przeciwnym przypadku rozwiążą ze mną umowę o wykonaniu przyłącza. Rozmowy z tą firmą są bardzo trudne dlatego szukam innych rozwiązań Link do komentarza
retrofood Napisano 29 lipca 2022 Udostępnij #9 Napisano 29 lipca 2022 19 godzin temu, Tomek R. napisał: Dostałem tylko informację z Energii o konieczności odleśienia gruntu Ale czy to informacja na piśmie? Jeżeli ustna, to poproś na piśmie. Bo skoro nie ma decyzji formalnej, to nie można się odwoływać. A informacja pisemna musi zawierć uzasadnienie. Wtedy można sprawdzić, czy się nie migają. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się